avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de proprietate in cazul renuntarii la cetatenie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de proprietate in cazul renuntarii la cetatenie

Am urmatoarele doua intrebari:
- ce se intampla cu bunurile (terenuri/imobile) aflate in proprietate daca renunti la cetatenia romana? Esti obligat sa vinzi sau pierzi ceva drepturi?
- dreptul de mostenire e cumva afectat de faptul ca nu mai esti cetatean roman?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 15:39, 25 Septembrie 2012
Depinde de ce cetatenie veti avea dupa renuntarea la cetatenia romana (nu puteti fi apatrid).

Daca veti fi un cetatean al unui stat UE/SEE/Elvetia atunci nu se schimba nimic, ramaneti cu aceleasi drepturi.
Daca veti fi cetatean al unui stat NON-UE/SEE atunci aveti la dispozitie 1 an pentru a vinde orice teren detineti in proprietate sub sanctiunea intrarii acestuia in proprietatea statului. In privinta imobilelor - cladiri, le puteti pastra in proprietate.

In cazul succesiunilor se aplica aceiași regula ca cea de mai sus. Daca mosteniti terenuri si nu mai sunteti cetatean roman sau european, aveti obligatia de a le vinde intr-un an.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Va multumesc pentru raspuns!
Era vorba de dobandirea cetateniei in Olanda care obliga renuntarea la cetatenia romana. Sunt insa unele exceptii de la aceasta obligativiate; ele se refera printre altele la posibile daune materiale care ar rezulta din pierderea cetateniei romane. Insa din cate inteleg nu ma incadrez la aceste exceptii deoarece nu voi fi obligat sa vand bunurile din Romania. Pacat...
Ultima modificare: Luni, 17 Septembrie 2012
doruforum, utilizator
Totusi, vedeti mai atent legislatia europeana. In general statele UE care nu permit dubla cetatenie fac o exceptie in cazul cetatenilor europeni, asta se aplica cel putin in Germania, deci e posibil sa fie aplicabila si in Olanda.
Nu, din pacate Olanda nu face exceptie pentru cetatenii UE.
Salutare! Din Constitutia Romaniei si din Declaratia Drepturilor Omului eu inteleg ca poti sa ai cate proprietati doresti si unde doresti, altfel ti se incalca drepturile de Statul Roman. Citatele sunt mai jos:

ART. 18
Cetatenii straini si apatrizii
(1) Cetatenii straini si apatrizii care locuiesc in Romania se bucura de protectia generala a persoanelor si a averilor, garantata de Constitutie si de alte legi.
ART. 20
Tratatele internationale privind drepturile omului
(1) Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte.
(2) Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului in care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile.

Deci Declaratia Universala a Drepturilor Omului are prioritate. Sa vedem ce scrie acolo:

Articolul 17.

1. Orice persoana are dreptul la proprietate, atât singura, cât si în asociatie cu altii.
2. Nimeni nu poate fi lipsit în mod arbitrar de proprietatea sa.



Articolul 2.

Fiecare om se poate prevala de toate drepturile si libertatile proclamate în prezenta declaratie fara nici un fel de deosebire ca, de pilda, deosebirea de rasa, culoare, sex, limba, religie, opinie politica sau orice alta opinie, de origine nationala sau sociala, avere, nastere sau orice alte împrejurari.
În afara de aceasta, nu se va face nici o deosebire dupa statutul politic, juridic sau international al tarii sau al teritoriului de care tine o persoana, fie ca aceasta tara sau teritoriu sunt independente, sub tutela, neautonome sau supuse vreunei alte limitari de suveranitate.

Articolul 6.

Fiecare om are dreptul sa i se recunoasca pretutindeni personalitatea juridica.

Articolul 7.

Toti oamenii sunt egali în fata legii si au, fara nicio deosebire, dreptul la o egala protectie a legii. Toti oamenii au dreptul la o protectie egala împotriva oricarei discriminari care ar viola prezenta declaratie si împotriva oricarei provocari la o asemenea discriminare.

Articolul 8.

Orice persoana are dreptul la satisfactia efectiva din partea instantelor juridice nationale competente împotriva actelor care violeaza drepturile fundamentale ce-i sunt recunoscute prin constitutie sau lege.

Articolul 10.

Orice persoana are dreptul în deplina egalitate de a fi audiata în mod echitabil si public de catre un tribunal independent si impartial care va hotarî fie asupra drepturilor si obligatiilor sale, fie asupra temeiniciei oricarei acuzari în materie penala îndreptata împotriva sa.

Articolul 15.

Orice persoana are dreptul la o cetatenie.
Nimeni nu poate fi lipsit în mod arbitrar de cetatenia sa sau de dreptul de a-si schimba cetatenia.

Alte discuții în legătură

Legislatie europeana privind garantarea proprietatii bukinst bukinst Rog sa mentionati actul normativ comunitar care face obiectul garantarii proprietatii (vezi toată discuția)
Plati compensatorii MILITAR MILITAR Buna ziua , Ma numesc Ionel , sunt pensionar militar pe caz de boala si la trecerea in rezerva in luna ianuarie 2011 , am beneficiat in baza art. 20 , alin. 1 ... (vezi toată discuția)
Actiune la c.e.d.o. dmh dmh rog raspuns argumentat: - se admite o actiune la C.E.D.O. pentru incalcari ale Conventiei savirsite de Statul Roman inainte de Revolutie, sau doar pentru cele ... (vezi toată discuția)