Larisa Dudciuc a scris:
"(...)Dumneavoastra o sa apelati la un av care stie cum sa va intemeieze actiunea incat sa fie incident termenul de prescriptie de 5 ani si acesta este pe contencios(...)
Termenul de 5 ani prevazut de art. 135 C. proc. fiscala, banuiesc ca si dvs tot la el v-ati referit, este intr-adevar incident in ceea ce priveste formularea unei cereri, intemeiate pe art. 117, alin. 1 lit. d) CPF pt compensarea/restituirea creantelor fiscale, insa, opinez, ca nu este incident in cazul unei actiuni in plata nedatorata/ imbogatire fara just temei, ori daca s-ar urmari acum o anulare, pe calea unei "contestatii" in procedura necontencioasa (si apoi contencioasa), a deciziei de calcul, cum gresit s-a procedat in practica....
instantele (unele), insa, au retinut in mod judicios ca solicitarea contribuabililor de a li se restitui taxa, trebuie considerata cerere de restituire (in sensul art. 117 CPF) a unor sume platite ca urmare a aplicarii eronate a prevederilor legale, inlaturand apararile autoritatilor fiscale cu privire la o eventuala contestatie a deciziei de calcul, contestatie care oricum nu reprezinta un "remediu efectiv" in sensul art. 13 din CEDO, astfel ca solicitantul nu era tinut sa parcurga o procedura prealabila iluzorie...
Evident ca in momentul incare ne aflam in fata unui refuz al organelor fiscale, fie expres, fie tacit, tot in instanta de contencios adm. ajungem :)
Alte instante, dimpotriva, au considerat implinite termenele in care actele administrativ-fiscale care au stat la baza incasarii taxei puteau fi contestate/atacate, de la data efectuarii platii si au respins actiunile, pronuntandu-se pe exceptie.
Totusi am fost surprins sa observ ca unele instante (in minoritate), au considerat ca termenul de 5 ani este incident si in cazul unei actiuni in plata nedatorata/ imbogatire fara just temei, dat fiind raportul dintre reclamant si autoritatile fiscale ale statului.
Eu unul, dupa ce am analizat motivarea unei astfel de hotarari, avand in vedre si obiectul actiunii, nu am putut sa impartasesc in tot punctul de vedere al instantei, dar, si in aceste conditii, important este ca acel reclamant si-a recuperat taxa achitata:)
Mult succes va doresc!
Cu stima,
Andrei PAP