avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

strangere de semnaturi pentru custodie comuna minori

Buna ziua,

Numele meu este Remus Octavian din Cluj-Napoca si sunt tatal divortat al unei fetite de 7 ani.

Am citit mult pe internet despre starea de fapt din Romania legata de incredintarea minorilor dupa divort. Concluzia este mai mult decat evidenta: in majoritatea covarsitoare a cazurilor mamele primesc custodia fara sa se tina cont ca exista si un tata. Tatal devine un simplu platitor de pensie alimentara si ramane la bunul plac al mamei in ceea ce priveste implicarea lui in viata propriilor copii. Insusi termenul de "drept de vizitare pentru tata" este jignitor pentru calitatea de tata. Cauza acestei stari de lucruri este faptul ca legea din Romania nu contine si posibilitatea acordarii custodiei comune a minorului.

Solutia este numai una singura: modificarea legii romanesti in ceea ce priveste acordarea custodiei minorilor. Pentru modificarea unei legi in Romania este necesara demararea unei campanii de strangere de semnaturi, 100 000 de semnaturi, care sa vizeze propunerea legislativa dorita. Apoi se depune in parlament propunerea de modificare a legii insotita de lista semnaturilor.

Va invit pe toti cei care sunteti interesati de soarta copiilor vostri, tati sau mame, divortati sau nu, care aderati la principiul acordarii custodiei comune a minorului sa va exprimati acordul trimitand un e-mail la adresa custodie.comuna@gmail.com.

Va invit pe toti cei interesati, mame sau tati, sa ne constituim intr-o forma juridica de actiune, de exemplu asociatie si sa actionam unitar.

Pentru a fi inteles mai bine demersul meu va voi da cateva exemple din legislatiile catorva tari importante membr ale Uniunii Europene.
Fara a fi exclusa si custodia partiala si interesul suprem al copilului, iata ce spun legislatiile altor tari europene pe tema responsabilitatii parintesti (am numit custodia) in cazul divortului:

:surrender: FRANTA: Divortul parintilor nu are niciun efect asupra regulilor ce guverneaza autoritatea parinteasca asupra copiilor.
:surrender: GERMANIA: In afara unei cereri exprese, parintii divortati vor continua sa isi exercite custodia comuna asupra copiilor lor.
:surrender: OLANDA: In urma unui divort, parintii vor continua sa imparta custodia copiilor lor.
:surrender: ANGLIA: Daca parintii divorteaza, acestia isi pastreaza amandoi in intregime responsabilitatile parintesti.

Va cer sprijinul pentru modificarea legii din Romania in spiritul legilor europene care prevad responsabilitati parintesti comune si nu unilaterale.

Gasiti aceata idee promovata pe site-ul:

www.geocities.com/custodiecomuna/semnaturi.html
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
remusoctavian, utilizator
aveti dreptate, mult succes !:D
Custodie comuna? Nu va suparati draga domnule, dar stiti ce presupune acest lucru? Acel copil va deveni un soi de minge de ping-pong. Deciziile din viata acelui copil vor fi greu de luat daca parintii nu cad de acord. Si , daca e sa fim corecti, in majoritatea cazurilor, parintii divortati nu sunt in relatii de prietenie...Deci in interesul cui ar fi o custodie comuna? A tatalui? Vi se pare ca tatal e dezavantajat de lege?
probabil ca initiatorul subiectului este altfel decat tatii pe care ii stim noi.
Dar asta inseamna ca nu o sa stranga semnaturile .
Si nici daca le-ar strange... Sistemul nu l-ar ajuta.
Nu in viata asta.
bv gabrielle10 , ai pus punctul pe i
multumesc pentru comentariu.
tocmai pentru ca parintii nu sunt tocmai prieteni este nevoie de arbitrajul legii. In forma actuala unul dintre parinti este avantajat si celalalt aproape inexistent. Acest lucru nu serveste nici interesului copilului si nici al parintelui "cu drept de vizitare". ideea de baza este ca nu ai divortat de copilul tau. sigur ca era frumos sa nu se fi ajuns aici, dar tocmai aici e buba: legea in forma actuala este ramasa in urma starii de lucruri. Legea trebuie sa se acopere cat mai multe din situatiile posibile. Nu are voie sa lase pe dinafara situatii posibile. Asa cum e acum, daca vrei sa te preocupi de copilul tau, iar legea l-a dat celuilalt parinte nu prea ai multe de facut decat sa te resemnezi. Sigur ca e frustrant pentru acel parinte, dar cred ca si mai frustrant este pentru copil, el cred ca suporta mai greu decat un adult. Daca parintele se poate resemna, nu cred ca se poate vorbi de resemnare la un copil.
multumesc inca o data. O dezbatere cu argumente pro si contra cred ca e foarte potrivita pe acest subiect.

cred ca multi parinti in situatia mea au gandit ca nu are rost sa incerce nimic. chiar daca fetita mea si cu mine nu vom mai beneficia de echilibrul oferit de introducerea in lege a custodiei comune, macar cei care vor urma sa aiba o mai buna protectie a legii. puteti sta pe margine sau puteti incerca ceva. cred ca o incercare chiar fara izbanda e mai mult si poate fi un precedent decat resemnarea in sistemul actual.
multumesc pentru comentariu.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
Si eu sunt de parere ca n-ar fi rau sa existe si posibilitatea asta...
Ca se va face uz de ea sau nu, e alta poveste, insa cred ca ar fi bine sa existe in principiu...

Pentru toata lumea e clar, ca daca sotii s-au luat la bataie (la figurat... sau la propriu) inainte de divort nu au nici o sansa sa poata exercita drepturile parintesti impreuna, insa exista si cazuri contrare, unde sotii se inteleg in continuare bine, si in care de facto drepturile parintesti sunt exercitate impreuna...
N-ar fi rea legalizarea unei astfel de situatii...

Alte discuții în legătură

Divort IoanaMihai12 IoanaMihai12 Buna ziua, As avea nevoie de un raspuns avizat la urmatoarea problema: Sunt casatorita si am o fetita in varsta de 5 ani. Sotul vrea sa divortam invocand ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna eoret eoret Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni). (vezi toată discuția)
Schimbare custodie ALICE000 ALICE000 Buna ziua. Am si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu 2 ani am divortat de sotul meu, iar custodia baietelului nostru in varsta de 12 ani acum ... (vezi toată discuția)