avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cuantumul pensiilor de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cuantumul pensiilor de invaliditate

In conformitate cu noile prevederi ale legii pensiilor, in situatia incadrarii in gradul II de invaliditate al unei persoane, cuantumul pensiei respective este mai mare decat daca aceasta ar fi incadrata in gradul III de invaliditate si de ce?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:08, 31 Martie 2011
Poate fi mai mare numai daca s-a acordat stagiu potential.Pentru gradul II se acorda 0,55 puncte iar pentru gradul III 0,35 puncte pe luna.
Va multumesc pentru raspuns, dar explicati-mi ce reprezinta stagiu potential.
In cazul pensiilor de invaliditate,cand nu s-a realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege,se acorda un stagiu potential ca si diferenta.

Legea 263/2010
Art. 75
(1) La stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6 si stagiul de cotizare realizat pana la data acordarii pensiei de invaliditate.
Art. 98
(1) Pentru stagiul potential, acordat persoanelor in drept sa obtina o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de:
a) 0,70 puncte pentru gradul I de invaliditate;
b) 0,55 puncte pentru gradul II de invaliditate;
c) 0,35 puncte pentru gradul III de invaliditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul pensiei de invaliditate radabolan radabolan buna seara,la calculul pensiei de invaliditate pe langa vechime se tine cont si de diagnostic,gradul de incapacitate va rog? (vezi toată discuția)
Pensie anticipata sorinaga sorinaga Barbat in varsta de 41 ani, 20 ani vechime, din care 14 ani si 6 luni grupa I (politist), iar diferenta in grupa a II-a, va rog sa-mi comunicati daca in ... (vezi toată discuția)
Diferenta pensie invaliditate gr ii.gr iii romeoiorgu romeoiorgu Buna ziua! doresc sa stiu care este diferenta (ma refer la suma de bani primita) intre pensia de invaliditate gr II si cea de gr III. Multumesc! (vezi toată discuția)