avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului in 2011-2012 si legislatia aplicabila

buna ziua.as dori si eu sa stiu care este noua lege privind indemnizatia de crestere copil in prezent.sotia mea va naste in ianuarie 2012 si vroiam sa stiu care sint variantele pentru primire indemnizatie la 1 an sau 2 ani?cum ar fi mai convenabil?sa stea un an sau doi acasa?(ma refer din punct de vedere al cuantumului indemnizatiei de crestere copil).multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:48, 27 Decembrie 2011
studiati OUG 111/2010

Pt.1 un- Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
pt 2 ani-Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
Ar fi bine sa cititi OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, din care va redau:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
...
Art. 7
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3, inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

(2) Stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda si persoanelor beneficiare prevazute la art. 2 alin. (4), oricand, pe toata perioada.

(3) Persoanele prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) nu beneficiaza de stimulentul prevazut la alin.(1).

(4) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Variante concediu de maternitate cvv1974 cvv1974 va rog ,daca se poate,sa ma lamuriti care sunt variantele legale pentru ,,faimoasa,,indemnizatie de crestere a copilului .....dupa care sa ma pot ghida ... (vezi toată discuția)
Concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului NNorbert NNorbert Buna ziua Sotia mea o sa intre in concediul pt.cresterea copilului din luna septembrie, din pacate nu sunt la zi cu legislatie. Am auzit cate ... (vezi toată discuția)