avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Probleme: Majorare marja conform OUG 50 si existenta ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Probleme: Majorare marja conform OUG 50 si existenta CDS 5Y in formula de calcul a dobanzii

Buna ziua!

Am marea rugaminte de a-mi oferi suport in obtinerea unor raspunsuri referitoare la doua dintre problemele pe care le am cu un credit bancar:

Prima dintre ele: Are banca dreptul de a mari marja conform OUG 50 in cadrul unui credit de nevoi personale cu ipoteca contractat in 2008? Mentionez ca la momentul semnarii contractului, acesta nu continea o formula de calcul a dobanzii,nici o specificatie referitoare la valoarea marjei de la momentul respectiv si nici alte comisioane in afara de cel de administrare lunara si cel de rambursare anticipata. Nu am primit nici macar Conditiile cadru de contractare ale bancii, ca anexa la contractul existent.
Desi am refuzat in scris semnarea aditionalului care mi s-a pus la dispozitie anul trecut in septembrie, m-am trezit cu marja marita de la 4% la 6,7%, conform OUG 50.

A doua problema este legata de CDS 5Y, acel comision care reprezinta riscul de tara care mi-a fost introdus in formula de calcul a dobanzii in 2009, fara a fi instiintata sau a semna vreun aditional in acest sens. In 2010 mi s-a spus ca acest comision nu mai exista, totusi el este prins in dobanda mea, ascuns, pentru ca nu apare niciunde specificat clar. Marja a fost majorata ca urmare a faptului ca i s-a alaturat si acest CDS 5Y, rezultand astfel parametrul fix din calculul formulei.

Este legea atat de permisiva cu actiunile intreprinse de banci? Este permisa majorarea marjei dupa bunul plac al bancii, desi cu un an in urma am primit notificare pe e-mail din partea reprezentantilor bancii ca marja este de 4% si ca este nemodificabila pe toata perioada contractului? Ce se intampla cu acest CDS 5Y? Exista sau nu in sistemul bancar la momentul actual?

Ceva f important....pt ca totul trebuie sustinut cu probe: daca banca a actionat legal in ceea ce priveste modificarile survenite in creditul meu, care este legislatia/ baza legala care sustine aceste actiuni?

In asteptarea unui raspuns, va transmit multumiri anticipat!

Alte discuții în legătură

Marja bancii dinu constantin dinu constantin am un credit auto vechi unde dobinda era variabila (fara marja), acum cu intrarea OUG 50/2010 dobinda este robor +marja in cazul meu. Ce nedumerire am. ... (vezi toată discuția)
Incheiere act aditional oug 50/2010 cu banca-abuz? dinu constantin dinu constantin am primit invitatia bancii de a semna un act aditional pentru un credit auto luat in 2008. fata de cotatia ROBOR au mai cerut o marja nu sunt de acord cu ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 - modificarea contractelor de credit MirelaIon04 MirelaIon04 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a urmatoarelor articole din OUG50/2010 privind contractele in curs de derulare: Art. 94 Prezenta ... (vezi toată discuția)