avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... SUCCESIUNE TERENURI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

SUCCESIUNE TERENURI

Buna ziua !

Detin titlu de proprietate pe 11 parcele de terenuri in zona rurala in care sintem 3 mostenitori .
Se poate simplifica actiunea de succesiune la judecatorie in numele meu ( cheltuieli taxa de timbru , avocat , expert cadastru , stres cu prezentarea la fiecare temen al procesului cu prezentarea sau nu a mostenitorilor ) daca merg la notariat toti mostenitorii si ceilalti 2 mostenitori declara ca sint deacord sa renunte la 3 parcele de terenuri definite in titlul de proprietate in favoarea mea ( mostenitorul 3 ) iar eu sint deacord sa renunt la celelalte 8 parcele de teren definite in titlu in favoarea lor ?

Scopul final este de a deschide proces de succesiune la judecatorie pe cheltuieli reduse ( taxa timbru , avocat , expert cadastral ) doar pe cele 3 parcele de terenuri din titlu , in baza documentului notarial prin care reiese ca ceilalti 2 mostenitori renunta la cele 3 parcele in favoarea mea.

In cazul in care aceasta procedura la notariat este posibila , in baza acestui document notarial pot sa dau in arenda pe 10 ani , o cota parte dintr-o parcele ( una din cele 3 parcele ) unuia din fiii mei pentru a putea sa se instaleze la tara cu programul 112 , primul fermier ?
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 11:44, 8 Aprilie 2011
Da, puteti sa mergeti la notariat sa dezbateti succesiunea, insa renuntarea nu este posibila direct in succesiune (adica este posibila, dar nu asa cum doriti dumneavoastra - renuntatorul nu mai culege nimic din avere, deci nu se poate renunta la un bun sau altul, ci la calitatea de mostenitor).

Dar puteti sa faceti apoi un partaj in care fiecare sa ia in lot parcelele de teren dorite.

Practic, cam acelasi lucru ati face si la instanta, printr-o tranzactie, iar actul de partaj are aceeasi valoare, in sensul ca puteti sa faceti orice operatiune juridica, inclusiv aceea de arendare.

Cu privire la taxe, poate ar fi bine sa mergeti sa vi se faca un calcul sa va faceti o idee, mai ales de cand s-au modificat normele cu privire la onorarii.
Ultima modificare: Vineri, 8 Aprilie 2011
Biroul Notarial Ionascu Nicolae, Notar
Din ceea ce spuneti dvs. ar rezulta ca nu este vorba doar de o succesiune ci si de o iesire din indiviziune.
Sunt chestiuni diferite.
In ipoteza in care doriti sa si iesiti din indivizine doar pe cele 3 parcele o puteti face fara nici o alta formalitate pur si simplu solicitand instantei sa dispuna iesirea din indiviziune in parte doar asupra celor trei parcele.
In privinta succesiunii va trebui sa aveti grija intrucat succesiunea nu poate fi accepata doar in parte. (decat sub beneficiu de inventar dar nu are rost sa dezbatem acum un subiect care nu va intereseaza)
Pe de alta parte, de veme ce fratii sunt de acord sa faca astfel de renuntari in cadrul dezbaterii succesiunii le pot face foarte bine si in fata instantei de judecata nu neaparat la notar.
Atat ca la instanta mergeti daca vreunul din succesori nu este de acord ... ori, aici pareti a fi de acord.
Sunt cateva amanunte care trebuiesc discutate in detaliu .. insa nu aici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune codrut01 codrut01 In urma dezbaterii succesiuni mamei mele, am primit un certificat de mostenitor prin care se spune ca mostenesc o cota de 1/2 din terenurile inscrise intr-un ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala-partaj Pavel simona felicia Pavel simona felicia Buna ziua. In urma decesului tatalui sunt 7 mostenitori. S-a facut masa succesorala ( casa de locuit si terenul aferent+7parcele de teren),si acum urmeaza ... (vezi toată discuția)
Partaj teren Stelian Brotea Stelian Brotea Buna ziua, Pe titlul de proprietate sunt 3 mostenitori. Unul dintre ei nu vrea sa faca succesiune dupa parinti ca sa putem face partajul terenului. Daca ... (vezi toată discuția)