Am o intrebare legata de obligatiile fiscale ale unui PFA la norma de venit dupa radiere. Este valabil OUG 39/2010 ? :
“ARTICOLUL 122^2 – Dobanzi si penalitati de intarziere in cazul contribuabililor pentru care s-a pronuntat o hotarare de dizolvare
(1) Pentru creantele fiscale nascute anterior sau ulterior datei inregistrarii hotararii de dizolvare a contribuabilului la registrul comertului, incepand cu aceasta data nu se mai datoreaza si nu se calculeaza dobanzi si penalitati de intarziere.
(2) In cazul in care prin hotarare judecatoreasca irevocabila a fost desfiintat actul care a stat la baza inregistrarii dizolvarii, se calculeaza dobanzi si penalitati de intarziere intre data inregistrarii la registrul comertului a actelor de dizolvare si data ramanerii irevocabile a hotararii de desfiintare.”
Ma intereseaza acest aspect deoarece dupa o vizita la finante, am plecat speriat de doua functionare care mi-au adus la cunostinta ca am de stins o datorie de anul trecut care este aproape de limita de cele 90 de zile dupa care se vor percepe penalitati de 15% / zi in valoarea datoriei. Tin sa mentionez ca incepand cu data de 25 Martie am incetat activitatea pe PFA-ul respectiv (cu alte cuvinte l-am radiat din Registrul Comertului)
Intrebarile mele sunt:
1) Se mai calculeaza dobanzi / penalitati dupa data de 25 Martie, data la care a fost radiat PFA-ul?
2) Daca se depaseste termenul de 90 de zile, penalitatile sunt de 15% pe zi ori 15% din totalul sumei datorate + dobanzi?
in aceste conditii se vor calcula dobanzi si penalitati pana la data stingerii debitelor, inclusiv, intrucat impozitul pe venit se datoreaza pe CNP-ul titularului PFA-ului, nu pe codul unic de inregistrare.
PFA-ul a fost radiat de la registrul comertului, practic CUI-ul nu mai exista, dar impozitul pe venit s-a impus pe CNP, asa cum am aratat mai sus.
ca sa fim mai corecti, este vorba de OUG nr. 46/2009, actul normativ prin care s-a introdus aceasta prevedere.
prin OUG nr. 39/2010 s-a inlocuit termenul de majorari cu termenul de dobanzi si penalitati.
5% pt intarzieri > 30 zile sau 15% pt intarzieri > 90 zile se calculeaza o singura data, asupra debitului neachitat.