avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1489 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot face ca o hotarare judecatoreasca sa devina ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot face ca o hotarare judecatoreasca sa devina definitiva?

In urma unui proces pentru iesirea din indiviziune am primit hotarerea judecatoreasca de iesire din indiviziune in 29.11.2010. Numai ca acum mi se spune ca hotararea nu poate fi definitiva pentru ca una din partile implicate in proces nu a raspuns la citatii. Mi se spune sa public hotararea intr-un ziar local. Publicarea hotararii judecatoresc ca din partea unei persoane juridice(Tribunalul) costa foarte mult. Daca s-a dat hotararea judecatoreasca in absenta acelei parti de ce nu poate deveni definitiva?
DanaCostea2010 a scris:

mi se spune ca hotararea nu poate fi definitiva pentru ca una din partile implicate in proces nu a raspuns la citatii.

Cum s-a indeplinit procedura de citare pe parcursul judecatii?

Haideti sa lamurim un lucru. Nu trebuie sa "raspunda" nimeni la citatii. (ce sa "raspunda"? :stunned: sar'mana am primit + am/n-am chef sa vin...).

Partea care primeste o citatie se infatiseaza in instanta ...daca are chef, daca vrea sa se apere, daca ... Daca nu vrea, nu o obliga nimeni.

Dar, pentru a se pasi la judecata, trebuie sa existe (sa se intoarca) la dosar DOVADA ca s-a indeplinit procedura de citare. (nu trebuie sa vina, nu trebuie sa "raspunda", dar trebuie sa existe la dosar dovada ca a fost "invitat". Exista si situatii in care partea are termen in cunoastinta si nu i se mai trimite "invitatie"/citatie, dar nu despre asta vorbim acum).

Oricine a primit vreodata o citatie, a observat ca a primit (de regula in cutia postala) o jumatate de foaie A4 (un A5). Cealalta jumatate (dovada) se intoarce la dosar. Daca acesta din urma jumatate poarta semnatura celui caruia i s-a inmanat citatia (...) ori mentiunea "afisat" (...) se poate pasi la judecata.

Daca din variate motive (nu exista adresa, nu exista cladire la adresa, la acea adresa sta altcineva care n-a auzit in viata lui de X acolo citat ...etc. etc) nu se poate indeplini procedura de citare, atunci se poate dispune citarea prin publicitate. (art 95 c. proc. civ). Asta dupa ce reclamantul face dovada ca, "desi a facut tot ce i-a stat in putinta nu a izbutit sa afle domiciliul paratului".

Daca procedura de citare pe parcursul judecatii s-a facut prin publicitate, atunci si hotararea (dispozitivul) se comunica in acelasi fel (prin publicitate).

Daca cel vizat era "pe statia internationala MIR" (cum zice Adalbert) si dovedeste ca a fost citat prin publicitate cu rea-credinta (de cel care, teoretic, avea picioarele pe pamant, dar capul in nori), toate actele de procedura ce au urmat acestei citari vor fi anulate.
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
romascanu, moderator
Am si eu o situatie asemanatoare, in cazul unui proces, daca prin decesul socrului meu instanta a acceptat ca parti in proces sa devina soacra mea, si cele doua fiice, respectiv sotia mea si sora ei, iar hotararea definitiva nu a fost comunicata decat soacrei mele, cumnatei si....socrului decedat, desi am depus toate actele, certificat de deces, acte de nastere si casatorie, adrese complete.Deci noi am putea spune ca nu am fost instiintati pentru ca nu am primit acasa pe numele nostru hotararea definitiva ca parte recunoscuta de instanta in proces si sa redechidem procesul?
Poate reprezenta un viciu de procedura?
u.b.i.k. a scris:

Bon, daca asteptam ca fiecare sa inventeze cate ceva in procedura civila vom gasi explicatii pana si pentru "Avatar". Eu ma refeream la ACTUALA procedura civila si la dispozitiile din ea. UNDE (...) exista dispozitia de a publica in presa hotararea primei instante si de a sta apoi 15 zile ca sa faca cine naiba doreste recurs?
De unde pana unde este suficienta procedura aceasta? S-a luat in calcul ca cel vizat putea sa fie pe statia internationala MIR unde, din motive obiective, nu primesc presa sau ca era in Zimbawe si era razboi cand s-a publucat? Dar daca, daca?
Sa fim seriosi!

Asa mi se pare si mie. Poate fix ziarul ala nu-l citeste. Poate e mort. Dar nu am ce face se pare ca sa obtin hotararea definitiva trebuie sa public. Traim in Romania.
Eu zic ca mai exista o varianta, cea a comunicarii hotararii prin intermediul unui executor judecatoresc.
venere a scris:

Eu zic ca mai exista o varianta, cea a comunicarii hotararii prin intermediul unui executor judecatoresc.

:O @ venere: Ooooooooooooyyyyyyyy-gevaaaaaaaalt! d-voastra sunteti sigura ca ati citit topicul? Era vorba aici despre faptul CA O PARTE NU A PUTUT FI GASITA pentru a-i fi comunicate actele de procedura. Ce sa faca executorul? Oferta reala de ... (Dumnezeule!) comunicare a hotararii judecatoresti, urmata de consemnarea hotararii la CEC pe numele "creditorului comunicarii" (adica partea care are dreptul sa primeasca hotararea?) :stunned:
... lasam asta si
Nicoleta (buna ziua Nicoleta!), eu pricep de ce se face procedura prin publicitate insa ... ooof! zau daca-mi intra sub scufita vreo idee "valabila" privitor la ratiunea si temeiul legal al obligatiei de a publica dispozitivului hotararii in ziar sau in MO. Boon, l-am citat pe Nae prin publicitate, Nae, ca Nae, n-a zis nimic, nici da, nici ba. Reclamantul si-a indeplinit obligatia prev. de art. 95 si dupa ce a aratat ca ... etc, l-a citat prin publicitate pe Nae Nae, fiul lui Nae si al ... etc.
Ipoteza 1 - aici, lui Nae Nae, citat prin publicitate in cursul procedurii de judecata, i s-a comunicat prin publicare in presa si dispozitivul hotararii cu toate ca in procedura civila nu se gaseste asa ceva.
Ce consecinte juridice are publicarea in presa a dispozitivului? Nici una. Punct. De ce? Pentru ca publicarea in presa echivaleaza=comunicare doar in situatia de exceptie prev. de art. 95 Cod pr. civ. Altfel, prin comunicarea hotararii se intelege numai comunicarea efectiva.
Cum devine hotararea definitiva? Nicicum. Se face singura asa. Hotararea se asaza cuminte pe vine si asteapta .... si asteapta ... etc. ... si vede ca ... dupa 30 de ani trec toate si ea devine inatacabila ... adicaaaaa ... definitiva. Cea mai definitiva.
Ipoteza 2 - aici Nae a aflat despre hotararea judecatoreasca dand nas cu coana "Realitate judiciara" care i-a soptit languros: "Naitza, dragule, ai pus-o!"
Insa Nae, caruia nu i s-a comunicat hotararea poate face apel, recurs, etc, si poate cere REPUNEREA IN TERMEN.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Aprilie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi se refuzã legalizarea sentinþei pe motiv cã aceasta trebuie publicatã în ziar geopop3 geopop3 O functionara a unei judecatorii refuza sa imi legalizeze o sentinta civila pe motiv ca trebuie publicata int-un ziar. Am citit sentinta si nu am regasit ... (vezi toată discuția)
Divort crissta38 crissta38 Am inaintat cererea de divort dar paratul nu este in tara ci lucreaza fara forme legale in strainatate.La prima infatisare procesul s-a aminat si mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Citarea prin publicitate. despre criteriile corecte /legale /echitabile funcție de care se ia mãsura citãrii prin publicitate Popescu2012 Popescu2012 1. Când poate fi citat pârâtul prin publicitate la ziar sau la ușa instantei? (cpc 95.1) 2. Funcție de ce criterii legale /corecte /echitabile ... (vezi toată discuția)