avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... va rog sa ma ajutati cu un sfat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

va rog sa ma ajutati cu un sfat

lucerez la o firma de aproximativ 5 luni ,am contract de munca incepind din 4 01 2011,in care prevede ca lucrez 40 ore pe sapt.iar eu lucrez si sambata si duminica tot timpul nu am nici un liber ,de 4 zile mi-am depus o cerere de preaviz si nu stiu cat tebuie sau daca trebuie sa imi respectperioada de 15 zile din moment ce contractul nu a fost respectat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:51, 8 Aprilie 2011
Art.79 (8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

Nerespectarea timpului de munca si neacordarea timpului liber in zile nelucratoare sunt elemente care incalca clauza contractuala privind timpul de munca si de odihna, programul normal de lucru si zilelele nelucratoare.
Trebuia specificat in demisie art. 79 alin.8.
atunci sa inteleg ca pot sa nu mai prestez preavizul deoarece mi-am gasit alt loc de munca,pot sa cer sa fac inventar ,suntem doua angajate in aceeasi situatie amindoua avem aceeasi problema
1. Va redau ce spune Codul muncii despre demisie:
Art. 79 - (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

2. Nu se face cerere deoarece nu se aproba de angajator. Se face o notificare pe care o depuneti la angajator si luati numar de inregistrare.

3. Va redau si un model de notificare de demisie:

Notificare demisie
Catre,
S.C. _____________

Domnule Administrator,

Subsemnatul(a) _____________ angajat(a) in functia/meseria _____________
la __________________________ , prin prezenta notificare va comunic incetarea contractului individual de munca prin demisie, conf. art. 79 (8) din Codul muncii (deoarece angajatorul nu a respectat prevederile din contractul individual de munca).
Perioada de preaviz de 15 zile calendaristice va decurge da la data prezentei pana la data de _________ , iar cu data de _______ inceteaza activitatea mea la S.C. _______________ .
Va rog sa procedati la intocmirea documentelor necesare pentru incetarea contractului individual de munca!

Data ________ Semnatura __________
va multumesc as mai avea o intrebare daca i-am dat acea cerere pe care nu am vazut daca a semnat-o ,pot acum sa-i mai dau notificare cu data de cand am inceput preavizul,suntem doua lucratoare comerciale care avem aceeasi problema,in 14.04 s-ar termina preavizul si ne este frica ca nu o sa ne dea salariul ,plus banii pt concediul de odihna
1. Daca nu aveti numar de inregistrare la cererea dvs. si nici un raspuns de la angajator intrebati-l pe administrator (director) ce se intampla.
2. Daca faceti alta notificare nu puteti s-o faceti cu efect retroactiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie andrea 31 andrea 31 demisie , codul muncii, informatii (vezi toată discuția)
Demisie danik28 danik28 sunt angajata la un birou notarial (secretara), intentionez sa-mi dau demisia incepand cu data de 01 septembrie, intrucat voi pleca din tara impreuna cu sotul ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz argox argox buna ziua, sunt angajat cu cmi pe durata determinata si am anuntat sapt.trecuta ca vreau sa-mi dau demisia. Mi-au spus ca sunt obligat sa raman inca 15 zile, ... (vezi toată discuția)