avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie invaliditate cumulata cu contract de prestari ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie invaliditate cumulata cu contract de prestari de servicii

socrul meu este in pensie de invaliditate gradul II. Ar dori sa stie daca poate sa se angajeze in calitate de muncitor...adica persoana fizica, cu un contract de prestari servicii .
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:33, 4 Aprilie 2011
Nu.
Legea 263/2010
Art. 114
(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze:

e) pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I sau II, se regaseste in una dintre situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni;

Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
b) functionarii publici;
c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;

IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice;
d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;




1. Fiind pensionar de invaliditate gr.II inseamna ca si-a pierdut total capacitatea de munca (deci nu poate munci).

2. Din Legea 263/2010:
Art. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot lucra cu conventie sau contract de colaborare daca am pensie gradul ii de invaliditate iuliangl iuliangl Buna ziua. Am o intrebare .Se poate sa lucrez cu conventie sau cu contract de colaborare daca beneficiez de pensie de grad II de invaliditate? Astept un ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate+serviciu 4 ore lucian_drugus lucian_drugus Buna ziua! Sunt pensionar de invaliditate, cu capacitatea de munca pierduta in totalitate (adica gradul II, cred) din 2014. Si am lucrat 3 luni de zile la o ... (vezi toată discuția)
Obtinerea de venituri in cazul pensiei de invaliditate sorinaga sorinaga Sunt pensionat gradul II invaliditate. Pot fi desfasurate activitati din care sa rezulte venituri (contract de colaborare, conventie, etc.)? (vezi toată discuția)