avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Care este modalitatea de a pleca dintr-o institutie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Care este modalitatea de a pleca dintr-o institutie publica (primarie) fara sa iti dai demisia dar cu posibilitatea de a beneficia de somaj?

As vrea sa stiu care ar fi cea mai legala situatie si cum se poate aplica ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:18, 9 Februarie 2012
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 17.
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevãzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gãsi în una dintre urmãtoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncã din motive neimputabile lor;
...
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 5.
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se înţelege:

a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g), şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;

b) încetarea raportului de muncã la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisã, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
...
d) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 98 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu excepţia cazului în care funcţionarul public nu mai îndeplineşte condiţia prevãzutã la art. 54 lit.a) din aceeaşi lege;

e) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 98 alin. (1) lit. e) şi h) şi art. 99 alin. (1) din Legea nr. 188/1999, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
...

3. V-am dat toate aceste amanunte deoarece nu ati precizat daca sunteti functionar public sau personal contractual.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj crsteo02 crsteo02 functionar public dat afara de un director , prin decizie poate aplica pentru ajutor de somaj? (vezi toată discuția)
Lucrez intr-o institutie de stat dar vreau sa plec de acolo si sa beneficiez de indemnizatie de somaj dragosbc dragosbc buna ziua, am o nelamurire va rog: lucrez intr-o institutie de stat si vreau sa plec de acolo si sa beneficiind de indemnizatie de somaj. problema e ca ei nu ... (vezi toată discuția)
Conditii somaj pentru functionari publici angelad1 angelad1 Va rog sa ma lamuriti in privinta unui aspect legat de conditiile de acordare a somajului in cazul in care un functionar public primeste decizie de eliberare ... (vezi toată discuția)