avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 18/1991
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 18/1991

am dobandit recent un teren printr-un act de v/c intocmit in baza altor acte .
cel care mi-a vandut terenul l-a dobandit in urma altui act de vanzare - cumparare, intocmit in anul 1996, care are la baza adeverinta de proprietate si proces verbal de punere in posesie eliberate conform legii , dar fara sa aiba titlu de proprietate.
incercand sa girez cu terenul respectiv la banca, mi s-a cerut titlul de proprietate al proprietarului initial (cel care a vandut in 1996) dar acest titlu nu s-a mai facut deoarece terenul a fost instrainat in conditiile explicate anterior, in conditiile in care , intre momentul primei vanzari si momentul ultimei vanzari (catre mine) respectivul teren a fost subiectul mai multor acte (de succesiune , de dezmembrare, s.a.m.d)
intrebarea mea este cine si unde a gresit (in ideea ca exista o greseala)?
daca exista vreo greseala ce am eu de facut?(nu se pune problema de rea credinta in nici-un caz)
mentionez ca toate actele sunt intocmite si autentificate de notari(diferiti in toate situatiile)
astept un raspuns cat de repede.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 20:00, 25 Iunie 2008
Cum toate actele? A autentifica notarul un contract de vanzare-cumparare prin care vanzatorul a facut dovada proprietatii doar cu adeverinta de proprietate si procesul-verbal de punere in posesie? NU pot sa cred!
Adeverinta provizorie este un act administrativ si nu face dovada deplina a dreptului de proprietate.
Pe cine s-a eliberat Titlul de proprietate pentru terenul respectiv? Cine este inscris in cartea funciara?
Intr-adevar la vremea respectiva, in practica unor notari se facea vanzarea-cumpararea unui teren doar cu adeverinta de proprietate si procesul-verbal de punere in posesie în cazurile în care nu s-a eliberat înca titlul. In acest sens, sunt prevederile art.2 alin.2 din Legea nr.1/2000.:)

titlul de proprietate nu s-a mai eliberat deoarece terenul a fost intrainat.
am exemplificat si eu la banca art.2 alin 2 din legea nr 1/2000 si m-au trimis la articolul 116 legea 18/1991.
ce pot sa fac in conditiile astea deoarece banca nu i-mi accepta terenul ca si garantie pt ca primul vanzator nu a avut titlu de proprietate ci doar adeverinta si proces verbal de punere in posesie?
da. contractul de vanzare-cumparare s-a intocmit in 1996
intre timp a fost subiectul a 2 succesiuni si a 2 contarcte de v/c.
acum este intabulat pe numele meu -deci ?
am si extras de carte funciara pe numele meu.
Daca sunteti inscris dumneavoastra in C.F. ca proprietar, nu inteleg de ce nu accepta banca imobilul in garantie. Ce mai vor?
Ii intereseaza tot sirul dobandirilor dreptului de proprietate?
In Legea 7/1996, la Art. 2. - (1) Cadastrul general se organizează la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale: comună, oraş, municipiu, judeţ şi la nivelul întregii ţări.
(2) Prin sistemul de cadastru general se realizează:
a) identificarea, descrierea şi înregistrarea în documentele cadastrale a imobilelor prin natura lor, măsurarea şi reprezentarea acestora pe hărţi şi planuri cadastrale, precum şi stocarea datelor pe suporturi informatice;
b) identificarea şi înregistrarea tuturor proprietarilor şi a altor deţinători legali de imobile, în vederea înscrierii în cartea funciară cu caracter definitiv;

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate teren Carmennicu Carmennicu In anul 2007 am cumparat un teren in orasul Baicoi, jud. Prahova pe baza unui contract de vanzare-cumparare. Pe acest teren am construit o casa care este ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare versus titlu de proprietate lg.18/1991 dorelbaiu dorelbaiu In 1995 persoana [b]A[/b] dobandesate prin contr. de vanz. cump. autentificat, un teren ce fusese reconstituit pe baza lg.18/1995. Vanzarea s-a facut pe baza ... (vezi toată discuția)
Modificare titlu de proprietate alin-dacul alin-dacul Am un certificat de mostenitor din 1985 in care apar 3 persoane,un plan cadastral realizat in 2004 si un titlu de proprietate tot din 2004(titlul a fost ... (vezi toată discuția)