avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu testament autentic
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu testament autentic

In urma decesului defunctul a lasat un testament autentificat la notariat prin care lasa intreaga avere pe numele unei persoane cu care a locuit 21 ani fara a fi casatoriti.In discutie este un apartament cumparat de catre defunct in anul 1991 dupa ce a divortat de fosta sotie cu care a avut un copil. Intrebarea este ce sanse de castig are fiica decedatului daca va contesta testamentul si daca se deschide succesiunea unde sa se faca la notar sau la judecatorie?
Cel mai recent răspuns: hose , utilizator 09:42, 6 Iunie 2011

"Daca accepta succesiunea, nu are importanta ca nu a mai fost "pe acasa" 21 de ani. Poate solicita reductiunea legatului, pentru ca i s-a incalcat rezerva succesorala.
"

Cred ca ati omis esentialul. Ideea era :
-sa nu se complice legatarul in instanta ,pierzand termene in a dovedi acceptarea tacita, ci sa prezinte declaratia de acceptare expresa;
-sa nu-i dea fiicei ideea de a accepta expres mostenirea pt. a fi declarata astfel de instanta , straina de aceasta.

Speta aceasta nu poate fi rezolvata la Notariat...
Legatarul n-are cu ce sa se complice in instanta. Sta in apartament? E foarte simplu sa demonstreze cu un martor sau eventuale inscrisuri ca a acceptat succesiunea.
Cea mai proasta pozitie in cazul asta o are fiica defunctului.
Aveti dreptate, trebuie probat si cu martori...In general insa, oamenii se razgandesc si dovada acceptarii tacite depinde si de depozitia lor-.Sa luam in calcul si termene pentru propunere, discutare si administrare probe,pe cand declaratia de acceptare tacita nu are nevoie de probe gen acte sau martori .Parerea mea ce e mai ieftin sa fie sigura decat sa stea la mana unor martori care trebuiesc totusi platiti( drum, zi pierduta..).
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
avvalentina, utilizator
avvalentina a scris:
Cred ca ati omis esentialul

Se prea poate. Autorul nu a fost chiar atat de explicit, si n-am inteles daca interesul sau este pentru legatarul universal, sau pentru fiica defunctului.

Speta aceasta nu poate fi rezolvata la Notariat...

Eu nu am spus niciunde ca trebuie "rezolvata la notariat", ba chiar am spus ca declaratiile de acceptare pot fi facute si sub semnatura privata (ce-i drept, sunt mai multe avantaje in situatia unei declaratii in forma autentica, incluzandu-le aici si pe cele legate de Registrele Nationale in materie succesorala, dar asta este deja o alta discutie) si n-as vrea sa se presupuna faptul ca, daca sunt notar, ii indrum pe oameni sa mearga la notariat indiferent de problema lor.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
Biroul Notarial Ionascu Nicolae, Notar
LEGATARA a primit o Citatie de la biroul notarial sa se prezinte in calitate de mostenitor cu toate actele de care dispune si eventuali martori.Nu stie despre ce martori e vorba si daca fiica defunctului a cerut dezbaterea succesiunii sau primaria a desemnat din oficiu un notar public.Ce se va pune in discutie la biroul notarial?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune: obligatorie in 6 luni de la deces? dona77 dona77 In ianuarie anul acesta a decedat tatal meu; de la Primarie ni s-a spus ca in termen de 6 luni trebuie sa facem o succesiune (si pt asta, sa iau legatura cu un ... (vezi toată discuția)
Testament so2ro so2ro Buna ziua, O familie are 3 copii. Tatal e decedat, ramane doar mama cu cei 3 copii. Nu se face succesiunea dupa moartea tatalui. Mama lasa prin testament ... (vezi toată discuția)
Testamente lasate unui nepot. dreptul (partial sau deplin) al mostenitorului rezervatar grad i? Tetriss Tetriss Buna ziua Sunt singurul nepot (fiu al parintilor) in familie. Problema sta in felul urmator: Bunicii din partea mamei au decedat, dar ambii mi-au lasat ... (vezi toată discuția)