avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Concediere individuala
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Concediere individuala

In cazul in care institutia publica isi reduce personalul ca urmare a reorganizarii activitatii, pentru reducerea postului ocupat de un functionarul public:
Care sint criteriile si legislatia specifica care reglemeteaza concedierea individuala si nu colectiva?Daca ma simt nedreptatita ce pot face?
Motivul disponibilizarii este"fara motiv"!
Multumesc anticcipat!
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2011
dorescajutor, utilizator
Cel mai recent răspuns: dorescajutor , utilizator 21:20, 30 Martie 2011
Care sint criteriile si legislatia specifica care reglemeteaza concedierea individuala?
Mentionez ca daca se luau in calcul competentele profesionale:((, evaluarea sigur nu trebuia sa fiu eu cea care pleaca.
Cum spuneti ca sunteti functionar public..., reglementarea este bineinteles statutul functionarilor publici#-o...

ART. 99
(1) Persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică va dispune eliberarea din funcţia publică prin act administrativ, care se comunică funcţionarului public în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere, în următoarele cazuri:
b) autoritatea sau instituţia publică îşi reduce personalul ca urmare a reorganizării activităţii, prin reducerea postului ocupat de funcţionarul public;

Putem vorbi de legalitate, impartialitate obiectivitate si stabilitatea functiei publice?
Puteti vorbi despre ce doriti, banuiesc ca nu ati auzit de modificarea codului muncii prin care prevederile de la concedierea colectiva nu se aplica la institutiile publice:hammer:

Postul dvs. fiind unic (datorita studiilor) cred ca aveti foarte mici sanse ca sa castigati, angajatorul avand posibilitatea sa reduca orice post (contractual sau functionar, studii medii sau SSD sau S) cum crede de cuviinta, pentru imbunatatirea activitatii institutiei sau alte pretexte.

Daca considerati ca merita sa va judecati cu angajatorul si puteti aduce si probe care sa ateste faptul ca eliberarea din functie s-a facut cu incalcarea prevederilor legale:
ART. 106
(1) În cazul în care raportul de serviciu a încetat din motive pe care funcţionarul public le consideră netemeinice sau nelegale, acesta poate cere instanţei de contencios administrativ anularea actului administrativ prin care s-a constatat sau s-a dispus încetarea raportului de serviciu, în condiţiile şi termenele prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările ulterioare, precum şi plata de către autoritatea sau instituţia publică emitentă a actului administrativ a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi recalculate, şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat funcţionarul public.
(2) La solicitarea funcţionarului public, instanţa care a constatat nulitatea actului administrativ va dispune reintegrarea acestuia în funcţia publică deţinută.


ART. 100
(1) In caz de reorganizare a autoritatii sau institutiei publice, functionarii publici vor fi numiti in noile functii publice sau, dupa caz, in noile compartimente in urmatoarele cazuri:
a) se modifica atributiile aferente unei functii publice mai putin de 50%;
b) sunt reduse atributiile unui compartiment;
c) este schimbata denumirea fara modificarea in proportie de peste 50% a atributiilor aferente functiei publice;
d) este schimbata structura compartimentului.
(2) Aplicarea prevederilor alin. (1) se face cu respectarea urmatoarelor criterii:
a) categoria, clasa si, dupa caz, gradul profesional ale functionarului public;
b) indeplinirea criteriilor specifice stabilite pentru functia publica;
c) pregatirea profesionala;
d) sa fi desfasurat activitati similare
Nu exista o funtie publica vacanta intr-un alt compartiment de aceeasi categorie pe care sa fi-ti numita ?
Ma voi gindi serios, consider ca am dreptate, sint niste amanunte pe care nu le-am prezentat, la redistribuire pe posturi vacante in alt compartiment nu pot spera deoarece reorganizare la noi inseamna reducerea posturilor vacante si a inca 15-20 posturi ocupate, am mentionat ca e concediere individuala nu colectiva!
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare functie publica de conducere anamaria81 anamaria81 Prin transformarea biroului in compartiment se desfiinteaza postul de conducere de sef birou si inca 2 posturi de executie. La celelalte posturi de executie ... (vezi toată discuția)
Restructurare functii publice de conducere violeta ap violeta ap Va adresez rugamintea de a-mi da informatii privitoare la urmatorul aspect> In cazul reorganizarii unei institutii publice una dintre functiile de conducere ... (vezi toată discuția)
Reorganizare in administratia publica locala calin cristiana calin cristiana Situatie reala Administratie publica locala. :sorry:Desfiintarea unui post ocupat de 4 ani, asistent clasa I treapta 2, fiind in urmatoarea situatie ... (vezi toată discuția)