avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Fraude pe net
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Fraude pe net

Buna seara!In urma cu cateva zile mi-am dorit sa cumpar o masina.Am cautat pe site-ul autovit.ro si gasisem una .Am incercat sa sunt la numarul de contact care era anuntul si telefonul era inchis.Dupa mai multe incercari dar fara reusita am trimis un mail la mail-ul care era la acel anunt sa intreb daca acea masina mai este de vanzare.A doua zi imi raspunde cineva la mail care suna ceva de genul
"Buna ziua

Ne cerem scuze pentru intarzierea cu care va raspundem!
Va multumim foarte mult ca ati acordat atentie anuntului nostru. Noi am circulat cu aceasta masina foarte putin, mai mult am tinut-o in garaj. Am facut schimburile si reviziile necesare la timp, si doar la servisuri autorizate, ceea ce este specificat in cartea de servis. Prin urmare masina este in stare impecabila. Noi santem primii proprietari ai masinii, am luat-o din reprezentanta, si mai are inca numerele romanesti. Ne-am mutat recent in Bulgaria, eu si sotia mea, in apropiere de orasul Stara Zagora.
Noi santem o familie de pensionari, eu de 65 de ani iar sotia de 60, si am hotarat sa ne mutam aici, la patria sotiei mele, si locuim intr-o localitate linistita, mica, foarte bine aranjata, dar avem semnalul telefonic cam slab, deaceeea am fi recunoscatori daca am purta discutia cu dvs prin intermediul email, daca va rugam frumos.
Noi am vandut tot ce am avut in Romania si ne-am cumparat o mica ferma aici in Bulgaria unde este foarte frumos si linistit. Dar pentru varsta noastra o masina este in plus, fiindca nici eu nici sotia nu mai avem vederea buna pentru a o putea conduce in siguranta. Deaceea am hotarat sa o vindem. La noi trece foarte des autobuzul.
Pentru a evita inmatricularea din nou in Bulgaria pentru viitorii proprietari ai masinii, am decis sa o vindem in Romania si sa mai facem o excursie pentru aceasta. Deci santem dispusi sa venim sa o vedeti, sa o testati, iar daca va fi pe plac, sa o cumparati. Intelegem ca este o achizitie mare, deaceea santem deacord cu orice testare doriti asupra masinii.

Asteptam decizia dvs daca va intereseaza cu adevarat, noi sa venim in Romania sa ne cunoastem si sa facem targul. Sper din tot sufletul sa fie cu noroc pentru dvs aceasta masina si sa ne auzim de bine chiar si dupa ce vom face vanzarea.
Va rugam sa ne spuneti de unde santeti, pentru a stabili intalnirea.

In cele ce urmeaza vom face o scurta descriere a masinii:

Ultimul pret 2000 EURO
Tip:Hatchback
Fabricatie:2003
Rulaj:103,000 km
Transmisie:manuala
Putere:75 CP (55 kW)
Cilindree:1686 cm³
Norma Euro:euro3
Combustibil:diesel
Culoare:argintiu-metalizat
Numari de usi:2/3
Tara de origine:Romania
Tara inmatricularii:Romania
Dotari:ABS, geamuri electrice, oglinzi electrice, aer conditionat, inchidere centralizata, airbag, radio/CD, servo directie, computer bord, comenzi volan
primul proprietar, fara accident, carte service
OPEL CORSA 1.7 DTI inscrisa in Romania , toate actele la zi , carte service la zi , kilometrii reali . Se poate vedea si testa fara nici un fel de problema la orice service autorizat . Nu bate nimic pe masina , distributia schimbata la timp , toate bucsaraiele fata schimbate in urma cu 8000 km, toate schimburile de ulei au fost facute la timp . Masina are un consum foarte mic de combustibil.

Masina este foarte bine intretinuta, nu o sa va para rau de achizitie, o sa va convingeti ca este foarte buna chiar de la prima inspectie vizuala. Am condus numai eu, nu a urcat la volanul ei nimeni,

In asteptarea raspunsului dvs., sa ne ziceti de unde santeti sa stabilim intalnirea
Fam. Sirbu"

Bineinteles ca doream sa-mi cumpar acea masina am intrat mai mult in vorba cu ei la care dupa cateva discutii ei mi-au cerut un favor:
"Buna ziua

Noi am facut rezervare la hotel, la hotel Ambasador, bd Magheru 8-10, Bucuresti. Precum am mai zis, noi venim cu o zi inainte, si ne cazam la hotel. In seara cand ajungem, duminica, va vom suna pe numarul de telefon comunicat de dvs. Numarul nostru este cel afisat in anunt,0748331557 . Luni ne vom intalni cu dvs de dimineata, cat de devreme se poate.

Inainte de a pleca spre Bucuresti, ne dorim pentru a fi siguri ca veti fi acolo si nu vom conduce in zadar. Exista un risc pe care vrem sa-l evitam. Am vorbit cu sotia mea despre acest lucru si avem o propunere pentru dvs. Daca acceptati propunerea noastra, putem veni la intalnire asa cum am convenit.

Sotia mea va merge maine la Oficiul Postal din localitate. Ea va transfera 1600 Euro pe numele meu la Bucuresti. Sotia mea va fi Expeditorul banilor iar eu voi fi Destinatarul si voi lua inapoi banii de la Oficul Postal din Bucuresti. De indata ce transferul este facut, va vom trimite o copie a documentului de transfer. Aceasta va fi dovada noastra ca vom veni la Bucuresti pentru a ne intalni cu dvs. Va trebui sa ne luam banii inapoi, asa ca va trebui sa venim acolo.

Acelasi lucru il vrem de la dvs. Sotia dumneavoastra sau un prieten poate merge la Oficiul Postal din localitate. Acesta trebuie sa faca un transfer de 1600 Euro pe numele dumneavoastra la Bucuresti utilizand servicul "Western Union". Acesta este un serviciu în cadrul Oficiului Postal in care nu aveti nevoie de un cont bancar. Este un transfer de la o persoana la o persoana care se realizeaza instantaneu. Vom merge imprenuna sa ridicam banii la momentul in care ne vom intalnii. Dupa ce transferul este facut, trebuie sa ne trimiteti o copie dupa documentul de transfer, ca dovada ca veti veni la Bucuresti.

Va rugam sa intelegeti ca nu solicitam o plata in avans, singurul care poate ridica banii de la Bucuresti sunteti dvs. Nu am acces la banii, doar vreau sa vad ca sunteti Destinatarul banilor in Bucuresti.
Acest transfer va costa aproximativ 50 EUR. De indata ce vom intalni va vom returna banii cheltuiti pe acest comision. Aceasta este propunerea mea si nu este corect sa platiti vreo taxa in plus. Nu conteaza daca veti decide sa cumparati masina sau nu. In acest fel nu aveti nimic de pierdut.

Speram ca ati inteles mesajul nostru si, de asemenea, nu vrem sa parem nepoliticosi, dar este un drum lung din Stara Zagora pentru o intalnire oarba. Asteptam decizia dumneavoastra.

Salutari,
Fam. Sirbu"
Stand si gandindu-ma putin am zis ca nu este nimic rau sa-i arat persoanei respective ca am acei bani, ca doresc sa cumpar masina si ca nu o voi face sa vina degeaba la Bucuresti.Am fost la western Union, am trimis banii pe numele meu in Bucuresti.Dupa ce am facut plata am ajuns acasa si i-am raspuns acelei persoane:
"Dupa cum am promis am depus ai cei bani, numai ca cea de la oficiul postal dorea sa achit plata in euro si au avand lei la mine am mers la banca sa schimb.Prima data cand am fost la oficiul postal mi-a zis un pret iar dupa ce am schimbat banii mi-a spus alt pret.Fiind in timpul programului la munca nu mi-am permis sa intarzii prea mult si sa mai merg inca o data la banca de aceea am de depus suma de 1590 de euro ca sa poata sa-mi opreasca din acea suma inca zece euro pt plata tranzactiei.Pt siguranta mea am sters codul si numele de familie celui care a depus banii.Va voi trimite si confirmarea platii si astept un raspuns din partea dumneavoastra
Sa aveti o seara frumoasa in continuare!"
Vazand aceasta pesroana ca nu a primit ce a dorit de la mine prin acea dovada care i-am trimis-o m-a pacalit punandu-ma chipurile sa verific pe un site de la western union ( [ link extern ] .
Astept un raspuns din partea dumneavoastra.Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2011
deepspirit, utilizator
Cel mai recent răspuns: cineesti , utilizator 17:19, 22 Octombrie 2011
Vazand aceasta pesroana ca nu a primit ce a dorit de la mine prin acea dovada care i-am trimis-o m-a pacalit punandu-ma chipurile sa verific pe un site de la western union ( .westernunion.roa.x10.mx/WUCOMWEB/transferStatusAction.do.htm ) daca intr-adevar am trimis acei bani sau nu.Acolo pe acel site imi aparea ca si cum este site-ul de la western union si cum ca pot verifica daca am bagat banii in cont sau nu.Pentru o clipa de neatentie la ceea ce accesez am bagat ca prostul acele date pe acel site care nu facea altceva nimic decat sa le dea lor informatii de care aveau nevoie si bineinteles ca ajungand la bucuresti "acei batranei" nu au venit.Cand m-am dus sa-mi ridic banii de la western union nu mai erau acei bani.cand am ajuns acasa am incercat sa caut pe internet mai multe detalii despre acei indivizi si intrand pe un site ( euroavocatura.ro/forum/viewtopic.php?id=1188&p=3) am observat ca nu eram singurul care patise asa ceva. Intrebarea mea este daca pot face ceva sa-mi recuperez acei bani?Cum au putut sa dea banii cei de la western union banii fara nici macar un act de identitate? Am posibilitatea sa fac o plangere la politie in care doresc sa aflu cand s-au ridicat acei bani, de la ce oficiu si ora in care s-au ridicat acei bani si sa cu aceste date sa cer o inregistrare de la banca sau posta de la care s-au ridicat banii de pe camerele de supraveghere.Daca se adun mai multe semnaturi de la cei pagubiti petru a actiona in instanta.
Astept un raspuns din partea dumneavoastra.Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2011
deepspirit, utilizator
da, este necesar sa faceti plangere la politie..s e vor misca greu dar in final va veti recupera banii.. si western union pune la dispozitie organelor de cercetare penala toate datele necesare ptr identificarea faptasilor.. [EDITAT]
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
ContSters20980, utilizator
Am avut acum o luna aceeasi experienta cu exact acelasi scenariu, doar ca am trimis copia trimiterii cu codul sters si exact la fel am primit pe mail acel link fals. am intuit imediat ca ceva nu este in regula si nu am transmis nimik. am recuperat imediat banii, doar cu comisionul pierdut. pe google apar multe semnale despre teapa asta si noi ne-am intrebat cum poate totusi sa ridice cineva banii daca nu dovedeste si cu buletinul ca este destinatarul banilor??? sigur este complice si un lucrator de la biroul western union!!!
Ar fi trebuit sa va sara in ochi din prima urmatoarele:
- faptul ca e-mail-ul respectv este unul tipizat (un copy-paste de template ce se foloseste la greu in variante asemanatoare pe tot internetul)
- faptul ca site-ul din link-ul respectiv n-are legatura cu WU (ce este destul de evident din cum arata link-ul)

Momentan, in afara de plangere la politie, nu puteti face mare lucru.
Bani se scot cu acte false.Ei isi fac acte false pe numele care il puneti d-voastra la destinatar si dupa ce au falsificat actu si au datele merg la oficiu de W.U si se dau drept acea persoana prezinta actele si ridica bani.. Cred ca din bucuresti :) singura metoda eficienta de-ai prinde cat mai repede e in felu urmator.. cineva sa cada in teapa lor intentionat si politia sa anunte toate oficile din bucuresti... si cand cineva merge sa scoata bani pe numele respectiv si pe datele respective.. sa fie dus cu zaharelu la ghiseu.. adica pus sa astepte putin.. si chemat repede echipaj de politie.. Oricum cel care scoate bani e nu e acelasi care va minte prin e-mailuri de obicei sunt impartiti.. sunt ce-i care actioneaza online.. si fura datele.. si ce-i care fac acte false si le scot de la ghiseu.. nu vreau sa va demoralizez dar sansele de a va recupera bani sunt minime 1% sper sa ma insel...Daca tot vroiati sa faceti ceva sigur puneati bani cu parola la ridicare dincolo mergea.. nustiu sigur daca si la noi in RO

Alte discuții în legătură

Fraudă prin western union și posibil furt identitate: cum pot recupera banii pe care i-a ridicat altcineva în locul tatălui meu? sabo ioana sabo ioana Buna ziua, am trimis suma de 2500euro+comision 90euro prin western union catre tatal meu, pentru a fi ridicati din franta. Am facut acest lucru deoarece voiam ... (vezi toată discuția)
Țeapă prin western union. cum e posibil ca banii pe care mi i-am trimis să fie ridicați de altcineva? Viorel65 Viorel65 Cum pot recupera banii? Am vrut sa cumpăr o mașina , am virat 3000 de € prin Western Union cu ridicare in Germania tot de mine! Cum e posibil ca ... (vezi toată discuția)
Frauda bancara AndreiGabriel1234 AndreiGabriel1234 Buna ziua,in urma cu doar o saptamana am fost victima unei fraude si de aceea va cer ajutor.Vroiam sa-mi cumpar o masina si am intrat pe mercador unde am si ... (vezi toată discuția)