avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

am si eu o nelamurire....daca am lucrat 5 luni prin somaj....si am renuntzat din diferite motive, prin demisie am dreptul la plata concediului de odihna.
stiu ca acum ceva timp abia dupa 1 an de zile angajatul avea dreptul la zile de concediu sau la plata lor in caz de demisie, dar am citit codul muncii si nu am gasit nicaierii asa ceva.
nu este o suma mare, ar fi 9 zile de platit si as vrea sa stiu daca pot cere acesti bani, sau am lucrat prea putin.
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:51, 20 Iunie 2008
Concediul de odihna este un drept pe care salariatii il au garantat anual si platit, atat prin codul muncii, cat si prin alte legi speciale.

Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an calendaristic, integral sau fractionat. La cererea salariatului, concediul de odihna se poate efectua fractionat, cu conditia ca una dintre fractiuni sa nu fie mai mica de 15 zile lucratoare.

Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Aceasta perioada variaza in functie de:

-domeniul de activitate in care-si desfasoara activitatea;
-vechimea in munca a fiecarui salariat;
-varsta;
-tipul contractului de munca in vigoare pentru respectivul salariat.
Completez pe lora77:
Angajatorul este obligat ca la incetarea unui contract individual de munca sa compenseze in bani concediul de odihna neefectuat de catre salariat.
Durata concediului de odihna se stabileste de catre angajator, prin regulamentul intern, si se inscrie in contractul individual de munca.
Nu este prevazut in lege dupa cat timp de la angajare se acorda concediul de odihna, deci se poate lua oricand, cu aprobarea angajatorului si dupa planificarea facuta la inceputul anului calendaristic
Tudor Valeriu are dreptate, dar mai trebuie mentionat ca durata concediului de odihna minima prevazuta de lege este de 21 de zile (lucratoare) / an si se acordã proportional cu activitatea prestatã într-un an calendaristic
va multumesc mult pt promtitudine.
asa stiam si eu, dar vb cu cine si mi-a zis ca abia dupa 1 an de zile iti poate fi platit concediul pe care nu l-ai luat si ai demisionat.
am citit si codul muncii si legea 6/92, dar niccaieri nu este prevazut vre-un termen.
deci angajatorul meu este obligat sa-mi plateasca cele 9 zile de concediu de care nu am beneficiat in cele 5 luni.X-(
va multumesc inca o data
Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este posibila numai in cazul incetarii contrcatului individual de munca.
Compensarea in bani nu este conditionata de modul in care inceteaza contrcatul individual de munca (acordul partilor, concediere sau demisie).

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna neefectuat oanaportar oanaportar Buna dimineata ! O colega si-a gasit un alt loc de munca mai bine platit la o alta institutie publica. Aceasta nu si-a luat restul de zile de concediu de ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani pe concediul de odihna neefectuat dragos_te28 dragos_te28 cum iti poti recupera banii pe concediul de odihna de anul trecut? (vezi toată discuția)
Calcularea zilelor de concediu andreeastef andreeastef BUNA ZIUA, MA PUTETI AJUTA,VA ROG IN URMATOAREA PROBLEMA? CONTRACTUL DE MUNCA AINCEPUT LA DARA DE 01.03.2016 SI A INCETAT LA DATA DE 14.12.2016. LA CATE ... (vezi toată discuția)