avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vinovatul accidentului auto refuza sa-mi prezinte o ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vinovatul accidentului auto refuza sa-mi prezinte o copie RCA

Buna Ziua,

Am fost implicat intr-un accident rutier cu daune materiale fara victime impreuna cu alti 2 soferi. Politia a constatat accidentul si a gasit vinovat pe unu ceilalti doi. Soferul vinovat are masina de firma si este asigurata cu polita RCA valabila. Soferul + firma refuza prezentarea copiei politei RCA catre noi cei pagubiti. Asiguratorul cere copia politei de asigurare.

Imi puteti da un sfat ce sa fac mai departe?
Ce pot sa fac sa-mi repar masina pe RCA vinovatului (nu am fondurile necesare reparatiei autovehiculului personal)
Cel mai recent răspuns: jjwar , utilizator 15:55, 15 Mai 2012
mergeti la biroul de accidente usoare, este musai sa aveti cu dvs si un martor, plus celalalt sofer implicat, si rezolvati acolo problema (am avut o "aventura" intrucatva asemanatoare, soferita care mi-a lovit masina in parcare a fugit mancand pamantul. Norocul a fost cu un vecin care i-a memorat numarul de inmatriculare si care a mers cu mine, in calitate de martor, la accidente usoare. Ulterior, politia a rezolvat situatia, in aproximativ doua saptamani eliberandu-mi actele necesare si copia politei RCA a masinii care produsese accidentul)
Daca politia a solutionat accidentul pe procesul verbal pe care i l-a intocmit soferului vinovat ar trebui sa fie trecuta seria si nr. politei sale de asigurare.
Dvs trevuia sa vi se inmaneze o copie dupa acest p.v.
Cu copia p.v. si cu autorizatia de reparatii ar trebui sa mergeti la firma unde este asigurata masina soferului vinovat, iar acolo sa vi se intocmeasca dosar de dauna.

Din moment ce RCA este obligatorie nu stiu daca este normal sa ramana la latitudinea soferului vinovat daca o va folosi sau nu pentru despagubire.

Legiutorul a prevazut obligativitatea RCA tocmai pentru ca, in cazul unui accident, partea vatamata sa nu fie nevoita sa actioneze in instanta pentru recuperarea prejudiciului. Or in cazul mai sus aratat ne intoarcem de unde am plecat.
Ce folos ar fi daca achizitionarea RCA este obligatorie, dar inmanarea ei nu?
Multumesc pentru raspunsul prompt!

Soferul vinovat a prezentat polita RCA agentului de politie. Agentul a notat in procesul verbal de constatare seria si nr politei de asigurare. Agentul de politie in prezenta noastra (ceilalti 2 soferi) i-a cerut vinovatului sa ne prezinte polita sau o copie a politei de asigurare insa soferul vinovat a refuzat. (motivul ar fi ca va face o contestatie). Asiguratorul cere copie dupa polita RCA. Soferul vinovat + firma nu ne dau polita RCA. Politia zice sa cerem polita de la sofer + firma. Nici nu stiu daca politia are o copei dupa polita RCA.

Cum pot obtine copie dupa polita RCA a vinovatului ?
De ce trebuie sa prezint eu pagubit o copie asiguratorului cand polita este un contract intre ei si soferul vinovat?
Intr-adevar, urata situatie. Daca nu au dat politiei copia politei, dumneavoastra n-o veti vedea in niciun caz. Poate ar trebui insistat la politie...sa faca ei demersurile pentru obtinerea politei. Oricum, veti avea nevoie si de autorizatia pt reparatie...
Exact.
In situatia in care in accident ar fi fost implicare maxim 2 autovehicule, fara victime si alte pagube (inafara de cele ale celor 2 autovehicule implicate), iar soferul vinovat si-ar fi recunoscut vinovatia s-ar fi putut face o intelegere amiabila, fara interventia politiei. In acest caz va fi trebuit sa va prezentati la sediul asiguratorului cu declaratia de accident tip (a soferului vinovat) si o copie a politei acestuia.
Dar daca el face contestatie va trebui sa asteptati solutionarea procesului pentru ca sanctiunea din p.v. se suspenda pana la solutionarea procesului.

Alte discuții în legătură

Accident auto anamariamed anamariamed Buna ziua, am si eu o nelamurire in ceea ce priveste solutionarea unei daune auto. Astazi am fost implicata intr-un accident auto, eu am intrat in depasirea ... (vezi toată discuția)
Impact autoturism - tir roxana75 roxana75 Buna ziua, In urma cu o saptamana autoturismul pe care il conduceam regulamentar a fost agatat de remorca unui TIR care a schimbat banda fara sa se asigure si ... (vezi toată discuția)
Accident ... fara stabilirea vinovatului! puturos puturos Buna ziua! Am avut un accident in data de 8 Martie destul de stupid. Stationam in afara carosabilului, asteptand sa patrund pe o strada principala. Din partea ... (vezi toată discuția)