avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general soldul contului 117
Discuție deschisă în Contabilitate în general

soldul contului 117

Buna,

In ianuarie 2010 am facut nota contabila 121= 117 1500 lei, acum in ianuarie 2011 in soldul creditor al contului 117 am 1500 lei.Trebuie sa ii repartizez pe acesti bani sau pot sa ii las acolo?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Marius Savu , Consultant fiscal 00:18, 13 Aprilie 2011
Ii puteti lasa acolo.
Destinatia repartizarii rezultatului reportat este stabilit de catre administrator si deci indiferent care va fi decizia trebuie sa inregistrezi in contabilitate pe baza PV privind repartizarea profitului semnat de administrator:
OMFP 3055 spune
(4) Repartizarea profitului se înregistreaz.. în contabilitate pe destina..ii, dup.. aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaz.. în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(5) Sumele reprezentând rezerve constituite din profitul exerci..iului financiar curent, în baza unor prevederi legale, se înregistreaz.. prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve". Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la începutul exercitiului financiar urmator celui pentru care se întocmesc situatiile financiare anuale în contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarâte de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale. Evidentierea în contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin înregistrarea sumelor reprezentând dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.
Veti actiona dupa cum a fost stabilit prin P/V al AGA : daca s-a stipulat ca profitul sa aiba o anumita destinatie veti inregistra dupa cum este mentionat. Daca nu s-a stipulat nimic inseamna ca s-a dorit sa nu se repatizeze (deci il lasati in 117).

1. Problema aceasta trebuia sa v-o puneti in luna mai , ori iunie anul trecut : prima data la depunerea bilantului pe 2010, iar a doua oara la depunerea raportarii semestriale.

2. Daca asociatii nu stiu ce sa faca, si nici nu scriu nimic in P/V al AGA, lasati-l nerepartizat. Este cea mai buna metoda. Puteti repartiza din profit cand asociatii vor avea bani sa-si plateasca impozitul la dividende. Invers ( sa repartizati profitul pe dividende, iar la sfarsitul anului cand nu au bani sa plateasca impozitul pe dividende scadent sa se razgandeasca) nu prea tine legal la un inspector priceput.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare profit 2007 Bajinaru Ramona Bajinaru Ramona OMEF 2374 pct 222 Sumele reprezentând rezerve constituite din profitul exerciţiului financiar curent, în baza unor prevederi legale, se înregistrează ... (vezi toată discuția)
Repartizare dividende herculeroco herculeroco Buna ziua, am si eu doua intrebari. Am o societate comerciala si am avut ceva profit pe 2008, dar in 2007 am avut pierderi. Trebuie sa acoperim intai ... (vezi toată discuția)
Am depus bilant pentru 2008, ce fac mai departe? lupascumihaela lupascumihaela buna ziua, vreau sa stiu daca e corect din punct de vedere fiscal #-o in dedembrie 2008 am facut 129=117 suma 4286.77 lei in ianuarie 2009 am facut ... (vezi toată discuția)