avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Probleme stagiu evaluator imobiliar
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Probleme stagiu evaluator imobiliar

Buna ziua! De ceva vreme ma lupt si eu sa termin un stagiu ca evaluator imobiliar la ANEVAR. Problema este ca in primul rand modul de realizare al stagiului este absurd si ineficient... suntem pusi sa gasim noi 5 imobile de evaluat ( de parca asa ceva s-ar gasi pe toate drumurile) si sa intocmim cam tot noi singuri 5 rapoarte de evaluare... Problema cea mai mare este insa cu actele si documentele care deseori lipsesc sau nu prea sunt usor de obtinut de la proprietari chiar si in copie, precum actele de proprietate. De la un evaluator am aflat ca pentru examen sunt necesare cel putin 3 copii de documente: copii dupa act de proprietate, cadastru si intabulare. Totusi stau si ma intreb cu ce sunt acestea mai importante decat un memoriu sau o expertiza tehnica a imobilului sau chiar si o dovada a folosirii unor vanzari comparbile reale la metoda comparatiei..... ?
In primul rand intrebarea mea este: tu nu ai un tutore care sa te indrume pe perioada stagiului? Mi se pare normal ca acesta nu numai sa te ajute sa inveti cum sa intocmesti un raport de evaluare in mod corect, ci chiar sa-ti dea el, ca sa spun asa, documentele pentru imobilul care trebuie evaluat sau macar sa te prezinte beneficiarului raportului de evaluare ca "invatacel" al lui. In felul acesta ai acces la documentele necesare si la informatiile pe care le afli de la proprietar. Nu vad cum ai putea tu sa gasesti 5 imobile pe care sa le evaluazi odata ce inca nu ai patruns in piata, pentru care fara nici o suparare, tu nu existi inca ca si evaluator. Ca sa inchei, informatiile de care ai nevoie trebuie sa vina de la tutorele tau si nu de la alti evaluatori. Daca acesta nu iti acorda atentia necesara, sau macar un minim de atentie si ajutor, poti sa renunti la el si sa cauti alt evaluator care ste si tutore. Pana la urma o intalnire de cateva ore pe saptamana (sau nici macar atat) sunt suficiente pentru oricine ca sa intocmeasca cele 5 rapoarte de evaluare si sa poata participa la examen fara strangeri de inima.
Da... am si eu un fel de indrumator... doar ca uneori nu raspunde nici la telefon.. ce stagiu sa mai faci in conditiile astea...? :(
Poti sa cauti altul si sa renunti la cel pe care-l ai. Pana la urma, vina iti apartine pentru ca tu l-ai ales. Oricum iti doresc bafta.
Cezar are dreptate, tutorele te poate ajuta si normal este sa te si ajute in acest sens (iti poate pune la dispozitie documentele necesare dar bineinteles cu acordul proprietarului imobilului in cauza). In ultima perioada ANEVAR urmareste si pune accent pe profesionalismul tutorelui prin monitorizarea rezultatelor obtinute la examen de catre aspiranti. Tutorele are rolul de a te indruma in aplicarea corecta a teoriei invatate la curs si iti poate acorda suportul material de care ai nevoie pentru intocmirea rapoartelor de evaluare (a nu se intelege ca tutorele trebuie sa dea si rapoartele de evaluare).

Referitor la documente mentionate acestea sunt necesare deoarece noi evaluam dreptul de proprietate al unei proprietati.

Cu stima,
Bogdan RUSE
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2011
Ruse Bogdan - Evaluator ANEVAR, Evaluator
Dar ce are de pierdut tutorele in situatia in care aspirantii nu au rezultate bune .. sau in situatia mea.. nu vor sustine absolut deloc examenul ??? :))

Alte discuții în legătură

Atribuirea calitatii de expert evaluator Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Ma gandeam sa incep si eu niste cursuri de a deveni expert evaluator in domeniul imobiliar si in evaluarea intreprinderilor. Se merita oare? Imi ... (vezi toată discuția)
Informatii expert evaluator stagiar hln hln Buna ziua, Rog persoanele care desfasoara activitati de evaluare imobiliara sa ma ajute cu cateva informatii: 1. Stagiatura trebuie sa aiba ca durata ... (vezi toată discuția)
Info anevar - cursuri & stagiu practic dhaneeey dhaneeey Salutare, am o intrebare pt cei care au urmat cursurile ANEVAR. Cum ati reusit sa treceti peste stagiul practic? Pt ca dansii solicita acte de la spatii ... (vezi toată discuția)