avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum-se-aplica-legea-175-2010-cu-privire-la-neaplicarea-penalizarilor la intretinere

Am o datorie la plata intretinerii si mi s-au perceput penalitati. Platesc lunar, dar datorita penalizarilor nu mai ajung la zi.
Am fost la asociatie azi si le-am spus ca voi achita tot soldul in maxim o luna, cu conditia sa anuleze penalitatile in baza legii 175/2010
Adaug ca ca venitul pe membru de familie nu este mai mare de o mie de lei, iar datoria o achitat integral pana la sfarsitul lunii aprilie.
Cei de la asociatie mi-au spus ca nu aplica Legea ca nu au Norme de aplicare si sa merg eu la primarie sa ma interesez cum se aplica Legea si apoi sa vin cu informatii scrise de acolo.
Intrebare1- aveti cunostinta de cazuri in care aceasta lege a fost aplicata?
2. daca da, ma puteti ajuta cu ceva informatii care sa ma ajute?
Eu stiu sigur un caz din iasi care afost dat in judecata de Asociatie si judecatorul a hotarat ca plata debitului sa se faca pana la sfarsitul lunii mai si asociatia sa anuleze penalitatile in baza legii 175/2010.
DOAR ASA SE POATE APLICA LEGEA?
:offtopic:
elga50 a scris:
ANRSC-ul nu are putere de decizie economica asupra furnizorilor si deci niciun amestec cu aceasta lege.


Legea 51/2006serviciilor comunitare de utilitati publice
art.2 d) avizare preţuri şi tarife - activitatea de analiză şi verificare a preţurilor şi tarifelor, desfăşurată de autorităţile de reglementare competente, cu respectarea procedurilor de stabilire, ajustare sau modificare a preţurilor şi tarifelor....;

In opinia mea, Legea 175/2010 reprezinta un act normal intr-o lume ... in care cei care ne conduc isi repartizeaza siesi si apropiatilor slujbe, case, lefuri, prime, indemnizatii si alte sinecure...
Nu este pe spinarea proprietarilor corecti.
Ca sa poata beneficia de prevederile "teoretice" ale legii, proprietarul trebuie sa isi achite toate cotele pana la data de 22.07.2011, in caz contrar nu face obiectul Legii 175/2010.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2011
eliasav, utilizator
Si eu cred ca legea 175/2010 incurajeaza pe unii restantieri, care consuma pe spinarea celor care platesc corect, asa cum s-a spus mai sus. Nu discut aici de motive si sunt sigur ca restantierii au motive intemeiate, probleme financiare... Dar asta nu schimba situatia asociatiei.
De obicei restantierii nu au fond de rulment, nu au fond de reparatii iar daca au cumva ceva bani in aceste fonduri nu acopera decat o luna, doua din cotele de intretinere.
Iar cei corecti platesc cotele de intretinere lunar, au fond de rulment suficient sa acopere cea mai scumpa luna din an, au fond de reparatii. Din plusul de bani dati asociatiei de acesti oameni corecti se acopera si adtoria celor cu restante pentru luna curenta, poate si pentru jumatate din urmatoarea, dar cam atat...
Cand, datorita restantierilor, se intarzie la plata facturilor, furnizorii aplica penalizari. Cu timpul cresc restantele de la o factura (o luna) la doua, trei sau sapte facturi (sapte luni neplatite) si furnizorul opreste apa sau caldura.
Restantierul nu are apa sau caldura dar nici nu a platit.
Proprietarul corect nu are apa sau caldura dar a si platit ce a consumat "la zi", a platit si o parte din consumul restantierului.
Restantierul nu a platit nimic asociatie si nu are bani in cont, ceea ce este firesc.
Cel corect a platit asociatiei si nu are banii in cont ceea ce nu mai este firesc.
Acum intelegeti de ce este un restantier tinut in spate de un proprietar corect si de ce este afectat un proprietar corect, in mod direct, de restantele vecinului?
@eliasav
Nu stiu ce vreti sa demonstrati aici, condamnand de cate ori aveti pilejul o autoritate a statului.
Trebuie sa intelegeti ca protestul dv., aici, nu-si atinge scopul, si nu cred ca v-ati pus in gand sa provocati vreo greva in randul utilizatorilor de pe forum.
Daca vreti sa schimbati lucrurile, scrieti la ANRSC despre nemultumirile dv., faceti reclamatii la avocatul poporului, dati in judecata ANRSC-ul....dar lasati-ne pe noi in pace cu aceste nesfarsite nemultumiri si proteste.

ANRSC-ul nu intra pe aceasta sectiune sa va citeasca impresiile si nemultumirile. Faceti contestatie acolo unde efectul ar fi maxim!

Am afirmat ce ati citat mai sus in sensul ca ANRSC-ul nu poate intra in contabilitatea furnizorului si sa-i stabileasca la ce sa renunte si la ce nu, pentru ca furnizorului de agent termic care nu-si achita platile catre furnizorul de gaze din cauza restantelor inregistrate de blocuri, va plati si el penalizari s.a.m.d. Lantul penalizarilor este lung si pe acest lant ar trebui ca la capatul lui sa fie cineva care sa renunte la aceste penalizari.
Asa, ca ar trebui sa priviti in mod global problema, nu limitat numai la ANRSC caruia dv. aveti niste polite sa-i platiti si care de fapt nu are treaba cu Legea 175/2010.

Si inca o data, nu aici! Ca aici nu va aude nimeni sau, in cel mai bun caz, va "aud" niste oameni care nu sunt decidenti.....
Incercati sa nu faceti din aceasta sectiune un fel de Hyde Park londonez pe problema de ANRSC.
Initial, am fost de parere ca Legea 175/2010 incurajeaza restantierii. Dupa ce am citit prevederile, am inteles ca de fapt situatia nu este roza deloc cu restantierii din prisma acestei legi, deoarece acestia trebuie sa achite integral cotele la intretinere pana la 22.07.2011, in caz contrar nu sunt scutiti de la plata penalitatilor nici catre asociatie si nici catre furnizori.
:offtopic:
@elga50 ati facut o afirmatie ...
V-am dat un raspuns bazat pe argumente din Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice.
Nu am retinut nici un argument prin care combateti prevederile articolul 2 lit d.

Si in fond, ca si dumneavoastra, am emis o opinie... pe care puteti sa o impartasiti sau nu.

Ceea ce cred eu despre ANRSC nu face obiectul acestui topic.

Faptul ca legiuitorul a luat sau nu in calcul lantul penalizarilor nu este problema mea.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2011
eliasav, utilizator
avem (asociatia) datorie la Prescom (gunoi menajer) o datorie de 6000 ( x servicii + y penalitati)

avem o comunicare ca accepta aplicarea legii 175

daca imi iau (ca presedinte) angajamentul ca vom achita x servicii pana la 23.07. 2011 nu vom mai plati penalitati.

credeti ca daca nu putem sa ne tinem promisiunea de plata, se va supara cineva? cu siguranta ni se vor pune si penalitatile, noi ne dam silinta, insa putem pati si altceva?

Alte discuții în legătură

Stergerea penalizarilor daca se platesc restantele - legea 175/2010? cassya_02 cassya_02 buna seara!locuiesc in apartamentul socrilor.eu cu sotul meu dorim sa vindem apartamentul,pt ca sunt f multe datorii la asociatie.facute de parintii lui.se ... (vezi toată discuția)
Penalizari anca fliurt anca fliurt la plata restantei ramase daca se achita integral se sterg penalitatile?' (vezi toată discuția)
Legea 175/2010 neri neri Buna seara! Doresc sa ma interesez pt.cineva in urmatoarea problema: Una din Asociatiile de proprietari din provincie ,a pus in aplicare legea 175/2010,in ... (vezi toată discuția)