avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tulburare de posesie sau alta posibilitate ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tulburare de posesie sau alta posibilitate ?

Buna ziua. Am o intrbare legata de posibilitatea apararii dreptului de propietate sau a accesului la acesta. Situatia este urmatoarea... proprietar pe un teren intravilan de 4500mp, lungime destul de mare in jur de 180+ metri intr-o localitate din vecinatatea Bucurestiului. Cand s-a facut cadastru, datorita lungimii terenului acesta teoretic ar fi trebuit sa fie incadrat in extravilan construibil dar a fost incadrat in intravilan deoarece avea la momentul cadastrarii acestuia un drum de acces, un drum de exploatare care apare si in harta localitatii de la primarie. Astazi drumul acela de acces a fost arat de catre un vecin, iar spre stupoarea mea am aflat ca toti vecinii au arat acel drum de exploatare, iar primaria nu face nimic cu toate insistentele. Politia a fost chemata sa constate distrugerea drumului de exploatatie care este incadrat ca fiind bun din domeniul public, apelata prin cadru 112 datorita faptului ca ei au telefonul nefunctional. Politistul care a sosit la fata locului a spus ca aceasta nu este o urgenta, in fine daca dansul considera ca distrugerea de bunuri publice nu este o urgenta...
Problema se ridica la incadrarea actiunii ce tb intentata, poate fi ea incadraca ca fiind distrugere calificata deoarece e o valoare f mare fiind vb de un drum totusi, si sa fie si tulburare de posesie deoarece datorita disparitiei acelui drum eu nu mai am acces la partea din spate a terenului iar acest lucru fiind temeiul incadrarii in cadastru ca teren intravilan, disparitia drumului diminuandu-mi substantial propietatea terenului si posibil ajungand pana la schimbarea incadrarii acestuia dpdv al calitatii. Deci pot merge cu plangere penala de tulburare de posesie + distrugere? daca nu, v-as ruga sa imi spuneti unde gresesc. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 20:12, 13 Aprilie 2011
Daca drumul acela a fost drum comunal, nu puteti formula dvs plangerea, pentru ca nu sunteti proprietar ci doar beneficiar. Eventual depuneti o actiune in instanta pentru servitute trecere, daca nu mai aveti o alta cale de acces si numai daca terenul dvs este in loc infundat.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
ContSters122901, utilizator
faceti o sesizare la primarie cu privire la cele intamplate, si daca primaria nu ia masuri, actionati in judecata primaria
de ce nu pot sa formulez eu plangere ptr ca ma afecteaza in mod direct acesta figurand in cadastrul meu ca granita.. iar actiune ptr servitute de trecere iarasi nu inteleg ce ar tb sa formulez deoarece eu am cumparat terenul in virtutea faptului ca era intravilan .. exista si o hotatare definitiva prin care terenul este intravilan din cauza acestui drum... disparitia acestui drum rezulta in trecerea acestuia in extravilan, ceea ce mi.ar produce o dauna consistenta scazandu-i valoare cu jumatate, intravilanul in zona avand un pret de 13+ euro/mp in timp ce extravilanul ar avea un pret de 5-6 euro. Drumul nu este comunal, este un drum de exploatatie care figureaza in toate actele primariei si mi se pare ca si in cele judetene. Primaria a fost sesizata, a venit primarul si a spus ca vorbeste el cu cei care au facut tb asta doar sa nu fac nimic... iar acesta n-a facut nimic...
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
ernut, utilizator
Probabil ca nu m-am exprimat indeajuns de clar.
Drumul de care vorbesc ESTE un drum CADASTRAT - proprietate publica.
In cadastrul meu, pe o latura a terenului, este inscris acest drum.
Drumul este cadastrat in intregime.
Nu a fost si nu este revendicat de nimeni, nu face obiectul niciunui litigiu.
Pur si simplu este un drum ca orice drum pe care sunt amplasate de o parte si de alta proprietati, un drum public.
Inteleg ca ocuparea abuziva sau distrugerea unui bun proprietate publica este infractiune.
Deasemenea si folosirea in interes propriu fara drept a unui bun public este infractiune.
Asatfel, prin distrugerea unui drum se ingradeste dreptul de acces la una sau mai multe proprietati.
In acest caz, cand primaria a fost sesizata insa nu restabileste functionalitatea acelui drum public ci cauta numai sa se eschiveze cum sa procedam ?
Cum sa cer un drept de servitute cand in actele comunitatii esista un drum public cadastrat, drum pe care insa primaria l-a lasat (fie cu stiinta fie din neglijenta) in folosinta abuziva si ilegala a unor persoane ?
Despre un asemenea drum vorbesc.
Deci, CUM TREBUIE SA PROCEDEZ ?
Nu este vorba despre tulburare de posesie prin ingradirea dreptului de acces la proprietaea mea pe o cale de acces cadastrata ?
lndines a scris:

Daca drumul acela a fost drum comunal, nu puteti formula dvs plangerea, pentru ca nu sunteti proprietar ci doar beneficiar. Eventual depuneti o actiune in instanta pentru servitute trecere, daca nu mai aveti o alta cale de acces si numai daca terenul dvs este in loc infundat.

Deci, drumul acela NU A FOST ci ESTE un drum public cadastrat, un drum de utilitate publica in administrarea primariei.
Ca orice bun public al unei localitati cred ca si acest drum trebuie sa fie intretinut in stare de folosinta pentru ca oricare membru al comunitatii ( si nu numai) sa bebeficieze de el ca dealtfel de orice strada din Bucuresti spre exemplu.
In acest caz NICI PRIMARIA nu este proprietara a acestui drum !!!
Drumul este PUBLIC deci este proprietate publica si de utilitate publica.
In acest caz responsabilul principal pentru limitarea sau ingradirea dreptului de liber acces la proprietatea mea pe acea cale este PRIMARIA in calitatea sa de administrator al acelui drum, impreuna cu persoana(persoanele) care cu buna stiinta DISTRUG acel drum si il OCUPA ABUZIV in interes propriu.
Asta este situatia.

Deci, va rog un sfat sincer de ajutor.
Formulez plangere prealabila de tulburare de posesie impotriva amandurora (primarie plus ocupantii abuzivi) ?.

Alte discuții în legătură

Cumparare teren fara acces nutu_ionut nutu_ionut Buna ziua, vreau sa cumpar un teren extravilan pe care proprietarul l-a impartit in doua loturi. Lotul care are acces la strada l-a vandut iar la lotul pe care ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute pcarmen pcarmen Buna ziua! Apelez la dvs in speranta ca ma puteti sprijini in descurcarea unei situatii oarecum subiective de la caz la caz privitoare la drumul de ... (vezi toată discuția)
Incalcarea proprietatii private misios.eleni misios.eleni Buna ziua. Va cer sfatul in rezolvarea urmatoarei situatii. Detin in proprietate un teren in prelungirea terenului pe care am construita locuinta, teren ... (vezi toată discuția)