avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Transport materiale constructii in camioane cu bena
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Transport materiale constructii in camioane cu bena

Transportul materialelor de constructii (nisip, pietris, etc), in camioane cu bena descoperita. Este legal sa fie transportate FARA a fi bena acoperita? Cu o prelata, cu o plasa, cu orice care sa impiedice continutul benei sa cada in capul altor participanti la trafic?

Aceasta era intrebarea.
Situatia concreta: circulam pe Bv - Rasnov, camionul cu bena inaintea mea, transporta piatra. Bena neacoperita, neasigurata. Am pastrat o distanta destul de mare (20-25m) dar una dintre pietre tot a reusit sa imi loveasca masina. Am avut intentia sa-l atentionez pe sofer, dar nu stiam daca este legal sau nu transportul asa cum il efectueaza el.
Masina o repar pe Casco, pentru ca desi i-am retinut numarul, si am si martori - pasagerii din masina - nu cred ca s-ar putea face ceva - in sensul de a-mi repara masina pe RCA-ul lui, sau printr-o alta modalitate - nu stiu, nu ma pricep.
Problema mea este daca aceste transporturi sunt sau nu legale, pentru ca foarte usor acea piatra putea sa ajunga in parbriz, cu consecinte mai mult sau mai putin grave. Acelasi lucru se poate intampla oricui.
Ce s-ar putea face in astfel de situatii?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Bogdan98 , utilizator 23:14, 11 Aprilie 2011
Prevederile legale in domeniu(HG1373/2008) arata clar faptul ca transportul de marfuri indivizibile(balast, pietris, etc) de catre autobasculante care nu sunt prevazute cu prelata sau nu au prelata pusa este nelegal si se sanctioneaza contraventional(soferul basculantei), respectiv art(6) prevede :" c) să nu circule cu vehicule care transportă materiale vrac neacoperite cu prelată,...".
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2011
adin67, utilizator
Bun,
In acest caz, avand martori, numarul masinii, pot face o plangere? La Politie, la ... "undeva"? (scuze pentru terminologie)
M-ar ajuta la urmatorul contract de Casco, sa nu am daune anterioare.
Multumesc.
Masina daca o reparati pe casco , dvs va reparati prejudiciul urmand eventual ca acestia din urma sa se indrepte impotriva printr-o actiune in pretentii impotriva societatii transportatoare care detine vehicolul, se dechide proces va cheama ca martor, expertize, etc....Puteti de asemenea sa faceti o plangere la politie si la administratorul drumului(depinde de drum daca este judetean sau national) sa aratati imprejurarile , se identifica vehicolul amenda, martori, rca, etc.
Este exact raspunsul pe care il asteptam, nestiind ce am de facut in continuare.

Va multumesc mult.
Nu este normal sa se transporte asa dar nici nu puteati sa-l opriti. El v-ar fi spus ca nu de la el a cazut piatra, expertiza urma sa demonstreze ca era acelasi tip de pietris etc . Mi mare daraua decat ocaua. Procesul va fi lung si anevoios, cu multa pierdere de timp si multa cheltuiala. Iar utilizarea politei CASCO nu ar avea drept consecinte o crestere substantiala a primei de asigurare la reinnoirea politei.

Alte discuții în legătură

Despagubire Ionut_Gabriel Ionut_Gabriel Buna seara! Masina Y a intrat in spatele masinii X astfel incat i-a provocat dauna totala. Societatea de asigurari a masinii Y va despagubi soferul masinii ... (vezi toată discuția)
Reparatie pe casco - constatare amiabila gygy83 gygy83 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: in timp ce circulam pe o strada din Bucuresti pe banda 1, un sofer parcat pe trotuar a deschis portiera si mi-a spart ... (vezi toată discuția)
Vinovatul accidentului auto refuza sa-mi prezinte o copie rca jjwar jjwar Buna Ziua, Am fost implicat intr-un accident rutier cu daune materiale fara victime impreuna cu alti 2 soferi. Politia a constatat accidentul si a gasit ... (vezi toată discuția)