avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Sfat, inþelegere \"amiabilã\" în timpul procesului.
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Sfat, inþelegere "amiabilã" în timpul procesului.

Mă confrunt cu o situaţie oarecum inedita într-un proces pe care îl am cu un asigurator RCA, un sofer vinovat de accident şi firma pentru care lucra.

Am primit din partea firmei la care lucra soferul vinovat de accident o "cerere" de întelegere amiabila, prin care contra unei sume de X lei , mi se cere sa renunţ la orice pretenţie în ceea ce priveşte respectiva firma, actuala sau viitoare, în procesul pe care deja l-am demarat sau intr-un altul viitor.

Am înţeles ca nu exista o practica judiciara foarte exacta pentru un astfel de caz, motiv pentru care apelez la sfaturile dvs.

Cum credeţi ca ar trebui procedat într-un astfel de caz şi cam care ar putea fi urmarile unei astfel de înţelegeri pentru procesul în care sunt implicat ?

Mulţumesc !
Cel mai recent răspuns: Carmen Sigaciu , Avocat 20:32, 18 Aprilie 2011
Suma X nu acopera pretentile emise precum si cheltuielile de judecata.

Negocierile vor continua, dar nu voi risca incheierea procesului doar pentru o mica parte din ceea ce am cerut si probat in Instanta.

Multumesc pentru sfaturi !
Mergeti la asiguratorul de raspundere civila care, in baza contractului de asigurare va va despagubi pentru prejudiciile de care asiguratul răspunde faţă de dv., în calitate de parte vatamata prin accident.
Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile prevede:
Art. 50. Despăgubirile se acordă pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească cu titlu de dezdăunare şi cheltuielile de judecată persoanelor păgubite prin vătămare corporală sau deces, precum şi prin avarierea ori distrugerea de bunuri.

De asemenea, art. 55 prevede, printre altele că:
Odată cu încasarea despăgubirii, persoanele păgubite vor declara în scris că au fost despăgubite pentru pagubele suferite şi că nu mai au nici o pretenţie de la asigurătorul de răspundere civilă şi asigurat (persoana vinovată) în legătură cu paguba respectivă.
În situaţia efectuării plăţii de către asigurătorul de răspundere civilă direct în contul bancar al persoanei păgubite, aceasta se consideră a fi integral despăgubită dacă în termen de 30 de zile de la data intrării sumei în contul său bancar nu a notificat asigurătorului de răspundere civilă eventualele obiecţii referitoare la cuantumul despăgubirii.
;)
Varianta propusa de ei este avantajoasa si merita sa optati pentru ea doar daca ati fi multumit cu suma oferita. In caz contrar si mai ales daca aveti cu ce sa va dovediti pretentiile, continuati procesul !
Aspectul interesant in aceasta situatie este urmatorul: firma de care apartinea auto care a provocat accidentul a fost intre timp radiata si dizolvata.
Initial respectiva firma imi ceruse, in intampinarea facuta la instanta, chiar si cheltuieli de judecata pe motiv ca am actionato in judecata (alaturi de soferul vinovat si care lucra la acea firma, precum si de asigurator) fara motiv, din punctul lor de vedere.

Intre timp si-au schimbat parerea cu 180 de grade si doresc sa cada la o intelegere cu mine.

Care este mai exact raspunderea unei astfel de firme, radiata si dizolvata, intr-un proces cu pretentii ce are la baza despagubirea de tip polita RCA ?

Precizez ca firma s-a radiat si dizolvat dupa momentul in care eu am deschis actiunea in instanta.

In alta ordine de idei, nu prea cred in daruri.....probabil ca incurc cu ceva aceasta firma, dar cu ce anume ?
Firma s-ar putea sa fie "in curs de" radiere/lichidare.Patronii preiau datoriile pers. juridice.N-ar strica sa notificati lichidatorul si/sau ORC privind litigiul, si valoarea ce reprezinta pretentiile de dauna, daca nu cumva acest lucru este cunoscut in baza dosarului din evidenta instantei competente, acesta fiind ,de fapt, motivul adevarat al pozitiei "negociatoare" adoptata de acestia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident auto soldat cu trei dosare de dauna Rentzu Rentzu Buna seara, In urma cu doua saptamani, am avut parte de un accident petrecut in felul urmator : in fata imobilului in care locuiesc se aflau parcate doua ... (vezi toată discuția)
Prejudiciatul are itp expirat, poate sa faca reparatiile pe rca vinovatului herion herion Buna ziua, Acu cateva zile am fost lovit destul de rau. Domnisoara vinovata are RCA. Din pacate am descoperit ca am uitat sa-mi fac ITP-ul. Firma de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de spitalizare liviu l liviu l Am fost victima intr-un accident de circulatie in urma caruia mi-am pierdut un organ. Ancheta penala se afla in curs de desfasurare dar am facut o intelegere ... (vezi toată discuția)