avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Proces accident rutier
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Proces accident rutier

Buna ziua,

Am nevoie de un sfat din partea unui avocat pt problema de mai jos :
Am avut un accident de masina acum mai bine de un an. A fost din cauza unei schimbari de banda, neregulamentara (pe linie continua, inainte de trecere de pietoni), dar Politia a hotarat ca eu sunt vinovat, nu persoana care a schimbat banda. Am contestat procesul verbal si am castigat anularea acestuia prin hotarare judecatoreasca, devenita ulterior definitiva si irevocabila. Apoi am incercat, in calitate de persoana fizica, sa mi se repare daunele, dar am intampinat urmatoarea problema: asigurarea trecuta in declaratia de la Politie nu figura in baza de date. Am cerut raspuns si din partea Sediului central al asiguratorului pentru a verifica existenta politei dar am fost amanat si in cele din urma nu am obtinut nici un raspuns.
Apoi am cerut Procuraturii sa investigheze acest lucru si am primit raspuns ca aceasta polita nu exista. Am dat-o in judecata pe acea persoana pentru a cere despagubiri si am procesul saptamana viitoare. Sunt sanse sa castig procesul?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 13:04, 1 Aprilie 2011
da, aveti sanse sa castigati.
mai exista insa si norme privind Fondul de protectie a victimelor strazii, aprobate prin Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) nr. 1/2008, FPVS acorda despagubiri persoanelor pagubite prin accidente de vehicule, daca vehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul a ramas neidentificat sau nu era asigurat RCA.
Potrivit Normelor aprobate prin Ordinul CSA nr. 1/2008, FPVS va acorda despagubiri:

pe teritoriul Romaniei, de autori neidentificati ori de vehicule neasigurate care au locul obisnuit de stationare in Romania. In scopul lichidarii daunelor produse prin accidente pe teritoriul Romaniei, se considera ca au locul obisnuit de stationare in Romania si vehiculele neasigurate care nu au o placuta de inmatriculare sau au o placuta de inmatriculare care nu corespunde ori nu mai corespunde vehiculului respectiv;
pe teritoriul Romaniei, de vehicule neasigurate din alte state decat cele in care se aplica Acordul multilateral;
pe teritoriul oricarui stat din Spatiul Economic European, de un vehicul neasigurat, cumparat din unul dintre aceste state si care urmeaza sa fie inmatriculat in Romania, daca accidentul s-a produs in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului de vanzare-cumparare si daca persoana prejudiciata este rezidenta intr-un alt stat din Spatiul Economic European decat cel pe teritoriul caruia s-a produs accidentul. Daca persoana prejudiciata este rezidenta in statul din Spatiul Economic European in care s-a produs accidentul, Fondul acorda despagubiri in cazul in care despagubirile nu sunt acordate de Biroul Carte Verde din Romania;
pe teritoriul oricarui stat din Spatiul Economic European, de vehicule neasigurate care au locul obisnuit de stationare in Romania;
pe teritoriul oricarui stat al carui Birou national a aderat la Sistemul Carte Verde, altul decat statele din Spatiul Economic European, de vehicule neasigurate care au locul obisnuit de stationare in Romania, daca persoana prejudiciata este rezidenta in Romania sau intr-un stat din Spatiul Economic European si daca interventia Fondului nu contravine legislatiei statului pe teritoriul caruia s-a produs accidentul.
Sa inteleg ca participantul celalalt la trafic si care a fost considerat vinovat v-a prezentat o polita care nu era inscrisa in baza CEDAM. In acest caz asiguratorul era obligat sa va deschida dosar de dauna, sa va repare masina, sa plateasca reparatia la service si apoi sa se indrepte cu regres impotriva vinovatului, care putea fi in cazul de fata unul din inspectorii de asigurare care a intocmit polita si nu a introdus-o in baza de date sau unul din agentii de asigurare care a vandut polita respectiva si nu a depus banii pana la evenimentul respectiv. Oricum pisica era tot in curtea asiguratorului care a emis acea polita si el trebuie actionat in instanta daca se ajunge acolo si nu la FPVS care nu are nicio legatura cu acest caz.
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2011
Adrian Tudor, Consultant asigurari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accidentat de o mașină fără rca, al cărei șofer nu vrea să achite reparația. cât timp am la dispoziție să îl dau în judecată? TorokLavinia TorokLavinia Bună ziua! Soțul a avut un accident rutier, doar cu daune materiale în data de 15.09.2018,în care șoferul vinovat nu deținea asigurare RCA, acesta ... (vezi toată discuția)
Daune merfea merfea Buna ziua!...am si eu o problema...am avut un accident rutier din cauza unei carute, pe un drum european, carutasul a murit iar familia lui e foarte saraca..nu ... (vezi toată discuția)
Plata reparatiilor la autovehicule dupa ce au fost reparate AlexRDC AlexRDC Buna ziua, Dupa ce am avut un incident neplacut, avand in fata imobilului cele 2 masini persoanle intr-o zi a trecut un autovehicul cu numere de Bulgaria si a ... (vezi toată discuția)