Care sunt cauzele care inlatura prescriptia raspunderii penale? Este vorba despre anumite acte sau altceva?
Desfasurarea procesului penal sau o eventuala sentinta intrerup cursul prescriptiei?
Dar actul de trimitere in judecata?
Aveti aici o decizie a Inaltei Curti privind prescriptia speciala in rejudecare. Concluzia este aceeasi, dar ICCJ considera ca ramanerea definitiva a primei condamnari suspenda termenul de prescriptie speciala, cf. art. 128 CP [ link extern ]
multumesc mult pentru raspuns, insa in cazul cand mai erau necesare 3 zile pentru ca termenul de prescriptie speciala sa fie indeplinit, se poate considera ca fiind macar un termen de judecata necesar pentru a judeca acea cauza fara sa se incalce vreun drept. Cred ca in aceasta speta s-ar ajunge din nou la CEDO.
Nu am analizat atent speta indicata de dvs. dar nu imi pare ca este imposibil de invocat prescriptia raspunderii penale.
Este adevarat ca, in speta, este vorba de o rejudecare dupa extradare ceea ce nu ne da un raspuns elocvent la problema discutata.
Iata totusi ce am remarcat eu ( fara sa iau decizia la puricat):
Astfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constată că, în mod greşit, a reţinut instanţa de fond că în cauză a fost împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale pentru infracţiunile prevăzute în art. 26 raportat la art. 248 C. pen., respectiv, art. 290 cu aplicarea art. 41 alin. (2) C. pen., săvârşite şi epuizate la datele de 30 septembrie 1999, 10 februarie 2000, 15 februarie 2000, 17 februarie 2000 şi 29 februarie 2000, cu motivarea că pedepsele prevăzute de lege pentru aceste infracţiuni sunt de până la 5 ani închisoare, termenele de prescripţie fiind pentru fiecare dintre infracţiuni de 5 ani, potrivit art. 122 alin. (1) lit. d) C. pen.
Prin urmare, reţinând că în cauză nu s-a împlinit termenul de prescripţie pentru infracţiunile prevăzute în art. 26 raportat la art. 248 C. pen., respectiv, art. 290 cu aplicarea art. 41 alin. (2) C. pen., reţinute în sarcina inculpaţilor, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dispune condamnarea acestora.
in cazul prezentat de mine nu era vorba de rejudecare dupa extradare ci rejudecare dupa o hotarare CEDO de incalcare a art 6 din conventie. Dar oricum nu mi se pare corect din partea instantei supreme sa nu admita in cazul rejudecarii prescriptia speciala, deoarece ar fi similar cu faptul cand se caseaza de acestia hotararile instantelor mai mici in grad sa inceapa un nou termen de prescriptie si in al doilea rand ce nu este strict interzis de o lege se foloseste in interesul inculpatului, astfel ca in cazul casarii tuturor sentintelor nu exista un text legal care sa spuna ca termenul pentru prescriptia speciala a fost suspendat, ci doar motivari interpretative ale ICCJ care nu au baza legala, asta si datorita ambiguitatii legilor.