avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

divort

Buna ziua,
sant casatorita, si doresc sa divortez de sotul meu.
Eu locuiesc in Onesti, iar sotul meu in Cernavoda, si nu mai tinem legatura in nici un fel.,nu avem copii si nici bunuri in comun.
Originalul certificatul de casatorie se afla in posesia lui, eu nu detin decat copii ale originalului.
Sotul meu nu este de acord cu divortul, si nici nu vrea sa-mi dea mie originalul, pentru a intenta actiune de divort.
Ce ash putea face, ce ma sfatuiti?
cu respect ,
Marleen
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 12 Iunie 2008
pentru divort, de exemplu la judecatoria sector 1 bucuresti - m-au obligat sa depun certificatul de casatorie IN ORIGINAL.

clar ca div. dvs. nu poate fi prin acord avand in vedere ca sotul doreste sa continue casatoria si mai spuneti ca nici n-a trecut 1 an.
fara domiciliul comun, citati-l la parat acasa - adica procesul o sa fie la judecatoria in raza careia domiciliaza paratul

av. vasilescu


Dar in cazul in care sotul va fi pana la urma de acord cu divortul, putem intenta actiune de divort de comun acord inainte de implinirea unui an de la casatorie?
cu respect si consideratie,
Marleen
Divortul prin acordul partilor a fost introdus in legislatia romana in anul 1993. Conform Codului de Procedura Civila, divortul prin acordul partilor se poate pronunta de catre instanta judecatoreasca prin acord daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- pana la data cererii de divort a trecut cel putin un an de la inchierea casatoriei;
- sa nu existe copii minori rezultati din casatorie.
In cazul dvs, nu este indeplinita prima conditie si , prin urmare, divortul poate fi respins.

Art.617 alin.1 C.proc.civ. dispune ca , instanta poate sa pronunte divortul impotriva ambilor soti, chiar atunci cand numai unul din ei a facut cerere, daca din dovezile administrate reiese vina amandurora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort de comun in acord,in alt judet fata de domiciliul sotilor AFLOAREI SIMONA AFLOAREI SIMONA Buna ziua, sunt casatorita din aug 2008,si am hotarat de comun acord sa divortam;din casatorie nu au rezutat copii,nu avem nimic de impartit si nu mai ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire adypompy adypompy pot deschide actiune de divort la judecatoria iasi daca am domiciliul in botosani? mentionez ca sunt nascut in iasi iar certificatul de casatorie este emis de ... (vezi toată discuția)
Model cerere divort Mariuscm Mariuscm Buna ziua.va rog sa ma ajutati cu un model de cerere divort, vreau sa deschid actiunea de divort fara avocat. (vezi toată discuția)