avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Perioada de proba - cu plata?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Perioada de proba - cu plata?

Pentru o perioada de proba, o zi, o saptamana, o luna.... o perioada stabilita....angajatul, sau persoana care o presteaza in favoarea angajatorului, este platita? Sau... este munca voluntara? (si potentialul angajat este la cheremul patronului, iar acesta isi face treaba cu ..."probele" angajatorilor?)
Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
conpama, utilizator
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 13:41, 2 Iunie 2011
Buna ziua! In noul Cod al Muncii....exista un CIM in care se prevede si o perioada de proba? Daca da....care este aceasta (2 luni, 2 zile...), iar aceasta perioada se plateste? Daca da....ce se intampla cu ajutorul de somaj pe perioada de proba?? Multumesc.
De cand trebuie anuntat la ITM incetarea ajutorului de somaj? care este procedura?
In noul Cod al Muncii....exista un CIM in care se prevede si o perioada de proba?

In CIM a fost sie este obligatoriu sa se regaseasca si durata perioadei de proba
Art. 17
(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
(2) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
........
n) durata perioadei de proba.
(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.

Art. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

ce se intampla cu ajutorul de somaj pe perioada de proba??


Somajul se suspenda sau inceteaza la data inceperii activitatii in baza unui CIM.

De cand trebuie anuntat la ITM incetarea ajutorului de somaj? care este procedura?


Nu ITM se anunta. Agentia de somaj ia la cunostinta in baza contractului incheiat pe care aveti obligatia sa-l prezentati la somaj.
Am inteles. intrebarea este simpla (zic eu), conform situatiei de fata: "sunt in somaj. incep munca la o firma care mi-a spus ca la semnarea unui contract de munca, este prevazuta o perioada de proba (de 3 luni). ok. insa....daca angajatorului nu-i mai place de angajat, dupa acea perioada de proba (platita?), se poate reincadra in somaj? De cand trebuie anuntata agentia de somaj? Din momentul inceperii acelei perioade de proba, sau de cand se semneaza contractul? Repet: contractul de munca are o clauza pentru aceasta perioada de proba. Nu vreau sa dau bani in plus (vreo penalizare ca nu am anuntat la timp), dar nici sa raman fara niciun venit! Cum ma sfatuiti sa fac?
1. Perioada de proba face parte din CIM.
2. Daca incheiati un CIM pe perioada determinata vi se suspenda indemnizatia de somaj care se reia dupa incetarea CIM.
3. Daca incheiati un CIM pe perioada nedeterminata atunci va inceteaza plata indemnizatiei de somaj.
4. Perioada de proba nu exista decat daca ati incheiat un CIM. Daca nu ati incheiat un CIM inseamna ca efectuati o proba de lucru "la negru" si s-ar putea sa platiti amenda si dvs. si angajatorul.
5. Nimeni nu va poate garanta ca angajatorul o sa va mentina pe timp nelimitat la serviciu.
6. Agentia de Somaj o anuntati in momentul in care ati semnat un CIM.

Alte discuții în legătură

Perioada de proba fara contract si salariu adamantium2010 adamantium2010 Buna ziua, Am fost angajata acum o luna si, in urma intelegerii verbale cu angajatorul, am consimtit la o perioada de proba de o luna. Acum angajatorul ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba flay flay sunt in perioada de proba de 30 de zile si mam hotarat sa renunt la job.doar 5 zile am lucrat nici macar nu m-au inscris la ITM pana acum din cate stiu eu si ... (vezi toată discuția)
Angajata pe perioada determinata 6 luni din somaj Nvalentina Nvalentina Buna ziua, va rog sa ma consultati cu urmatoarea situatie:am fost angajata cu contract pe durata determinata 6 luni din 17 mai 2010,eu fiind in somaj,iar ieri ... (vezi toată discuția)