avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate persoane cu handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate persoane cu handicap

buna ziua
Avem o problema sotia este insarcinate in 6 luni si o saptamana avand o problema de handicap . conform art. 24 lit c legea 185/2005 care este in vigoare sotia beneficiaza de concediu de maternitate incepand cu luna a 6 a , la cerere. Doctora de familie sustine ca nu trebuie depasite ce 84 de zile de concediu de maternitate, din cate am citit, si vazut pe forumu-ri cele 84 de zile nu se mai iau in considerare in cazul ei. gradul de handicap este definitiv, codul bolii este G82 ( parapareza spastica).
va rog sa imi raspunteti pana pe data de 22.07.2013. dupa aceasta data i se termina concediul pe risc maternal, sarcina fiind una cu probleme ( din luna a 2 a avand diagnosticul : sarcina cu risc de avort, fiind obligata sa stea mai mult in pat.
Cel mai recent răspuns: TOTAL FOREST CONSULT SRL , Consultant in managementul afacerilor 09:13, 20 Martie 2019
Daca sotia solicita concediul de maternitate din luna a 6-a, atunci e posibil sa nu mai respecte alineatul (2) cu durata minima obligatorie de 42 de zile conceidu de lauzie. Nu uitati ca aceasta este conditie obligatorie si pentru concediul pentru cresterea copilului pana la 1 an sau 2 ani.
Socotiti ca din cele 126 de zile de concediu de maternitate, 42 sa ramana dupa nastere, deci aveti doar 84 de zile de luat inainte de nastere. Multa sanatate!

OUG nr.158/2005:

ART. 24
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(4) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.
asta am inteles dar cele 42 de zile obligatorii raman dupa nastere nu se mai iau in calcul cele dinainte nasterii.
asta am inteles eu din ce am gasit
Nu scrie nicaieri in lege ca se acorda mai mult de 126 zile pentru concediul de maternitate. La fel, sunt obligatorii cele 42 zile dupa nastere. D-na doctor are dreptate, trebuie ca sotia sa aiba cel mult 84 zile de concediu de maternitate inainte de nastere.
Legea permite ca cele 126 de zile sa fie in orice numar inainte sau dupa nastere, dupa cum doreste mama, cu conditia celor 42 de zile. Sotia poate beneficia mai repede de concediu, din luna a 6-a, dar compensarea se face la fel, tot la 126 zile.
Daca nu va avea cele 42 de zile dupa nastere, nu va beneficia de concediul de cresterea copilului.
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor nu conditioneaza acordarea concediului crestere copil (CCC) si a indemnziatiei aferente de efectuarea celor 42 de zile de concediu postnatal (lauzie).

2. OUG 111/2010 spune:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...

3. Normele de aplicare a OUG 111/2010 precizeaza:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...

4. OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã spune:

Art. 16. - Pentru protecţia sãnãtãţii lor şi a copilului lor, dupã naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevãzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lãuzie stabilit prin OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.

5. Normele de aplicare a OUG 96/2003 precizeaza:

Art. 4
...
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.


6. Asadar in cazul in care din diferite motive concediul postnatal este mai mic de 42 de zile:
- salariata beneficiaza de CCC si indemnizatia aferenta incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului (nu zice dupa 42 de zile de concediu postnatal);
- salariata nu poate incepe activitatea sau nu poate intra in CCC mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

7. Din motivele aratate mai sus consider ca se poate lua concediu prenatal si cu mai mult de 84 de zile inainte de data prezumata a nasterii copilului (in cazul gravidelor cu handicap).
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
@tudorvaleriu.
Multumesc pentru corectie, aveti dreptate.

@stefan31
Scuze pentru incurcatura, multa sanatate si nastere usoara sotiei!

Alte discuții în legătură

Concediu de lauzie tiberiuborsa tiberiuborsa buna ziua, sotia a ramas in concediu pentru sarcina la data de 01 martie 2015, in data de 31 martie a nascut, iar din data de 01 aprilie a ramas in concedie ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate JohnnyBRB JohnnyBRB Buna seara, Este posibil ca TOATE cele 126 de zile de concediu de maternitate sa fie luate DUPA nastere? Daca da, angajatorul este obligat sa respecte aceasta ... (vezi toată discuția)
Concediu sarcina si lauzie ContSters175780 ContSters175780 Buna ziua, Intrebarea se refera la cele 126 de concediu de sarcina si lauzie. Sunt la a 2-a sarcina si medicul de familie care imi elibereaza concediul ... (vezi toată discuția)