avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere

Am inteles din comentariile din Forum ca orice absolvent al unei forme de invatamnt superior poate deveni mediator dupa ce va fi urmat si absolvit un curs de...mediatori.M-a cam mirat..deoarece credeam ca un mediator ar trebui sa cunoasca legislatia, macar pe domenii...cum ar fi un avocat specialist in civil, sau...penal. Cu alte cuvinte, credeam ca aceasta meserie ar putea di profesata numai de absolventi ai Facultatii de Drept... Dar...asta e! Poate cineva ma va lamuri cum un inginer sau...un profesor de sport va avea capacitatea necesara pentru a da sfaturi .. fara sa tina cont de legislatie. Si, as mai vea o intrebare, daca se poate: un pensionar se poate califica pentru aceasta meserie? Evident, urmand cursurile respective... Exista o limita de varsta pentru a-ti face un masterat in axcest domeniu? O seara buna .
Cel mai recent răspuns: ContSters193035 , utilizator 07:06, 18 Aprilie 2011
Art. 7 din Legea 192/2006: Poate deveni mediator persoana care indeplineste urmatoarele conditii:
a) are capacitate deplina de exercitiu;
b) are studii superioare;
c) are o vechime in munca de cel putin 3 ani;
d) este apta, din punct de vedere medical, pentru exercitarea acestei activitati;
e) se bucura de o buna reputatie si nu a fost condamnata definitiv pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei;
f) a absolvit cursurile pentru formarea mediatorilor, in conditiile legii, sau un program postuniversitar de nivel master in domeniu, acreditate conform legii si avizate de Consiliul de mediere;.
g) a fost autorizata ca mediator, in conditiile prezentei legi.

Nu exista niciun text de lege care sa limiteze dreptul de a urma un master in functie de varsta.
Tocmai asta este, mediatorul nu da sfaturi, nu este nici avocat, nici judecator, mediatorul in conditiile Legii 192/2006, NU DA SFATURI, este neutru si impartial, obligat de lege. El faciliteaza doar comunicarea partilor aflate in conflict, ajutandu-le cu mijloacele specifice comunicarii, negocierii, sa relationeze si sa-si aleaga singure solutia pe care o cred de cuviinta. Mediatorul nu imparte dreptatea, nu foloseste legislatia, mediatorul foloseste comunicarea !
Si intrebarea pe care o pun unii, si daca mediatorul nu ne da solutii, sfaturi de ce-l mai platim, ca solutii puteam gasi si noi acasa !
Da, se puteau gasi, cu o singura conditie, sa fie capabili sa stea de vorba si sa rezolve problema pe care o au.
Dar cum dialogul, in cel " mai fericit caz" ,se rezuma doar la reprosuri si aruncat de vorbe grele, de cele mai multe ori partile nu-si vorbesc!, atunci este mai greu cu comunicarea.
In concluzie, asta face mediatorul, faciliteaza partilor posibilitatea de a comunica si de a ajunge singure la o solutie, care este a lor si numai a lor !
In instanta, sunt numeroase cazurile cand si cei care castiga sunt nemultumiti de cum si ce au castigat ! Aici isi decid singuri soarta!
Medierea din Legea 51/1995, nu seamana deloc cu aceasta, acolo avocatul da sfaturi, invoca legea, recurge la exemple, numai de neutralitate si impartialitatea nu poate fi vorba.
Eu "reprezint" ca mediator ambele parti, avocatul reprezinta interesele numai unei parti.
Cam asta ar fi pe scurt !
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
ContSters202274, utilizator
medierea implica multe cunostinte, e drept si din stiinta dreptului, numai ca rolul mediatorului nu este acela de judecator. mediatorul nu se erijeaza in judecator ci in acea parte care are rolul de a conduce partile in gasirea unei solutii, convenabila tuturor, care are ca scop final stingerea sau evitarea unui litigiu.
In completare pot sa afirm ca mediatorul poate colabora cu un avocat care sa-i verifice continutul acordului de mediere, pentru ca acesta sa nu incalce legea.
Dar nu este absoluta nevoie de acest lucru, deoarece in faza de pregatire a medierii, mediatorul are timp sa se documenteze privind cazul pe care il va media, sa citeasca ce legi sunt aplicabile si ce drepturi nu pot fi incalcate.
De aceea si un medic si un inginer si un profesor de sport pot sa ajute doua parti sa ajunga la o intelegere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere - vreau sa devin mediator virgilpetre virgilpetre Buna ziua, Sunt absolvent de Stiinte juridice. Nu profesez in domeniu. Ma intereseaza cum as putea sa devin mediator, am auzit ca ar fi obligatoriu de la anul. ... (vezi toată discuția)
Cursuri de formare mediatori lia_alexe lia_alexe Buna seara! Considerati ca este util sa urmezi un curs de 14 zile de formare mediatori? Poate fi \"valorificat\" mai tarziu? Ar fi mai util un master in ... (vezi toată discuția)
Absolvent de drept mediator siempreska siempreska Daca am absolvit facultatea de drept si fac cursul de mediator este suficient? Cum ramane cu acea conditie de vechime in munca de 3 ani? (vezi toată discuția)