avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi in divortul de un cetatean egiptean
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi in divortul de un cetatean egiptean

Buna ziua !

Sunt o cetateana romana si planuiesc sa ma casatoresc in curand cu un cetatean egiptean musulman, in Romania. Am dori sa traim apoi fie in Romania, fie in alta tara din Europa.

Inainte de acest pas, as dori sa stiu, in cazul unui divort, ce lege se aplica? Legea islamica, romaneasca (casatoria se va infaptui in Romania), sau legea statului in care vom trai? Cel mai mult ma intereseaza cui revine custodia unor eventuali copii. In cazul in care revine automat tatalui, se poate face o prevedere in contractul de casatorie ca sa se acorde sanse egale ambilor parinti la custodia copiilor?

Daca nu ma puteti ajuta, imi puteti spune la cine as putea apela ca sa obtin aceste informatii? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters203573 , utilizator 17:37, 14 Aprilie 2011
daca veti cauta pe google o sa gasiti un forum care ofera f multe info juridice despre sistemul legislativ din egipt.
cum spuneti ca veti oficializa relatia in ro. tot aici va avea loc si divortul. oficial legea romana, da sanse egale ambilor soti, la castigarea custodiei.(mai putin legea egipteana).
puteti divorta in Romania, daca aici va casatoriti.
in privinta copiilor, depinde unde ii veti naste. in orice tara straina v-ati afla, aveti nevoie de acordul tatalui pt a veni in Romania cu minorul/ii. in lipsa acordului, va judecati in respectiva tara pt incredintarea lor
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
gi-jane2, moderator
Va multumesc pt. raspuns! M-ati lamurit in mare masura, dar mai am cateva intrebari, daca mai aveti si dvs bunavointa sa-mi raspundeti.

Ma gandesc la tot felul de scenarii neplacute si as vrea sa stiu de la inceput tot ce se poate intampla in cazul in care relatia esueaza. Am auzit mai multe povesti despre cupluri (sotul cetatean egiptean, sotia romanca) care s-au dus cu copiii in vizita la rudele sotului in Egipt, iar sotul a oprit copiii acolo.

1. Se poate asa ceva in cazul in care copiii sunt nascuti in Europa si sotii au domiciliul in Europa?

2. Sotia nu mai are cum sa recupereze copiii din Egipt?

3. In cazul in care sotul si copiii sunt in Egipt, divortul s-ar judeca acolo, dupa legile egiptene?

4. Daca sotia revine in Romania (unde s-a infaptuit casatoria) si intenteaza proces de divort aici, asta il obliga sau nu pe sot sa vina in Romania la proces?

Va multumesc!
cat nu aveti incredintarea copilului si va dati acordul ca sotul sa plece in Egipt cu minorul, poate ramane acolo cu el si e destul de greu sa-l recuperati (depinde si cu ce pasaport calatoreste cel mic, daca pasaportul e romanesc, stiti ca ai nostri nu prea misca pt cetateni de-ai nostri)
daca va aflati in Egipt, locuiti acolo, v-ati casatorit acolo sau ati inregistrat casatoria acolo si acolo s-a nascut copilul, acolo divortati, acolo cereti incredintarea minorului( cam greu de obtinut)
daca ajungeti acasa si dati divort aici, nu e musai ca sotul sa se prezinte. puteti divorta oricum si in lipsa lui, important e sa fie citat corect, fie la adresa daca o cunoasteti , sau prin mica publicitate.
oriunde v-ati casatori, oriunde veti naste, e important sa transcrieti casatoria si sa inregistrati nasterea copilului in Romania.
cel mai bine pt orice s-ar intampla si oriunde veti locui, e bine sa nasteti in Romania si apoi sa iesiti cu cel mic
O ultima intrebare:

In cazul in care casatoria se face in Romania, copilul se naste in Romania, iar sotul ramane cu copilul in Egipt, eu pot intenta divort in Romania si inseamna ca mi-as putea recupera copilul daca mi s-ar incredinta mie tutela de aici?

Va multumesc pt informatiile foarte valoroase!

Alte discuții în legătură

Demersuri in vederea obtinerii divortului cetatean roman-cetatean egiptean egyptia33 egyptia33 buna ziua, as dori foarte mult sa stiu care ar fi demersurile unui divort intre un cetatean roman si un cetatean egiptean,casatoria este in rit islamic insa ... (vezi toată discuția)
Custodia unui minor in lipsa unui parinte Lonlon Lonlon Buna ziua, sunt mama a 2 copii minori, casatorita cu un egiptean care are resedinta in Romania pe 2 ani. In lipsa mea, eu fiind in Egipt, el in Romania, el a ... (vezi toată discuția)
Divort romano-egiptean airplane airplane Buna seara, In caz de divort intre un cetatean roman (mama) casatorit cu un cetatean egiptean (tatal) in Egipt si ulterior in Romania, cum se vor trata ... (vezi toată discuția)