Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati.
In citeva cuvinte situatia este urmatoarea: detin in indiviziune impreuna cu X un imobil astfel: teren eu 200mp , X 20mp.
Pe acest teren in supratfata totala de 220mp se afla o casa cu amprenta la sol de 140mp din care eu detin in proprietate exclusiva 70mp, restul de 70mp fiind detinuti ca si constructie exclusiva de X. Partea de casa detinuta de X este formata din doua camere, baie si bucatarie. In afara de partea mea de casa eu mai detin o mansarda si un beci care sunt deasupra si respectiv sub camerele detinute de X.
Din cite stiu, nimeni nu este obligat sa ramina in indiviziune potrivit legii.
1. In aceasta situatie, cum se poate face iesirea din indiviziune avind in vedere suprafata foarte mica detinuta de X ????
2. In cazul unui proces de iesire din indiviziune, X ma poate obliga prin instanta sa ii cedez o parte din teren?? Imobilul este situat in zona ultracentrala a orasului, terenul avind valoare foarte mare
3. Se poate ca in momentul introducerii actiunii sa se ceara expres iesirea din indiviziune pentru teren conform cotelor detinute??
4.In principiu, in situatii similare cu acestea cind dupa o ipotetica iesire din indiviziune X are casa, sau o parte din ea pe terenul meu se poate vorbii de de accesiune in favoarea mea???
.....in momentul in care se face iesirea din indiviziune (daca se poate), treaba devine mult mai simpla, gard.....fiecare cu poteca lui.
Intrebarea este daca in situatia de mai sus teoretic este posibila iesirea din indiviziune.
La fel de interesanta mi se pare indeea de ai pretinde o chirie sau ceva asemanator avind in vedere ca foloseste totusi ceva ce nu ii apartine.
Si nu in ultimul rind un mod de a ii mai taia din elan.......!!!
Sunt convins ca ati inteles ideea.
Astept cu interes parerile voastre.
îN CAZUL COPRORPIETÃȚII FORȚATE ȘI PERPETUE IEȘIREA DIN INDIVIZIUNE SE POATE FACE NUMAI CU ACORDUL CELORLALȚI COPROPRIETARI CU CONDIȚIA CA ÎN FAPT SÃ SE POATÃ PARTAJA( EX. CURTE , GRADINÃ ETC.) sE MAI POATE INVOCA ÎN FAȚA INSTANȚEI DE JUDECATÃ O CAUZÃ CEDO , LUPAȘ ȘI ALȚII ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI, UNDE CEDO A ADMIS UN PARTAJ FÃRÃ ACORDUL CELORLAȚI PROPRIETARI, ÎNSÃ NU ERA VORBA DESPRE PROPRIETATE FORȚATÃ DECI ESTE INTERPRETABIL, DEȘI UNELE INSTANȚE JUDECÃTOREȘTI AU ADMIS ACȚIUNEA .
ESTE POSIBIL CU ACORDUL CELUILALT COPROPRIETAR SÃ SE DISPUNÃ IEȘIREA DIN INDIVIZIUNE CU ATRIBUIREA UNEI SUPRAFEȚE DE TEREN URMÂND CA ACESTA SÃ FIE OBLIGAT LA PLATA CONTRAVALORII ACESTUIA.B-)
buna ziua .
investiti instanta de judecata cu actiunea avand ca obiect iesirea din indiviziune.
instanta competenta este judecatoria in a carei raza teritoriala se afla situat imobilul in speta .
taxa de timbru este de 3% din valoarea imobilului .
puteti solicita sa-i fie atribuita celuilalt coproprietar partea din teren , aferenta cotei parti din cladire ce-i revine acestuia.
in schimb, coproprietarul respectiv se va obliga sa va despagubeasca .
:offtopic: @oros cristina, va rog frumos sa respectati regulamentul de postare si sa nu folositi majusculele in mesajele pe care le scrieti. Va multumesc.
buna ziua!
sunt cateva aspecte pe care as dori sa mi le lamuriti:
-cum s-a creeat aceasta stare de coproprietate?
-constructiile cum au fost edificate?
-cum au fost dobandite de catre cei 2 proprietari?
ce apare in CF?