avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sunt hotarata sa divortez,dar cum fac?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sunt hotarata sa divortez,dar cum fac?

Buna ziua! (o sa imi cer scuze de acum pentru eventualele greseli de formulare,dar sper sa imi fie iertate si inteleasa esenta lucrurilor,e mult mai importanta)
Sunt casatorita de 7 ani si am un copil in varsta de 4; insa de aproape 3 ani de zile traiesc in aceeasi casa cu sotul meu doar pentru "binele" copilului.
- vreau sa divortez,dar sotul meu nu este de acord cu acest lucru;
- vreau ca acest copil sa ramana cu mine(cred ca si tatal ar fi de acord daca se ajunge acolo),dar cum pot fi sigura ca instanta va decide asta?
- mentionez ca desi au existat destule certuri si neintelegeri in acest timp,nu s-a ajuns la violenta fizica,ci doar amenintari verbale;
- ambii am avut relatii extraconjugale in acest timp,insa nici unul nu vrea sa recunoasca ;
- solutia ar fi sa intentez EU divort,la motive temeinice argumentand nepotrivire de caracter??
- daca dupa acest pas ma mut si iau si copilul cu mine pe perioada divortului,pot fi acuzata ulterior de parasire de domiciliu ?
- la partaj nu ma intereseaza sa obtin prea multe,oricum nu am nici o proprietate trecuta pe numele meu; dar,legat de acest fapt,cat de mult conteaza cand vor veni cei de la asistenta sociala sa inspecteze conditiile fiecarui parinte,la mine viitorul domiciliu urmand a fi un apartament cu chirie (pt moment)?
1.mai pot insa suporta sa locuiesc in aceeasi casa pana la finalizarea divortului
2.nu intentionez sa ii interzic accesul la copil,deci sunt de acord cu un program foarte flexibil stabilit de instanta
3.nu am pretentii exagerate la plata pensiei alimentare,oricum cred ca si daca nu o va plati deloc,nu voi avea cum sa il oblig,nici macar legal

Ar fi mult mai multe de discutat,de scris,dar sintetizat suna asa:Sunt disperata sa divortez odata,dar criteriile le vad in defavoarea mea,ce pot face sa rezolv repede si sa iasa asa cum imi doresc si am scris mai sus?
Va multumesc si imi cer iertare totusi pentru povestea mea! Nu doresc sa fiu judecata,ci cu siguranta ajutata!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 22:33, 10 Aprilie 2011
Buna ziua,

Am sa sintetizez mesajul dvs astfel : aveti o relatia extraconjugala si sunteti nerabdatoare sa o duceti la un alt nivel, motiv pentru care ati hotarat sa divortati. Nimic in neregula. In principiu, aveti mai multe sanse decat sotul sa obtinneti incredintarea copilului. Aveti sanse, mari sa obtineti desfacerea casatoriei daca o cereti din vina ambilor soti, nepotrivire de caracter etc.
Nu conteaza ce pretentii aveti dvs la pensie de intretinere pentru simplu motiv ca este un drept al copilului si nu un drept al dvs. Daca faceti dovada unor venituri certe si cu caracter permanent obtinute de sot, va fi obligat de instanta la plata pensiei de intretinere Daca nu o plateste 2 luni consecutiv- savarseste infractiunea de abandon de familie.

In alta ordine de idei, nu va lasati amagita de mirajul noii relatii. Copilul este cea mai importanta fiinta din viata dvs, asa va fi totdeauna. Tatal lui nu poate fi decat o singura persoana si - oricine l-ar inlocui in patul dvs nu ii va fi tata cu adevarat.
- daca sunt motive intemeiate pt divort, nu conteaza ca sotul nu e de acord cu divortul, va dura mai mult, va trebui sa administrati probe care sa conduca la concluzia ca relatiile sunt grav vatamate intre soti si casnicia nu mai poate continua. motive pot fi ca pe dansul nu-l intereseaza viata de familie, ca nu comunicati, ca are o alta relatie, ca e violent verbal etc.
puteti formula o cerere de divort din culpa comuna
- va trebui sa probati ca interesul copilului e sa ramana cu dvs, ca pana acum v-ati ocupat mai mult de el, ca aveti conditii de crestere (nu conteaza ca locuinta nu e proprietate) si intretinere. hotararea se va baza pe raportul autoritatii tutelare, marturii etc
- puteti pleca din locuinta si pana la divort, chiar daca dansul va acuza ca si din cauza dvs acesta casnicie se destrama pt ca ati plecat din locuinta comuna, nu e decat un alt motiv pt ca acesta casnicie sa se desfaca, nu va cauzeaza.
-daca lasati bunuri comune in locuinta din care plecati , pe care doriti sa le partajati apoi, faceti un inventar cu o descriere completa in prezenta unor martori ce nu sunt din familia dvs. partajul il veti face dupa divort
- pensie de intretinere va plati pana la 25 % din veniturile stabile din munca, daca nu are va plati acelasi procent raportat la salariul minim pe economie. (pana la 167 lei)

daca aveti o relatie extraconjugala acum, nu e momentul sa va mutati impreuna pana la divort, va poate cauza (nu neaparat la divort, ci cand vine vb de incredintarea copilului)
- ancheta sociala este eliminata doar daca divortul este instituit de comun acord cu sotul nu? adica din culpa comuna ma refer?
- in orice alta situatie,timpul de judecata inteleg ca poate fi mult prelungit,urmand a fi prezentati martori si a se face ancheta sociala obligatorie..astfel,cam la ce timp de judecata ma pot astepta?
divortul prin acord nu e totuna cu cel din culpa comuna. pt un divort prin acord, trebuie sa cadeti la invoiala pt divortul si restul cererilor accesorii( incredintare minor, pensie, nume) cererea se depune de amandoi si va prezentati amandoi la termene. nu sunt necesari martori sau sa va justificati cererea. puteti divorta intr-un termen , doua.
anchete sociale se fac fiind vb de copii minori, fie ca divortati prin acord, fie din culpa comuna, fie din culpa exclusiva a unuia sau altuia.
divortul prin acord dureaza cel mai putin, restul pot dura si un an , un an si ceva, nu se poate estima
in link puteti citi diferente intre cererile de divort
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Metoda divort ContSters61499 ContSters61499 Buna ziua. Sunt casatorita din 2002, in urma casatoriei a rezultat un minor, locuim impreuna inca in apartamentul sotului achizitionat inaintea casatoriei si ... (vezi toată discuția)
Divort..va rog mult sa ma ajutati roberta-daria roberta-daria va rog mult sa-mi spuneti ce motive se pt invoca pt un divort amiabil.mentionez faptul ca adevaratul motiv pt care doresc sa divortez este faptul ca nu ne mai ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord, copil minor alinaroxana alinaroxana Sunt casatorita de aproape trei ani, dar impreuna cu sotul meu am decis ca aceasta casnicie nu mai e viabila. Avem un copil minor, care nici macar nu locuieste ... (vezi toată discuția)