avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului

Buna ziua
Sotia mea o sa intre in concediul pt.cresterea copilului din luna septembrie, din pacate nu sunt la zi cu legislatie. Am auzit cate ceva de exemplu daca se intoarce inainte de a indeplini copilul 1 an pentru fiecare luna lucrata primeste o indemnizatie de 500 lei...Un alt exemplu daca sta acasa 2 ani, pt anul al doilea nu se mai primeste indemnizatia.....va rog sa ma lamuriti.
Multumesc anticipat
O zi placuta
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:50, 29 Martie 2011
1. Ar fi bine sa cititi OUG 111/2010 unde vaeti gasi toate lamuririle necesare.

2. Va redau din OUG 111/2010:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
...
Art. 7
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

(2) Stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda si persoanelor beneficiare prevazute la art. 2 alin. (4), oricand, pe toata perioada.

(3) Persoanele prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) nu beneficiaza de stimulentul prevazut la alin.(1).

(4) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului in 2011-2012 si legislatia aplicabila bogdan_andrei_s bogdan_andrei_s buna ziua.as dori si eu sa stiu care este noua lege privind indemnizatia de crestere copil in prezent.sotia mea va naste in ianuarie 2012 si vroiam sa stiu ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie daniela-dinu daniela-dinu Buna ziua, Am si eu o nelamurire, daca ma puteti ajuta. O sa nasc cat de curand si as vrea sa ma intorc la serviciu mai devreme de implinirea varstei ... (vezi toată discuția)