avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... as vrea sa fiu informata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

as vrea sa fiu informata

Ma numesc Cosma Rodica-Corina,maritatata de 22 de ani,in prezent separata de sot,am 3 copii dintre care 1 este minor.As vrea sa stiu,daca suntem separati si nu mai locuim impreuna,pot sa cer cumva sa fie platita o indemnizatie pentru copii,sau se poate ca el sa fie obligat sa plateasca o pensie alimentara?
doresc sa mentionez ca nu suntem divortati si cei trei copii sunt...cel mare 21 de ani la facultate,fata de 19 ani la scoala iar cel mic are 11 ani tot elev.
cu multumiri
cu stima si respect Rodica
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 17:19, 10 Aprilie 2011
Raspuns afirmativ. Consultati un avocat din zona dumneavoastra.
Da, instanta poate stabili o pensie de intretinere pentru toti cei 3 copii, avand in vedere ca tatal nu contribuie la cresterea si educarea acestora, chiar daca parintii lor nu sunt divortati.
In privinta celor 2 copii majori, de 19 ani respectiv 21 de ani, acestia vor trebui sa promoveze in nume personal o actiune de stabilire pensie in favoarea acestora, actiune in care va fi necesar sa probeze ca se afla in continuarea studiilor.
Astfel , va fi necesar ca fiecare dintre ei sa depuna o adeverinta eliberata de instituitia de invatamant ale carei cursuri le urmeaza.
In privinta minorului, actiunea va fi promovata de dvs. in calitate de reprezentant legal al acestuia.
Cuantumul pensiei de intrteinere va fi de 16.5 % pentru fiecare , din venitul realizat de catre tata ( daca tatal este angajat cu forme legale) sau raportat la venitul minim pe economie daca tatal nu este angajat cu forme legale sau nu realizeaza venituri.
Actiunea este scutita de plata taxei de timbru.
Angajati avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere blasciucgabi blasciucgabi As avea nevoie de un raspuns avizat.... Se poate formula actiune de cerere pensie intretinere pentru 2 copii minori fara a formula si actiune de divort???? Eu ... (vezi toată discuția)
Se poate primi pensie alimentara pt copii inainte de divort? alynastar alynastar Sora si cumnatul meu sau despartit in fapt acum 2 luni,ei au 2 copii.ce anume trebuie sa faca soara mea ca sa primeasca o pensie alimentara pt copii pana la ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara yoannacri yoannacri Am un copil insa nu sunt divortata pot obtine prin instanta pensia alimentara sau trebuie intai sa deschid actiune pt divort si dupa sentinta definitiva mi se ... (vezi toată discuția)