avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... dragi mei vreu sa stiu- iesire anticipat la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

dragi mei vreu sa stiu- iesire anticipat la pensie

dragi mei:) vreau sa stiu daca mai este in vigoare legea care prevedea iesirea la pensie anticipat daca ai 4 nasteri si daca da ce conditi trebuiesc indeplinite.va multumesc:)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:37, 15 Iunie 2008
Pensia anticipata

Asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se au in vedere perioadele asimilate precum si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat

Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor de mai sus beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii cu cel al pensiei pentru limita de varsta.

La implinirea varstelor standard de pensionare prevazute de prezenta lege pensia anticipata devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare.


Pensia anticipata partiala

Beneficiaza de pensie anticipata partiala asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani; pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.

La fel ca la pensia anticipata la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale nu se au in vedere perioadele asimilate prevazute precum si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

La implinirea varstelor standard de pensionare prevazute de prezenta lege pensia anticipata partiala devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza.

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 10 ani beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare dupa cum urmeaza :
1. cu un an - pentru 3 copii ;
2. cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partial corina_g corina_g cat este stagiul de cotizare pentru a iesi la pensie anticipata partial? (vezi toată discuția)
Cand pot beneficia de pensie anticipata partiala? comsa maria comsa maria sunt nascuta in anul 1957, 29 noiembrie am o vechime de 35 de ani si asi vrea sa ies la pensie anticipat Va multumesc (vezi toată discuția)
Cand poate beneficia de pensie anticipata partiala un beneficiar de pensie de invaliditate? BG BG Exista posibilitatea ca o doamna care implineste anul viitor 50 ani, care a lucrat 20 ani si alti 10 ani a fost pensionata gradul II, poate iesi la ... (vezi toată discuția)