avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Am si eu urmatoarea speta: in urma bunicilor din partea tatalui au ramas trei mostenitori, toti in viata. Au facut succesiunea iar mostenirea a fost impartita in cota de 1/3 la fiecare dintre frati. Acum unchii mei vor sa ii lase tatalui meu(sau mie) totul, dar singurele acte pe care le avem sunt certificatul de mostenitor si titlul de proprietate pe numele bunicului(conform legii 18).
Avand in vedere ca valoarea mostenirii este mai mult sentimentala, prin ce metoda, tatal meu(sau eu) as putea obtine proprietatea legala a mostenirii fara a face cadastru?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: armataa , utilizator 09:11, 15 Iunie 2011
Se poate face un partaj (iesire din indiviziune) intre tatal dvs. si fratii sai (coindivizari).

Sau toti trei va pot vinde dvs. (dar asta dupa intabulare).
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Aprilie 2011
romascanu, moderator
Multumesc pentru raspuns. Acest partaj se poate face si la notar, sau este obligatorie deschiderea unei actiuni in justitie?
buna ziua.
se face si la notar daca exista acordul tuturor copartasilor in acest sens.
Revin cu urmatoarea problema:
In certificatul de mostenitor apare urmatoarea formulare: "A mai ramas suprafata de X ha teren agricol, teren dobandit ca urmarea a reconstituirii dreptului de proprietate in baza legii nr.18/1991a fondului funciar conform adeverintei de proprietate nr [.....]"

In titlul de proprietate, acesta suprafata X se compune din parcelele X1 si X2, teren intravilan si X3 teren extravilan.

De la notariat mi-a fost comunicat faptul ca inainte de partajul voluntar(care s-a transformat in donatie), trebuie facuta o suplimentare de succesiune in care sa se treaca explicit suprafetele X1, X2 si X3 deoarece in certificatul de mostenitor acea suprafata totala X nu este identificata prin parcele si prin vecinii.

Ma intereseaza daca chiar trebuie facuta aceasta suplimentare sau este doar un artificiu cu scop financiar(practic dubleaza costurile). Sa caut un alt notar care sa nu mai ceara aceasta suplimentare sau e pierdere de vreme?

PS. Stie cineva cine stabileste valoarea terenurilor la asemenea cote(0.25 Ron/ mp extravilan, 2Ron intravilan-arabil, 3Ron intravilan-construibil) in conditiile in care, pe piata, cu greu se obtine un sfet din aceste sume?
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
armataa, utilizator
Nici un act prin care se transfera dreptul de proprietate (partaj, donatie, vanzare) nu se realizeaza fara documentatie cadastrala si intabulare. Nu puteti cauta un alt notar, suplimentarea certificatului de mostenitor se face obligatoriu la notarul care a eliberat certificatul initial. Daca pe Titlul de proprietate al terenului X (respectiv cele 3 parcele X1, X2 si X3) figureaza defunctul si terenul nu a fost inclus in masa succesorala pe certificatul de mostenitor, atunci trebuie sa vi se elibereze un supliment la acest certificat, care sa cuprinda acele terenuri. Evaluarea terenurilor este facuta de catre experti autorizati, care intocmesc anual un raport de expertiza pentru uzul notarilor publici, in functie de care se stabilesc taxele notariale pentru operatiunile juridice.

Alte discuții în legătură

Intabulare iuvri iuvri Buna ziua! Imi poate da si mie cineva niste informatii? Cum pot intabula terenul obtinut cu un titlu de proprietate obtinut in baza legii 247/2005? Unde ... (vezi toată discuția)
Parcelare, cedare intre frati. FARKAS TRAIAN IOSIF FARKAS TRAIAN IOSIF In urma cu cativa ani am inceput o operatiune de parcelare. Topograful a depus documentatia la ANCPI, dar nu a finalizat si intabulat la cartea funciara. ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren felicia_margareta felicia_margareta La multi ani tuturor, numai bine si prosperitate in anul 2014! As dori o solutie la urmatoarea probleme, daca se poate sa ma sfatuiasca cineva: Detin un ... (vezi toată discuția)