avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... PENALIZARI PENTRU RESTANTA LA PLATA INTRETINERII
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

PENALIZARI PENTRU RESTANTA LA PLATA INTRETINERII

Buna ziua. As dori daca poate cineva sa-mi spuna daca mai este valabila legea conform careia daca ai datorii la plata intretinerii si platesti toata suma odata se anuleaza penalizarile aferente, si ce conditii trebuie indeplinite? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 19:09, 25 Aprilie 2012
In M. Of. nr. 502 din 20 iulie 2010 a fost publicata Legea nr. 175/2010 pentru modificarea Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
Din cuprins:
ART. I
Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 490 din 23 iulie 2007, se modifica dupa cum urmeaza:
– Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
“ART. 13
Veniturile obtinute din exploatarea proprietatii comune apartin asociatiei de proprietari. Aceste venituri alimenteaza fondurile speciale ale asociatiei de proprietari pentru reparatii si investitii cu privire la proprietatea comuna si nu se platesc proprietarilor. Lista acestor venituri, precum si cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial intr-un raport afisat la avizierul asociatiei de proprietari.”
ART. II
(1) Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi scutiti de la plata penalitatilor generate de suma restanta cu titlu de baza. Prin cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari se intelege datoria cu titlu de baza fara suma rezultata din penalitati.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si chiriasilor care detin spatiu locativ in baza unui contract de inchiriere cu autoritatile administratiei publice locale, centrale sau cu orice institutie a statului.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica familiilor al caror venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, nu depaseste suma de 1.000 lei.
(4) Sumele cu titlu de penalitati datorate catre asociatiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate si din obligatiile contractuale existente intre asociatiile de proprietari si societatea furnizoare de servicii.

Aceasta este legea la care va referiti dvs. Ea a avut o aplicare limitata in timp, adica pana in iulie 2011.
Din cate cunosc eu, in realitate aceste prevederi legislative nu s-au aplicat niciodata, desi a fost vorba despre o lege aflata in vigoare.
Aceasta deoarece furnizorii de utilitati publice au refuzat sa anuleze aceste penalizari din facturile pe care le emiteau catre asociatiile de proprietari.
Unele asociatii - cu o conducere mai inteleapta - au hotarat sa ii scuteasca pe cei care plateau de penalizarile pe care asociatia le aplica cotelor restante ( de regula acei 0,2%).
Legea nr. 175/2010 pentru modificarea Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari,a fost valabila pana in iulie 2011
In situatia expusa de dvs,va revine obligatia sa achitati restanta +penalitatile aplicate ca urmare a neplatii in termenul stabilit

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitãþi întreþinere cioarec carmen cioarec carmen La care penalităţi la cheltuielile de întreţinere se referă legea 175/2010? La cele acumulate până la publicarea legii.23.07.2010 ? (vezi toată discuția)
Venit lunar 400 lei- penalizari la intretinere? denise_ionelia denise_ionelia Buna ziua. Daca de un an venitul lunar pe membru in familia mea este de 400 lei pot fi scutita de penalizari la intretinere? ... (vezi toată discuția)
Plata penalizarilor la asociatia de proprietari deea_cip84 deea_cip84 buna ziua am si eu o intrebare in ceea ce priveste penalizarile la asociatie. Am inteles ca in cazul in care platesti toata suma restanta exista o lege care nu ... (vezi toată discuția)