avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort romano-egiptean
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort romano-egiptean

Buna seara,
In caz de divort intre un cetatean roman (mama) casatorit cu un cetatean egiptean (tatal) in Egipt si ulterior in Romania, cum se vor trata urmatoarele aspecte:
-cui revin copiii (6 si 9 ani)? copiii sunt nascuti in Romania, considerati musulmani... daca mama i-ar converti la crestianism, ar avea mai mult sanse sa ramana cu amandoi? Dar despre pensia alimentara?
-partajul... are dreptul mama la bunurile sotului din Egipt chiar daca au fost cumparate inainte de casatorie?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 08:00, 2 Iulie 2013
Partajul se face dupa legea locului, poate acolo ati avea drept la casa lui, daca v-ati judeca dupa legea noastra, bunul e si ramane bun propriu al sotului la care nu aveti vreun drept.
Cu copiii, aveti mari sanse daca va judecati in Romania.
Divortul ar trebui sa se judece pe raza ultimului domiciliu comun. Ati avut domiciliul comun in tara, mai aveti domiciliul in Romania?
Dvs unde sunteti acum cu copiii ?

Multumesc pentru raspuns.
Nu cred ca a existat un domiciliu comun. Mama si copiii au avut mereu adresa in Romania, dar au stat ceva timp si in Egipt (cateva luni in fiecare an) la inceputul casatoriei. Pe viza de sedere in Egipt este trecuta o adresa, dar nu au stat niciodata acolo.

Copiii stau de 3-4 ani impreuna cu mama in Romania, merg la scoala aici, si nu au mai fost in Egipt de 2 ani nici macar in vacanta. Tatal ii viziteaza in Romania din cand in cand (el are permis de sedere pe o adresa din Romania din acelasi oras). Recent si-au cumparat un apartament comun in Romania, dar numele lui este doar in contract, insa nu are si domiciliul acolo.

Mai mult, copiii sunt inca trecuti pe numele de familie al mamei (tatal i-a recunoscut mai tarziu dupa nastere, pentru ca nu se afla in Romania). Copiii nu vorbesc araba, iar tatal nu vorbeste romana.

Va multumesc anticipat!


Cu sotul a vorbit ? Poate se inteleg amiabil si divorteaza prin acord.
E bine ca se afla in Romania, va putea divorta aici si copiii vor ramane in Romania cu mama.
Din cate am inteles, tatal ar initia procedura de divort in Egipt, dar cred ca exista sanse sa se rezolve prin acord. Este bine sa se initiese procedura si in Romania, din partea mamei, sau nu face nicio diferenta?
Daca mama copiiilor nu are venituri, poate fi luata in intretinere (ea si copiii) de catre un alt membru al familiei? sau pensia alimentara trebuie garantata in orice caz?
Buna ziua

Conform codului de procedura civila, art 607: Cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu isi are domiciliul in tara, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul.

Ar putea demara procedura de divort aici, dar sa vrea si viitorul-fost sot. In Egipt poate “scapa” fara a fi obligat la plata pensiei de intretinere, daca aceasta urmareste.

Mama resectiva poate depune cererea in circumscriptia unde au apartamentul cumparat impreuna. Instanta se va pronunta oricum si asupra pensiei de intretinere si asupra exercitarii autoritatii parintesti.
Important: pentru informatii corecte trebuie sa scrieti mult mai multe si, poate, nu e cazul sa o faceti public… Se pot intelege cei doi cu privire la partaj? Se pot intelege cu privire la pensia de intretinere pentru copii?

Mama poate dovedi ca pana isi gaseste un loc de munca va fi ajutata de rude sa intretina copiii. Dar, cum am scris mai sus: important este ce vrea si tatal copiilor.
Ar fi bine sa mearga sa discute cu un avocat, direct; sa expuna situatia exact cum este: ce vrea tatal copiilor, ce vrea mama etc.

In RO unul dintre soti nu are dreptul - in caz de partaj - la bunurile dobandite de celalalt sot inainte de casatorie (daca nu exista o conventie care sa stipuleze altfel).
Conform legii egiptene femeia (in special cea non-musulmana) nu are dreptul la averea fostului sot, in caz de divort, nici de-ar fi toate bunurile achizitionate in timpul casatoriei (non-musulmana nu are nici dreptul la mostenire). Are dreptul la o compensatie, in cazul in care locuieste (si divorteaza) pe teritoriul Egiptului si sotul e cel care a cerut desfacerea casatoriei.

Unele informatii, generale, despre divortul in Egipt:
Mama ii poate boteza pe copii in rit crestin dar nu rezolva nimic in privinta incredintarii lor, dar nemaifiind musulmani nu vor mosteni ceva la moartea tatalui lor.
(Interesant ar fi de vazut cum judeca instanta din RO in privinta exercitarii autoritatii parintesti in comun, chiar daca va stabili domiciliul copiilor la mama).

Divortand dupa legea egipteana copiii vor ramane la mama - fara comentarii - pana cel putin la varsta de 15 ani (asa e traditia, si limita de varsta a fost modificata in anul 2008) - tatal are dreptul sa fie alaturi de ei minimum 3 ore pe saptamana si mama e cea care “dicteaza” pentru ca nu poate fi obligata, legal, sa coopereze (dreptul tatalui de a-si vedea copiii aflati in grija fostei sotii e o dispozitie introdusa printr-o lege din anul 2007 - nu stiu daca n-or fi schimbat iar legea privind divortul, in sensul ca femeia sa nu mai fie cea care hotaraste ce si cum cu vizitele tatalui; avand in vedere ca fostul presedinte a fost demis sotia lui a fost acuzata ca a distrus sistemul familiei cand a permis femeilor - in anul 2000 - sa ceara divortul si legea data atunci a inceput a fi revizuita in 2012 - si nu stiu la ce concluzie a ajuns parlamentul egiptean).

Musulmana sau nu mama va pierde “custodia” daca se recasatoreste (daca divortul va fi pronuntat in Egipt).
Pentru a iesi din Egipt nu mai e necesar acordul tatalui decat daca parintii sunt divortati si mama are copiii incredintati - in caz de disputa privind “custodia” fiecare parinte are dreptul sa ceara instantei un ordin de interzicere a parasirii statului cu minorii (la fel, in caz ca nu au schimbat legea cum era inainte de anul 2000).
Egipt nu e stat semnatar al Conventiei de la Haga privind aspectele civile ale rapirii internationale de copii => daca tatal ia copiii din Romania nu poate fi acuzat de rapire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi in divortul de un cetatean egiptean maria_toma maria_toma Buna ziua ! Sunt o cetateana romana si planuiesc sa ma casatoresc in curand cu un cetatean egiptean musulman, in Romania. Am dori sa traim apoi fie in ... (vezi toată discuția)
Divort intre un cetatean roman si un cetatean egiptean anda2012 anda2012 buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati cu o informatie;sunt casatorita cu un cetatean egiptean, casatoria fiind efectuata in R.A.Egipt. In caz de divort, va fi ... (vezi toată discuția)
Demersuri in vederea obtinerii divortului cetatean roman-cetatean egiptean egyptia33 egyptia33 buna ziua, as dori foarte mult sa stiu care ar fi demersurile unui divort intre un cetatean roman si un cetatean egiptean,casatoria este in rit islamic insa ... (vezi toată discuția)