avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Lucrez intr-o institutie de stat dar vreau sa plec de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Lucrez intr-o institutie de stat dar vreau sa plec de acolo si sa beneficiez de indemnizatie de somaj

buna ziua,
am o nelamurire va rog: lucrez intr-o institutie de stat si vreau sa plec de acolo si sa beneficiind de indemnizatie de somaj. problema e ca ei nu prea vor sa-mi faca concediere cu una din literele necesare pt a putea beneficia de indemnizatie. mi-au zis ca n-am decat sa-mi dau demisia.
cum ma sfatuiti sa procedez?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:15, 29 Martie 2011
1. Daca vreti neaparat sa plecati de la actualul loc de munca inseamna ca aveti un alt loc de munca asigurat si deci nu mai aveti nevoie de indemnizatie de somaj.

2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs., asa cum spun Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:
a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) şi j), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) încetarea raportului de muncã la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisã, în temeiul art. 31 alin. (4.1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
...
d) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 98 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu excepţia cazului în care funcţionarul public nu mai îndeplineşte condiţia prevãzutã la art. 54 lit.a) din aceeaşi lege;
e) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 98 alin. (1) lit. e) şi h) şi art. 99 alin. (1) din Legea nr. 188/1999, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
...
3. Nu il puteti obliga pe angajator sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs. atata timp cat nu exista aceste motive.

4. Ramane sa purtati o discutie cu angajatorul poate il lamuriti sa va concedieze cu un articol care sa va permita sa beneficiati de indemnizatie de somaj.
multumesc frumos,m-am clarificat.
DESI...VAD CA ART.61 LIT. C SI D SE REFERA LA MOTIVE CARE "TIN DE PERSOANA SALARIATULUI". SA INTELEG CA ACEASTEA 2 TIN DE PERSOANA SALARIATULUI INSA NU II SUNT IMPUTABILE SI ASTEFL POATE BENEFICIA DE INDEMNIZATIE?
Concedierea cu art.61, lit.c) din Codul muncii este un motiv care tine de persoana salariatului dar nu ii este imputabil lui deci poate beneficia de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca am 12 luni vechime si imi dau demisia beneficiez de somaj? mychelyne mychelyne Buna seara, am o nelamurire in privinta conditiilor care trebuie indeplinite pentru a beneficia de somaj. Lucrez de 1 an si ceva si acum vreau sa plec prin ... (vezi toată discuția)
Cum pot beneficia de somaj? marineladaniela marineladaniela Buna ziua. Am lucrat neintrerupt din 2003 pana in 13 iunie 2014 la farmacie particulara care a fost vanduta la o farmacie de lant unde am fost angajata ... (vezi toată discuția)