avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... LEGISLATIE EUROPEANA PRIVIND GARANTAREA PROPRIETATII
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

LEGISLATIE EUROPEANA PRIVIND GARANTAREA PROPRIETATII

Rog sa mentionati actul normativ comunitar care face obiectul garantarii proprietatii
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:59, 31 Martie 2011
Probabil ca va referiti la art. 1 din Protocolul nr. 1 adiţional la Convenţia Europeană a drepturilor omului care consacră garantarea dreptului de proprietate.
Acest art. prevede: „orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale; nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru cauză de utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege şi de principiile generale ale dreptului internaţional.

Protocolul Aditional nr. 1 la Convenţia Europeana pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale
Articolul 1 Protecţia proprietăţii

Orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru o cauză de utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege şi de principiile generale ale dreptului internaţional.
Dispoziţiile precedente nu aduc atingere dreptului statelor de a adopta legile pe care le consideră necesare pentru a reglementa folosinţa bunurilor conform interesului general sau pentru a asigura plata impozitelor ori a altor contribuţii, sau a amenzilor.

Jurisprudenta CEDO pe acest subiect gasiti aici
[ link extern ] /

Declaratia Universala a Drepturilor Omului
Articolul 17

Orice persoana are dreptul la proprietate, atit singura, cit si in asociatie cu altii.
Nimeni nu poate fi lipsit in mod arbitrar de proprietatea sa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de proprietate in cazul renuntarii la cetatenie doruforum doruforum Am urmatoarele doua intrebari: - ce se intampla cu bunurile (terenuri/imobile) aflate in proprietate daca renunti la cetatenia romana? Esti obligat sa vinzi ... (vezi toată discuția)
Plati compensatorii MILITAR MILITAR Buna ziua , Ma numesc Ionel , sunt pensionar militar pe caz de boala si la trecerea in rezerva in luna ianuarie 2011 , am beneficiat in baza art. 20 , alin. 1 ... (vezi toată discuția)
Articolul 1 din protocolul 1 peraspera peraspera PROPRIETATEA aici are un sens restrans, sau extins: Mi se poate fura o casa, un teren- etc, intra si banii pe care mi-i poate lua cineva prin inselaciune? Va ... (vezi toată discuția)