avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Mi se refuzã legalizarea sentinþei pe motiv cã ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Mi se refuzã legalizarea sentinþei pe motiv cã aceasta trebuie publicatã în ziar

O functionara a unei judecatorii refuza sa imi legalizeze o sentinta civila pe motiv ca trebuie publicata int-un ziar.
Am citit sentinta si nu am regasit nicaieri o astfel de indicatie/obligatie iar functionara imi spune ca judecatorul a scris cu pixul pe margine sentintei ca trebuie sa o public.
Am publicat un extras din sentinta si am mers dinou la judecatorie si surpriza, aceiasi functionara imi spune ce nu este bine cum am publicat, trebuia sa public tot dispozitivul#-o.
Are cineva idee unde scrie in codul de procedura asa ceva??? Puteti sa imi dati un sfat ce este de facut?
:hm: Cat se poate de ciudata situatia.
In mod normal ar trebui sa va elibereze copia legalizata a sentintei cu mentiunea ca este definitiva indiferent daca ati publicat sau nu dispozitivul sentintei DACA sentinta este definitiva. Daca aveti sau nu obligatia publicarii sentintei in ziar nu pot sa stiu fara sa stiu despre ce proces a fost vorba, ce calitate ati avut, ce a dispus instanta. etc.
Eventual scrieti-ne dispozitivul aici, mai putin datele persoanel care nu ne privesc.
CE este de facut?
Unu. Depuneti cererea pentru legalizare prin registratura impreuna cu taxa de timbru de 5 lei. Dupa cateva zile, daca refuza sa va elibereze copia legalizata cu mentiunea ca este definitiva puteti cere o audienta la presedintele instantei iar daca nu se rezolva nici asa va puteti plange inspectiei judiciare.
Nu este obligatorie publicarea in ziar, se poate face comunicarea si prin afisare la usa instantei.

Deci fie solicitati comunicarea la usa instantei prin afisare, fie publicati in totalitate dispozitivul (asa este corect).
Există posibilitatea ca instanţa să dispună publicarea sentinţei într-un ziar, cum ar fi cazul litigiului privind apărarea drepturilor nepatrimoniale (art.253 alin.(3) lit.a) Cod civil). Numai că, în opinia mea, obligaţia trebuie să rezulte din dispozitivul sentinţei, nu din vreo notă înscrisă, indiferent de cine, pe marginea foii de hîrtie care conţine sentinţa.

Admite actiunea formulate de S.C. ………………. in contradictoriu cu S.C. ……………….. S.R.L. cu sediul in ………………………. Obliga debitoarea sa plateasca suma de ………… lei contravaloarea facturilor fiscale ……………., suma de …………. lei cu titlu de penalitati calculate de la data scadentei si pana la data introducerii cererii, …………….. si sa plateasca in continuare penalitati de intarziere de 0,07% pe zi , de la ……………. si pana la achitarea efectiva a debitului in termen de 20 zile de la comunicare. Obliga debitoarea la plata catre creditoare a sumei de …….. lei cu titlu de cheltuieli de judecata. Cu drept de cerere in anulare pentru debitoare de 10 zile de la comunicare.
Acesta este dispozitivul sentintei, este vorba de o ordonanta de plata 119/2007, consider ca atat timp cat in dispozitiv nu se precizeaza vreo obligatie de a publica dispozitivul nu am de ce sa o fac mai ales ca este vorba de o legalizare si nu de investire cu formula executoriie, genul acesta de sentinte sunt executorii din cate stiu eu.
Oricum consider o aberatie si necesitatea legalizarii, atat timp cat sentinta este emisa de instanta si imi este comunicata legal nu vad de ce trecuie legalizata!? este originalul nu cer copie a sentintei!
gerberga a scris:

Nu este obligatorie publicarea in ziar, se poate face comunicarea si prin afisare la usa instantei.

Deci fie solicitati comunicarea la usa instantei prin afisare, fie publicati in totalitate dispozitivul (asa este corect).


Am auzit si eu ca sunt unele instante unde se practica asa ceva: comunicarea dispozitivului sentintelor prin ziar catre paratii citati prin publicitate. Intreb si eu: unde scrie asa ceva in procedura civila? Unde scrie ca trebuie sa comunic paratului cu domiciliul necunoscut sentinta prin ziar? Nicaieri.

@geopop3 M-am crucit, cu toate ca-s agnostic :stunned:. Ce sa publicati in ziar si, mai ales, de ce? N-aveti nici un motiv legal sa publicati dispozitivul in ziar iar daca nu va elibereaza copia legalizata scrieti-le celor de la inspectia judiciara. Sunt convins ca vor fi de partea procedurii civile.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 August 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Divort crissta38 crissta38 Am inaintat cererea de divort dar paratul nu este in tara ci lucreaza fara forme legale in strainatate.La prima infatisare procesul s-a aminat si mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Citatie prin publicare in ziar robertsega32 robertsega32 Buna ziua. Mi s-a pus in vedere de instanta sa efectuez procedura de citare cu partea adversa prin publicarea citatiei intr-un cotidian de larga circulatie. In ... (vezi toată discuția)
Suspendã judecarea cauzei în baza dispoziþiilor art. 1551 cod proc. civ mariannet mariannet Buna ziua am un proces pe rol la care sa dispus Suspendă judecarea cauzei în baza dispoziţiilor art. 1551 Cod Proc. Civ datorita faptului ca nu sa putut ... (vezi toată discuția)