avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitãþi întreþinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitãþi întreþinere

La care penalităţi la cheltuielile de întreţinere se referă legea 175/2010? La cele acumulate până la publicarea legii.23.07.2010 ?
Legea 175/2010 pentru modificarea Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Lege nr. 175/2010


Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 502 din 20 iulie 2010

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I
# Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, se modifica dupa cum urmeaza: Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 13
Veniturile obtinute din exploatarea proprietatii comune apartin asociatiei de proprietari. Aceste venituri alimenteaza fondurile speciale ale asociatiei de proprietari pentru reparatii si investitii cu privire la proprietatea comuna si nu se platesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum si cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial intr-un raport afisat la avizierul asociatiei de proprietari."

Art. II
(1) Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi scutiti de la plata penalitatilor generate de suma restanta cu titlu de baza. Prin cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari se intelege datoria cu titlu de baza fara suma rezultata din penalitati.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si chiriasilor care detin spatiu locativ in baza unui contract de inchiriere cu autoritatile administratiei publice locale, centrale sau cu orice institutie a statului.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica familiilor al caror venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, nu depaseste suma de 1.000 lei.
(4) Sumele cu titlu de penalitati datorate catre asociatiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate si din obligatiile contractuale existente intre asociatiile de proprietari si societatea furnizoare de servicii.


Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
Legea nr 175/2010 priveste toate penalizarile acumulate in timp de restantieri si existente pe lista de plata, in evidentele asociatiilor de proprietari.
Aceste penalizari pot fi oricat de vechi. Daca de la data intrarii in vigoare a legii, exista penalizari pe lista de plata, la acestea se adauga in continuare penalizari luna de luna. Dar daca in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii (oricand in acest interval), restantierul plateste suma de baza (fara penalizari) poate fi scutit de plata penalizarilor, in conditiile prevazute de lege.
Adica sa demostreze ca are venituri sub 1000 lei/luna.
Legea este greu de aplicat pentru asociatiile care au de platit restante catre furnizori pentru ca acestia ar trebui sa anuleze penalizarile.
Dar aceasta lege se poate aplica usor in asociatiile care nu au penalizari catre furnizori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venit lunar 400 lei- penalizari la intretinere? denise_ionelia denise_ionelia Buna ziua. Daca de un an venitul lunar pe membru in familia mea este de 400 lei pot fi scutita de penalizari la intretinere? ... (vezi toată discuția)
Penalitatile se sterg integral ? ovi47 ovi47 Buna ziua Va rog sa-mi raspundeti daca,in cazul achitarii integrale a restantelor la plata intretinerii(acumulate cam in 2 ani),restantele sunt sterse ... (vezi toată discuția)
Penalizari pentru restanta la plata intretinerii maria_daniela_jescu maria_daniela_jescu Buna ziua. As dori daca poate cineva sa-mi spuna daca mai este valabila legea conform careia daca ai datorii la plata intretinerii si platesti toata suma odata ... (vezi toată discuția)