avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

divort

Buna ziua,
sant casatorita, si doresc sa divortez de sotul meu.
Eu locuiesc in Onesti, iar sotul meu in Cernavoda, si nu mai tinem legatura in nici un fel.,nu avem copii si nici bunuri in comun.
Originalul certificatul de casatorie se afla in posesia lui, eu nu detin decat copii ale originalului.
Sotul meu nu este de acord cu divortul, si nici nu vrea sa-mi dea mie originalul, pentru a intenta actiune de divort.
Ce ash putea face, ce ma sfatuiti?
cu respect ,
Marleen
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 12 Iunie 2008
Pentru divort nu aveti nevoie de originalul certificatului de casatorie. Este suficienta si o copie.
Instanta competenta sa judece cererea de divort este de la ultimul domiciliu comun al partilor. Daca nici unul din soti nu mai locuieste acolo, este competenta instanta de la domiciliul paratului.
Daca sotul nu este de acord cu divortul, va trebui sa prezentati 2 martori. Acestia pot fi si rude.
puteti depune cererea de divort si numai cu coppie dupa certificat, insa, daca el sta cu forme legale in cernavoda, acolo trebuie sa deschideti actiunea. In caz contrar, la ultimul domiciliu. de asemenea, trebuie sa va prezentati personal la termenele de judecata.
Daca aveti cel putin un an de la casatorie, ideal ar fi ca sa ajungeti la o intelegere cu sotul sa sa solicitati desfacerea casatoriei prin acord, s-ar termina totul la o singura infatisare in fata instantei.
Este (in primul rand) competenta judecatoria de la locul ultimului domiciliu comun al sotilor. Deci, unde ati stat impreuna (cu sau fara forme) la Onesti ori la Cernavoda? Acolo introduceti cererea. Daca nu ati avut domiciliu comun ori daca ati stat la Ploiesti sau aiurea, adica intr-uin loc in care nici macar unul dintre dvs. nu mai locuieste, abia atunci tineti cont de domiciliul paratul (Cernavoda).
Mentionez ca nu am avut niciodata domiciliu comun deoarece, ne-am casatorit abia la sfarsitul lunii martie, urma ca eu sa-mi schimb domiciliul acolo, dar sotul meu a devenit agresiv , chiar imediat dupa casatorie, si nu mai doresc sa continui acest mariaj. Eu am locuit si am avut dintotdeauna domiciliul in Onesti. Pot deschide actiune de divort aici in Onesti?
Ultimul domiciliu comun, adica unde ati locuit impreuna, ca sot si sotie, nu neaparat ce scrie in carte. Sunt mai usor de administrat probe (martori) de la ultimul domiciliu comun.
Puteti sa introduceti actiunea la Onesti.
V-ati casatorit in martie 2008? Daca aveti sub 1 an de casatorie nu puteti divorta la intelegere.

Alte discuții în legătură

Divort de comun in acord,in alt judet fata de domiciliul sotilor AFLOAREI SIMONA AFLOAREI SIMONA Buna ziua, sunt casatorita din aug 2008,si am hotarat de comun acord sa divortam;din casatorie nu au rezutat copii,nu avem nimic de impartit si nu mai ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire adypompy adypompy pot deschide actiune de divort la judecatoria iasi daca am domiciliul in botosani? mentionez ca sunt nascut in iasi iar certificatul de casatorie este emis de ... (vezi toată discuția)
Model cerere divort Mariuscm Mariuscm Buna ziua.va rog sa ma ajutati cu un model de cerere divort, vreau sa deschid actiunea de divort fara avocat. (vezi toată discuția)