avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Dosar Evacuare, Atributiile Executorului?
Discuție deschisă în Executare silită

Dosar Evacuare, Atributiile Executorului?

Buna Ziua,
Din momentul in care ai adjudecat un imobil la licitatie executorul Jud. ce optiuni are de a evacua persoanele din imobil. spre exemplu executorul meu "nu" a obtinut autorizarea patrundere incaperi fiind incidente cu art. 587 . Acum avocatul meu i-mi spune ca trebuie sa facem dosar evacuare (ordonanta presedentiala) pe numele celor care se afla in imobil? corect? sau era firesc ca executorul sa faca dosarul si cererea persoanelor catre instanta ci nu doar autorizare patrundere?
Avocatul mi-a explicat ca judecatoria a respins cererea autorizare patrundere pentru ca nu face sens deoarece chiar daca patrunzi in imobil nu poti atinge pe nimeni nici macar cu un deget?..
Multumesc
Marius
Cel mai recent răspuns: godot , utilizator 17:09, 27 Aprilie 2011
Daca debitorul se impotriveste la indeplinirea obligatiei sale de predare a unui imobil, potrivit art.579 Cpc, executorul judecatoresc va elibera imobilul cu ajutorul fortei publice.
mirificul si atotputernicul executor judecatoresc a gresit. Din moment ce esti proprietar cerea din prima evacuarea.
Autorizarea patrunderii in incaperi are alt scop. Cand imobilul este alt altcuiva si vrei sa sechestrezi bunuri sa zicem, din interiorul acestuia, sau vrei sa intocmesti procesul verbal de situatie imobiliare, in ambele cazuri fiindu-ti necesar acordul instantei sa intri.
Din moment ce tu esti proprietar, se face evacuarea direct...
Saluta-l pe executorul ala judecatoresc si zi-i ca degeaba face pare din casta cea mai tare din Romania ( unde nimeni nu intra...) ca e praf...
godot a scris:

mirificul si atotputernicul executor judecatoresc a gresit. Din moment ce esti proprietar cerea din prima evacuarea.
Autorizarea patrunderii in incaperi are alt scop. Cand imobilul este alt altcuiva si vrei sa sechestrezi bunuri sa zicem, din interiorul acestuia, sau vrei sa intocmesti procesul verbal de situatie imobiliare, in ambele cazuri fiindu-ti necesar acordul instantei sa intri.
Din moment ce tu esti proprietar, se face evacuarea direct...
Saluta-l pe executorul ala judecatoresc si zi-i ca degeaba face pare din casta cea mai tare din Romania ( unde nimeni nu intra...) ca e praf...


Ai dreptate faza e ca executorul asta a facut 4 cereri de "autorizare patrundere incaperi" toate respinse pe motivul ca face incidenta cu art 587 . Nu necesita aut. patrundere.
acum am deschis personal dosar evacuare pe ordonanta presedintiala asa mi-a sugerat avocatul....sper ca sa fie ok.
Acum eu am pierdut o groaza de timp, platesc taxe pe imobil deja de aproape doi ani...debitorul locuieste in imobil bine merci...si mi-a facut consum la intretinere 3100 Ron. deocamdata stau si ma uit la titlul de adjudecare...sa nu mai spun ca pe executor l-am platit deja pentru evacuare si acuma da din umeri...spune ca nu e vina lui..
Domnule Marius (steaua581) am citit despre problema cu care va confruntati si sunt in aceeasi situatie cu dvs. doar ca la inceput.
Am adjudecat si eu un imobil si executorul vrea sa faca cerere pentru obtinere autorizare de patrundere in imobil.
Va rog, daca se poate, pentru a folosi cu titlu de jurisprudenta, sa imi dati numerele de dosare in care instanta a respins aceasta cerere ca inadmisibila, deoarece intentionez sa il informez ca din punctul meu de vedere actiunile sale sunt de natura sa imi aduca prejudicii ca urmare atrecerii timpului, cerere pe care ulterior sa o folosesc in actiunea de recuperare a daunelor pricinuite pe care o fac impotriva lui nu doar a debitorului el urmand sa raspunda pentru daunele ce s-au produs si din culpa sa comuna in temeiul art.998 si art.999 cod civil nu doar din culpa debitorului.
cred ca aveti toate sansele sa recuperati de la executor intretinerea pe perioada de cand a luat act de respingerea cererii de autorizare a patrunderii in imobil. din pacate am observat ca o actiune de evacuare prin ordonanata presedintiala duyreaza ca prim termen 4 luni si jumatate la judecatoria 4 in circumscriptia careia se afla imobilul in cazul meu.
va multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
annita1809, utilizator
Azi am avut din nou discutia cu executorul bancar pe care l-am platit anticipat pentru tot ce va urma sa faca pentru punerea in executare a actului meu de adjudecare si mi-a spus ca este obligat sa ceara instantei autorizarea de patrundere in imobil in temeiul art. 384 indice 1 cod procedura civila. consider ca este un act inutil executării silite in cazul meu asa dupa cum a retinut si in cazu dlui marius (steaua581) pentru urmatoarele motive:
art.384 indice 1 Cod.proc.civila prevede:
” În vederea executării unei hotărâri judecătoreşti, executorul judecătoresc poate intra în încăperile ce reprezintă domiciliul, reşedinţa sau sediul unei persoane, precum şi în orice alte locuri, cu consimţământul acesteia, iar în caz de refuz, cu forţa publică.
În cazul altor titluri executorii decât hotărârile judecătoreşti, la cererea executorului judecătoresc, instanţa de executare va autoriza, prin hotărâre, intrarea în locurile menţionate la alin. 1. Instanţa se pronunţă de urgenţă în camera de consiliu, fără citarea părţilor, prin hotărâre irevocabilă şi executorie.”

Executorul interpreteaza acest articol in sensul ca este obligatoriu sa ceara instantei autorizarea de patrundere in imobil deoarece actul de adjudecare nefiind hotarare judecatoerasca se aplica astfel alin.2.
Consider ca nu are dreptate deoarece din interpretarea literara nu rezulta obligativitatea unei asemenea cereri pentru ca patrunderea in imobil sa fie legala ci doar lasa la latitudinea excutorului sa ceara acest lucru in cazul in care din interpretarea coroborata cu alin.1. persoana care are resedinta, sau domiciliul acolo nu isi da consimtamantul.

Pe de o parte executorul spune ca eu ca proprietar am dreptul sa intru in imobil dar autorizarea este pentru el.
Sincer pe mine nu ma intereseaza sa intre el in imobil ci doar eu iar daca persoana ce se afla acolo nu paraseste imobilul cand am intrat eu si ii cer acest lucru se intrunesc in acel moment elementele constitutive ale infractiunii de violare de domiciliu si atunci chem eu politia si va constata ca refuza sa paraseasca proprietatea mea, debitorul neavand nici un titlu.

Consider ca persoana care trebuie sa isi dea consimtamantul ca executorul sa intre dupa ce am intrat eu si sa nu fie nevoie de autorizare sunt eu si nu debitorul obligatiei de predare a imobilului deoarece eu dau acest consimtamant in calitate de proprietar ca cineva sa patrunda in imobilul meu iar despre persoana care locuieste acolo nu se poate vorbi ca ea este cea care trebuie sa dea consimtamantul cerut de alin.1 deoarece nu are o resedinta sau un domiciliu legal.

Din pacate sunt la mana executorului si nu am ce face.

Ma mai confrunt acum cu alta porblem: trebuie sa astept pana ceinstanta redacteaza incheierea de incuviintare deoarece executorul nu face urmatorul act de executare respectiv somatia pentru ca el spune ca ii trebuie aceasta incheiere.
adica daca va dura redactarea 3 luni eu astept.

sincer executorii au prea multe puteri si de fapt nu fac mai nimic (tot instanta face toata munca) si te trateaza si cu lipsa unui elementar respect desi platesti sume astronomice pentru ce actiuni intreprind.

consider si in acest caz ca este o atitudine abuziva avand in vedere ca pentru a proceda in continuare la efectuarea altor acte de executare este necesara solutia instantei care este irevocabila si care poate sa rezulte si dintr-un extras de grefa (tot act oficial al instantei).

intocmirea unei somatii este legala pentru ca instanta a incuviintat executarea . incheierea in sine este doar un act ad probationem . dar.....................

si oricum mai trebuie sa astept vreo 2 saptamani ca isi ia acum concediu de odihna domnul executor asa ca daca pot sa obtin eu redactarea incheierii de incuviintare a executarii silite cu urgenta a fost degeaba ca trebuie sa astept sa vina domnia sa din concediu.

casta notarilor si a executorilor judecatoresti este privilegiata si ca autoritate si din punct de vedere financiar fata de toate alte caste ale juristilor : avocati, juristi, si mai ales magistrati care muncesc foarte mult intelectual si depun un efort de timp si energie pentru activitatea intreprinsa si nu iau totusi banii executorilor judecatoresti.
deci numi ramane decat sa rabd pe banii mei ca sa nu mai zic de practica constanta a CEDO (cazul Brumărescu contra României) cu privire la dreptul de proprietate, care consideră că este excesiv ca persoana ce justifică un drept de proprietate să efectuez o serie de demersuri juridice pentru realizarea dreptului său de proprietate, și să fie obligată să promoveze noi acțiuni pentru a putea exercita acest drept, si in acest caza ca vrea dl executor ca sa intre el in imobil.

ghinionul meu ca traiesc in Romania.

doresc tuturor sarbatori de Paste fericite , cu sanatate, si sa nu aiba probleme de nici o natura inclusiv de cele ce necesita rezolvarea prin actiuni in instanta
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
annita1809, utilizator

Alte discuții în legătură

Evacuare locatari ContSters194995 ContSters194995 Buna ziua, In urmatorul caz: o casa este proprietatea parintilor. Casa este executata silit si adjudecata. In casa locuiesc, avand domiciliile acolo, copiii ... (vezi toată discuția)
Autorizare patrundere executor yamada yamada In urma unei licitatii imobiliare, adjudecatarul apartamentului castigat la licitatie cere incuviintarea executarii silite. Pe portalul justitiei vad ca s-a ... (vezi toată discuția)
Adjudecatar - probleme cu evacuarea Irina S. Irina S. Sunt in situatia in care, debitorul desi a fost somat de executor sa paraseasca imobilul pe care l-am adjudecat, ajungand la adresa am gasit in imobil alte ... (vezi toată discuția)