avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA INTRACOMUNITAR
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA INTRACOMUNITAR

Firma mama ( inregistrata intr- o tara terta membra UE ),detine in ROMANIA o p.juridica romana ( companie "fiica" ) pentru care fapt incheie cu o persoana terta ( din alta tara membra UE ) un contract de management ( tertul supravegheaza periodic activitatea firmei romanesti ). Ulterior firma mama factureaza catre firma din RO chelt. de management ( in contul activitatii tertului ). Singurul document detinut de firma din RO este factura emisa de firma mama ( intocmita conform uzantelor Codului fiscal ). Ambele firme sunt INREGISTRATE CA platitoare de TVA !
Firma din RO aplica urmatorul "tratament" contabil si fiscal facturilor :
- dpvd al TVA tratament de achizitie intracomunitara , taxere inversa ( 4426=4427 ) ;
- dpvd al impoz. pe profit, intrucit in afara facturii nu detine contract & raport de activitate al tertului catre firma mama, trateaza fiscal cheltuiala de management ca NEDEDUCTIBILA ;
"Reactia" FISCULUI :
- pentru TVA nu se da drept de deducere ci doar de colectare ( elimina pe 4426 din "ecuatie" ) si obliga compania din RO la plata TVA ( mentionez ca la un control anterior NICI N-A FOST VORBA DE ASA CEVA - in cazul aceleiasi spete si a acelorasi operatiuni !!! ) si bineinteles la ulterioarele dobinzi pentru neplata la termen a TVA;
- pentru impozitul p profit "imbratiseaza" modul de abordare al companiei din RO !!!!
Cel mai recent răspuns: GOGUM , utilizator 07:22, 13 Aprilie 2011
Desi nu lucrez la fisc le cam dau dreptate: daca nu e cheltuiala deductibila fiscal, de ce ar fi TVA-ul aferent deductibil?
Eh !!
Nu e cheltuiala deductibila fiscal pentru ca nu indeplineste conditiile de la art x ( 21 cred ) ref. la impozitul pe profit ! Sincer vreau o "legatura directa" cu un articol din C.F. referitor la TVA si la tratamentul acestei facturi !!!
Aici e "clinciul" !

Prima echipa de control ( la o perioada anterioara celei in discutie ) asa au trat- o ( cheltuiala nedeductibila, TVA "compensat 4426=4427 ) !
A doua echipa are o opinie contrara ( la care "neofocial" nu adera toate persoanele care au semnata actul- R.I.F. !!! )
Nu pare ciudat ?
Cum trebuia atunci tratata dpvd al TVA factura ???

Va multumesc !
Opinia mea se baza doar pe bunul simt. Dar cum am invatat ca nu tot ce e moral est si legal, iata un link despre interpretarea juridica a acestei spete, din care rezulta ca aveti dreptate:

[ link extern ]

Succes!
Va multumesc !

FFF bine documentata !!
Am "demarat" deja procedurile de "impacare" pe aceasta tema cu Fiscu' !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot avea protocol 12 000? analici analici Buna ziua Va rog sa ma lamuriti si pe mine 1)pot avea protocol in valoare de 12000 daca firma are profit 350 000? 2) contabila face la facturile de protocol ... (vezi toată discuția)
Inregistrare cheltuieli nedeductibile la care s-au dedus tva carmen-pana carmen-pana Buna ziua, Am si eu urmatoarea problema si nu stiu cum sa procedez corect: am inregistrat in cursul anului 2013 doua facturi ce contineau cheltuieli ... (vezi toată discuția)
Achizitie auto pe firma sacko sacko În cazul achizitiei unui autoturism pe firma din Germania, ce nu se incadreaza la exceptii, cf. 1451 din codul fiscal, care sunt inregistrarile contabile ... (vezi toată discuția)