avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... eroare materiala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

eroare materiala

Buna ziua
am primit hotararea de divort care este cu apel,dar mi s-a gresit numele copilului care mi s-a incredintat.am depus cerere pentru corectarea greselii.
intrebarile mele sunt:
1) in cat timp mi se corecteaza greseala?
2) in cate zile se poate face apel daca pe hotarare nu se precizeaza acest lucru?
3) zilele in care se poate face apel se calculeaza din data primirii hotararii sau din data in care voi primi noua hotarare cu greseala modificata?
vreau sa stiu cat timp trebuie sa mai astept ca sa pot legaliza hotararea avand in vedere si greseala facuta de grefier?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:05, 10 Aprilie 2011
Cererea de indreptare a erorii materiale se solutioneaza de catre instanta printr-o incheiere.
Incheierea de indreptare a erorii materiale se comunica partilor si este atacabila cu apel i n 30 de zile de la data de la data comunicarii .
Vorbim de o eroare materiala in cazul in care de exemplu- in cazul dvs. numele minorului este eronat in dispozitivul sentintei , mai exact in acea parte a hotararii care incepe de la "Pentru aceste motive, in numele legii hotaraste", orice alta greseala/eroare din cuprinsul hotararii fiind fara relevanta juridica.
Apoi, hotararea de divort este atacabila la randul ei cu apel in 30 de zile de la data comunicarii.
Daca niciuna dintre parti nu declara apel in cele 30 de zile impotriva sentintei pronuntate, atunci puteti legaliza hotararea de divort.
Separat, de hotarare va va fi comunicata incheierea prin care instanta a solutionat cererea de indreptare a erorii materiale, pe care la randu-i o veti legaliza separat dupa expirarea termenului de apel de 30 de zile de la comunicare.
Deci indreptarea nu se face direct pe exemplarul hotararii , ci prin aceasta incheiere se dispune indreptarea erorii din hotarare.
Oriunde veti avea nevoie de hotarare, veti folosi atat sentinta cat si incheierea , ambele legalizate.
Evident m-am referit la varianta in care cererea dvs. de indreptare a erorii materiale este intemeiata si va fi admisa.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indreptare eroare materiala inauntrul termenului de recurs custodie.comuna custodie.comuna Buna ziua, Am urmatoarea problema. Hotararea de divort (aflata in apel) data de TB a ramas irevocabila prin ne-recurare. Am fost la TB sa solicit ... (vezi toată discuția)
Greseala in redactare hotarare instanta doru anghel doru anghel am avut proces de divort. azi a venit hotararea am vazut hotararea pe scurt mai devreme pe site-ul judecatoriei. si le-am scris ca e o greseala Anume ca ... (vezi toată discuția)
Data ramanere definitiva a unei sentinte de divort cafea1 cafea1 Buna. imi puteti spune care este data ramanerii definitive a unei sentinte de divrt in conditiile in care actiunea s-a inregistrat pe rolul judecatoriei la ... (vezi toată discuția)