avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... as vrea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

as vrea

buna ziua Am incsat suma de 5000 lei an 1982 ptr cota mea de mostenire de la un frate printr-un act sub semnatura privata Contract de van cump nu am facut pana acum iar el doreste sa il faca acum Nefiind translativ de proprietate promisiunea de vanzare in sarcina careia se naste o creanta eu am incasat cei 5000 lei dar nu am stabilit suma de vanzare a cotei ci doar pe care am incasat-o eu acum dorind o actualizare a sumei Am vreo sansa ?
"Am incsat suma de 5000 lei an 1982 ptr cota mea de mostenire de la un frate printr-un act sub semnatura privata Contract de van cump nu am facut pana acum iar el doreste sa il faca acum "
"M-am gandit la 2 variante 1 sa invoc art 953 954 c civ ptr eroare obstacol cand o parte crede ca trateaza asupra unui bun si cealalta parte are in vedere alt bun si 2 sa invoc ca accea conventie era de fapt un contract de uzufruct deoarece nicaieri in conventie nu se folosesc termeni ca ex eu vand eu cumpar sau obligatia partilor de a incheia in viitor un contract de vanz -cumparare"
Si onorata instanta pai sa vedeti de fapt :-/ in "cota mea de mostenire " pe care i-am vandut-o fratelui meu in anul x cu suma de y nu am inteles ca fiind inclusa si partea din imobilul constand in casa si teren situat in locul z si identificata cu nr topo a , b proprietatea tabulara pe atunci a bunicului nostru G decedat in data z :stunned: iar pe de alta parte #-o tranzactia incheiata intre mine si fratele meu cu privire la partea mea din mostenire nu era intreaga parte ci partea partii mele din mostenire mai putin casa parinteasca. Era "de fapt un contract de uzufruct " prin care instituiam uzufructuar pe fratele meu pe cota parte care mi se cuvenea mie din casa parinteasca.
Suntem in pagina patru si situatia inca nu e clara... E va sugerez sa mergeti cu actul ala la un avocat, fata in fata...
Ba sunteti dv. cu acea conventie, ba tatal cu un frate al lui...
Ba e alba, ba e gri cu dungi...
Indiferent de ceea ce veti invoca si cat de bine argumentat va fi, sansele sa obtineti castig de cauza sunt infime atata timp cat sunteti neclar...
Daca instanta nu intelege ce explicati, atunci nu va intelege pe ce baze sa va dea dreptate.
buna seara va intreb daca la primul termen de judecata invoc art 156c proc civ ptr lipsa de aparare mai pot depune intampinare dupa aceea invocand exceptia prescriptiei exctintive si pana unde pot sa ma duc cu apararea ca sa pot invoca art 275 c proc civ
cora2006 a scris:

Cum dreptul de uzufruct viager se refera numai la imobile, contractul de intretinere cu uzufruct, sau contractul de renta viagera cu uzufruct sau vanzare cu uzufruct etc. se poate incheia valabil numai prin act autentic.
Ca şi în cazul rentei viagere, înstrăinătorul - în cazul unui contract de întreţinere - îşi rezervă de multe ori uzufructul şi transmite numai nuda proprietate, în schimbul obligaţiei de întreţinere pe care debitorul şi-o asumă. ;)

Art.520 C.civil e de altă părere: uzufructul se poate stabili pe tot felul de bunuri mobile sau imobile.
ce inseamna in acceptiunea art 275 cpciv prima zi de infatisare ? si ce se poate intreprinde pana atunci ? ex sa invoci exceptiile prescriptia etc sunt permise fara a se considera ca judeci fondul ? multumesc

Alte discuții în legătură

Gasiti-mi nulitatea coventiei ??? molita molita conventie incheiata in 1 mai 1982 intr fratii x si y cu ocazia impacarii asupra masei succesorale ramase dupa tata nostru decedat in 1980 Subsemnatul ... (vezi toată discuția)
Care e diferenta? molita molita care e diferenta intre un act sub semnatura privata si un anecontract de vanz-cump? (vezi toată discuția)
De ce art 700 c civ ? molul molul tata +mama -7 copii din singura casatorie Bunuri comune casa -teren fara vreun act de proprietate sau autorizatie de constrc in 1984 tata moare fara sa i se ... (vezi toată discuția)