avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Depasire tramvai pe stanga = permis suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Depasire tramvai pe stanga = permis suspendat

Treaba este in felul urmator, mergeam pe Soseaua Viilor catre Eroii Revolutiei pe banda a doua. Aproape in dreptul statiei de tramvai tot pe banda a doua era o masina pe avarie (nu stiu cauza). O parte din masinile de pe banda a doua treceau pe prima banda dar eu m-am urcat pe linia de tramvai ca sa merg pana la semafor. Pana sa ma urc, am dat prioritate la un tramvai care s-a oprit in statie si eu l-am depasit pe stanga.

Cand am ajuns in dreptul semaforului... politia. M-a tras pe dreapta, mi-a zis de ce m-a oprit si mi-a cerut actele. I-am prezentat actele, mi-a intocmit procesul verbal (in 15 minute !!!) si mi-a zis ca imi suspenda permisul 3 luni. A trecut la mentiuni ca am depasit masina de pe banda 2, masina ce se afla pe avarii, am semnat la mentiune dar nu si la "Am luat la cunostinta". Pe procesul verbal nu se afla declaratia vreunui martor. El totusi mi-a luat permisul lasandu-mi doar o dovada pentru 15 zile (care e completata gresit) nevrand sa imi lase permisul avand in vedere ca nu am luat la cunostinta.

Dupa ce mi-a dat actele, s-a urcat in masina si a plecat...

Am sunat la 112 dar m-au directionat la 021/9544 unde mi-a raspuns un nene care oricum nu mi-a inteles problema si mi-a zis ca pot veni la Udriste pentru a vorbi cu nu-stiu-cine sau sa contest decizia in instanta.




Acum, avand in vedere ca este prima data cand patesc asa ceva, ce ma sfatuiti sa fac. Eventual un paragraf din lege de care pot sa ma agat? Nu am nici procesul verbal pe care sa zicem ca il contest si nici nu stiu ce trebuie facut pentru acel examen pentru micsorarea perioadei de retinere a permisului.
Cel mai recent răspuns: Angel5 , utilizator 10:39, 10 Aprilie 2011
Contestatia o faceti dupa ce primiti la domiciliu procesul verbal. De la data primirii aveti la dispozitie 15 zile.
Puteti contesta PV numai dupa ce il primiti acasa., pt a sti ce anume contestati. In ce sens PV este completat gresit? Pt ca in acest caz este un motiv sa va anuleze PV dar pt incalcarile respective nu aveti motive.
Nu stiu exact despre procesul verbal pentru ca eram destul de suparat atunci dar tin minte ca nu a trecut in PV ce lege am incalcat si ce sanctiune imi aplica. El mi-a zis verbal 135 lei si 90 zile dar nu am vazut scris.

Oricum, cele 90 de zile mi se par abuzive conform legii de pe site-ul Politiei Romane:

"
3. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:

- conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;

- conducerea vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, constatate de poliţia rutieră împreună cu specialiştii Registrului Auto Român;

- neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune;

- depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată potrivit legii, cu mijloace tehnice certificate.
"

Fapta mea nu se incadreaza la nicio liniuta.



Dovada a fost completata gresit, a bifat "fara drept de circulatie" dar a completat campurile pentru cele 15 zile cu drept de circulatie provizoriu.
Obligatia agentului constatator este sa va trimita acasa procesul verbal ( la locul de domiciliu din buletin). De cand primiti aveti la dispozitie 15 zile sa-l contestati. Asa o sa vedeti ce s-a mentionat in el, incadrarea juridica sau alte vicii
Dupa cum ati si recunoscut "cam sunteti vinovat".
Asteptati sa va soseasca la domiciliu procesul verbal,dupa care in termen de 15 zile de la primirea sa,aveti posibilitatea legala sa formulati plangere contraventionala impotriva acestuia,la judecatoria competenta teritorial locului constatarii contraventiei.
Verificati la sosirea sa la domiciliul,continutul procesului verbal sub aspectul cauzelor de nulitate prev.de art.16 si 17 din OG nr.2/2001

Alte discuții în legătură

Contraventie circulatie drakin drakin Am si eu o intrebare circulam pe b-dul Ion Mihalache dinspre P-ta Ion Mihalache catre P-ta Victoriei. Banda 1 era ocupata, banda 2 ocupata, eu eram pe banda a ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala - depasire linie continua bog15dan bog15dan Am fost oprit de \"brigada rutiera sectia sistematizare\" in Bucuresti La intersectia Calea Dudesti cu Soseaua Mihai Bravu, eu venind dinspre Calea Dudesti ... (vezi toată discuția)