avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de maternitate

Buna ziua.

Sunt in a 32-a sapt. de sarcina si azi am fost la medicul de familie pentru a-mi lua concediu medical de sarcina si lauzie. Mi s-a dat insa o declaratie pe care sa o completez prin care sa declar ca sunt de acord cu dispozitiile art. 292 cod penal si ca pe per. valabilitatii sa fiu prezenta la domiciliu intre interv, 08:00 - 11:00, 12:00 - 17:00 si 18:00 - 20:00.
Sa inteleg ca sunt obligata sa semnez declaratia si sa fiu prezenta in acele intervale, altfel imi pierd concediul?
Cel mai recent răspuns: suciugeorgeta , utilizator 18:35, 13 Aprilie 2011
E bine de stiut! Multumesc foarte frumos!
Revin asupra cazului meu. Am o salariata care a nascut pe 03.03.2011 si a fost in medical cod 08 din 17.01.2011. Vrea sa intre in ingrijire copil din 15.04.2011.Din calculul meu nu este corect deoarece nu are 126 zile (calendaristice) de medical. Am dreptate sau gresesc eu?
1. OUG 111/2010 spune:
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...
2. Norme de aprobare a OUG 111/2010 spune:
Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...
3. Conform legii concediul de maternitate inceteaza dupa efectuarea celor 126 de zile. Daca a inceput concediul de maternitate pe 17 ianuarie atunci ultima zi de concediu va fi pe 22 mai iar cu data de 23 mai poate solicita CCC.

4. Expresia "dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului" se refera la faptul ca daca, din diferite motive, concediul de maternitate a fost luat mai din timp si nu mai ajung 42 de zile de concediu postnatal, nu se poate acorda CCC decat cu a 43-a zi de la nasterea copilului.

5. Daca vreti sa va convingeti, salariata sau dvs., faceti o intrebare la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale.
Domnul Tudor as vrea sa va spun ca am rugat-o pe salariata sa intrebe si la medicul de familie si la Agentia de Prestatii Sociale vis a vis de cele 126 zile de maternitate si i s-a spus ca nu sunt obligatorii 126,sunt intr-adevar obligatorii cele 42 post natal.
1. Agentia de Prestatii Sociale este cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC asa ca raspunsul ei este cel mai competent.
2. Asadar procedati asa cum vi s-a spus de la APS. Succes!

Alte discuții în legătură

Concediu de lauzie obligatoriu roxyyana roxyyana Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu cateva aspecte legate de situatia in care ma aflu si anume: sunt gravida in luna a 9 urmand sa nasc pe la sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Buna ziua ! Va supun atentiei urmatoarea problema ; o salariata naste pe data de 15.06.2016, iar concediul de maternitate il incepe cu 01.06.2016. Este ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate persoane cu handicap stefan31 stefan31 buna ziua Avem o problema sotia este insarcinate in 6 luni si o saptamana avand o problema de handicap . conform art. 24 lit c legea 185/2005 care este in ... (vezi toată discuția)